Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, PanCogito7 napisał:

Mam 100g glinke. Ile Wy używacie na jedno mycie? Ile oderwać? Bardziej 50g czy 30g? 

Odrywam 1/3 i spokojnie oblece tym całe auto. Jeżeli jest mało syfu to nawet zostawiam na drugi raz. 

• Super 1

4 godziny temu, paperson napisał:

@Eidos71 Czy znajdę wg Ciebie jakąś dobrą, nową DA do 1000 zł? Mam już mętlik w głowie :o 

Wybieraj wśród DA Krauss-a. Nie wiem, na jakim skoku talerza Ci zależy - czy polerka ma dobrze ciąć, czy też ma być delikatniejsza w użyciu i łatwiejsza do użycia na ograniczonych powierzchniach ?

Tydzien temu kladlem quick wax plus od poorboya na uprzednio przygotowanym lakierze przez cleaner od sg jutro zamierzam umyc zgodnie ze sztuka i po osuszeniu nalozyc extreme wear wax od sg, ma to sens?

Drugie szybkie pytanie, kladlem nw z autolandu, obficie spryskalem ale zostaly okropne mazy mimo mocnego wcierania mikrofibrami do szyb, waflowe oraz innych i nic.. Czym pozbyc sie maz?

Nie bawię się w glinki, woski, korekty i inne powłoki ale podoba mi się idea stosowania Quick Detailera. Myję auto 2 - 3 razy na miesiąc i za każdym razem mógłby dodatkowo lecieć z QD

Dziś otrzymałem od forumowicza porcję ADBL QD1 i chcę zastosować dziś ten specyfik. 

Czy jest jakiś szampon samochodowy który przygotuje auto pod QD?  Mam szampon FX PRoTECT NANO z SiO2 (krzem), są niby szampony z woskiem, więc może są też takie które lubią się z QD. 

Czy ten FX jest dobrą opcją, czy są lepsze opcje, czy nie ma w ogóle specyfików wspomagających zastosowanie QD ?  

7 godzin temu, Eidos71 napisał:

Wybieraj wśród DA Krauss-a. Nie wiem, na jakim skoku talerza Ci zależy - czy polerka ma dobrze ciąć, czy też ma być delikatniejsza w użyciu i łatwiejsza do użycia na ograniczonych powierzchniach ?

Zależy mi na "łatwiejszym użyciu na ograniczonych powierzchniach". Opcja DA Kraussa podana przez Kolegów wyżej wydaje się sensowna. Skok ok. Tyle, że ta średnica wydaje mi się duża. Pojadę nim przy klamkach, po słupkach, itd.? Mam lakier vagowski, więc twardy i nie zniszczony. Dodatkowo "leniwie" nastawiam się pierwszy raz na one step-a :D  

@paperson - na pewno zauważyłeś, że wielu producentów (m.in. Krauss) posiada w ofercie maszyny DA o różnym skoku talerza. Im większy skok, tym większa siła cięcia lakieru - ale za tym idzie mniejsza możliwość operowania padem na ograniczonych powierzchniach lakieru. Zgodnie z Twoimi potrzebami, najlepsza dla Ciebie byłaby maszyna o mniejszym skoku - 8 mm, a więc (jeśli chodzi o Krauss'a) np. DB 5800, lub (droższa) Shinemaster S8. Jeżeli chodzi o średnicę talerza - do standardowego talerza 125 mm możesz dokupić mniejszy - 75 mm, lub 50 mm z gwintem 5/16, odpowiednie pady i już masz zestaw, którym ogarniesz nawet niewielkie powierzchnie. Oczywiście będzie to trudniejsze do ogarnięcia, niż przy rotacji (z uwagi na oscylacyjny ruch talerza), ale możliwe do zrobienia. Maszyną DA o skoku 8mm spokojnie możesz zrobić "one step-a" - co prawda zajmie to trochę więcej czasu, niż DA o większym skoku, lub rotacją. Ale korekta lakieru to nie wypiekanie bułek - wyścig z czasem nie jest wskazany ;)

@Eidos71 właśnie idę tym tropem :smile:Zastanawiam się tylko nad tym czy nie próbuję złapać za wiele srok naraz, tj. Twardy lakier, dość tania maszyna, da, one step. No ale nie jest zniszczony i zależy mi na "użytkowej" korekcie. Myślisz, że jakąś malutką kajzerkę z tego wypiekę? Jeśli tak to czekają mnie poszukiwania odpowiedniego pada i pasty do one step.

Panowie, mam takie pytanie, mam na masce trochę aż 7 :) wżerów po ptasich odchodach i to dość głębokich, większość osób pisało o tylko możliwośći lakierowania od nowa elementu, lecz wpadłem na pomysł z zaprawkami, tak jak na fotce pzeleciałem troszkę pędzelkiem i coś tam zakryło, lecz teraz myślałem o tym żeby to jakoś wyrównać, i tu chciałem się dowiedzieć czy zmatowienie lakierku papierkiem wodnym i późniejsza korekta coś dobrego tutaj wskóra ? Nie chce jeździć z czymś takim na masce, a lakierniki życzą sobie 500-750zł więc trochę to dużo i szukam sposobu na szybkie z"załatwienie problemu" 

wzera-zap_qpaqxeh.jpg

@paperson ta maszyna nie jest aż taka tania, a po za tym na to bym nie patrzył, Bass Polska też byś tego one stepa zrobił a kosztuje połowę tego co Krauss. Ja kupiłem używaną DAS-6 i na spokojnie zrobiłem korektę, efekty widziałeś.  Od siebie polecam EX 04/06 i pada One Step od Royal Pads. ;)

@paperson - nie wiem, w jakim stanie jest lakier Twojego samochodu - jeżeli rzeczywiście nie jest zniszczony, na pewno osiągniesz zauważalny efekt. Pamiętaj, że siłę polerowania pasty polerskiej regulujesz m.in. rodzajem pada - dotyczy to też past typu "one step". Może się więc okazać, że czeka Cię zakup nie jednego, ale 2-3 padów. Poczytaj, popytaj - na pewno znajdziesz pastę i pada/pady, które powinny dać zadowalający efekt.

4 godziny temu, StreamHD napisał:

Nie bawię się w glinki, woski, korekty i inne powłoki ale podoba mi się idea stosowania Quick Detailera. Myję auto 2 - 3 razy na miesiąc i za każdym razem mógłby dodatkowo lecieć z QD

Dziś otrzymałem od forumowicza porcję ADBL QD1 i chcę zastosować dziś ten specyfik. 

Czy jest jakiś szampon samochodowy który przygotuje auto pod QD?  Mam szampon FX PRoTECT NANO z SiO2 (krzem), są niby szampony z woskiem, więc może są też takie które lubią się z QD. 

Czy ten FX jest dobrą opcją, czy są lepsze opcje, czy nie ma w ogóle specyfików wspomagających zastosowanie QD ?  

Według mnie nie ma czegoś takiego jak "przygotowywanie lakieru" pod QD. Ja używam QD tylko po takich myciach na szybko(myjka ciśnieniowa) by nie mieć smug na aucie i żeby ładnie się błyszczało przez ten dzień/dwa. Także to jest jak sama nazwa wskazuje(quick) specyfik który ma "na szybko" zrobić fajnie na lakierze. 

Co do szampnów z woskiem to nie używam. Uważam, że to lipa. Lepiej już kupić porządny szampon i potem machnąć na QD. 

1 godzinę temu, Alfa47 napisał:

Panowie, mam takie pytanie, mam na masce trochę aż 7 :) wżerów po ptasich odchodach i to dość głębokich, większość osób pisało o tylko możliwośći lakierowania od nowa elementu, lecz wpadłem na pomysł z zaprawkami, tak jak na fotce pzeleciałem troszkę pędzelkiem i coś tam zakryło, lecz teraz myślałem o tym żeby to jakoś wyrównać, i tu chciałem się dowiedzieć czy zmatowienie lakierku papierkiem wodnym i późniejsza korekta coś dobrego tutaj wskóra ? Nie chce jeździć z czymś takim na masce, a lakierniki życzą sobie 500-750zł więc trochę to dużo i szukam sposobu na szybkie z"załatwienie problemu" 

wzera-zap_qpaqxeh.jpg

To jest na prawdę "wżarte"? Glinkowanie tego nic nie dało? 

Siemanko :) jestem w trakcie polerki i mam mały problem. Miedzy poszczegolnymi etapami gdy chce scierac paste polerska z lakieru (ipa + fibra) to zostaja koliste slady. Musze baaardzo mocno trzec zeby sie ich pozbyc. Za mocno dociskam? Za duzo przejazdow robie? Probowalem kilka kombinacji i na prawde nie wiem co jest nie tak. Pasty menzerny, polerka rupes 21. Czy komus przychodzi do glowy co moge robic zle? :) pozdrawiam!

Koledzy powiedzcie mi jaka może być przyczyna krótkiego siedzenia wosku na lakierze?
Auto przed woskowaniem zawsze wyglinkuję (glinka ValetPro), następnie Cleaner DJ Lime Prime i na to wosk Collinite 915. Cleaner nakładam padem, małymi odcinkami żeby go dobrze wypracować i wycieram mikrofibrą żeby nie pozostawić smug. 
Podczas mycia najpierw używam aktywnej piany  ADBL Yeti Jelly Bean, później szampon Shiny Garage Slee&Bubbly Premium. Stosowana aktywna piana i szapomn powinny dobrze odetkać lakier od brudu.
Po miesiącu niestety kropelkowanie jest już marne. Może ktoś coś poradzić?

Siemanko. Mam pytanie, na samochodzie mam położony wosk Soft99 Miror Shine. Kolor czarna perła. Czy mogę teraz użyć Gyeon Q2M WetCoat ? I czy po nałożeniu wetcoata ewentualnie mogę użyć jeszcze Lucas Slick&Mist QD ?

Pozdro :D