Kamsyyo Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 Co aktualnie sądzicie o glinkach na mikrofibrach lub rękawicach? NP. ADBL Clay Towel, czy Clay MItt. Po oczyszczeniu chemicznym taka glinka da radę? I jak sobie radzicie z takimi rzeczami na dworze, przy suchym powietrzu po chwili czekania zaczynają się pojawiać jakieś pyłki na samochodzie. Co w takich sytuacjach jak np. osusze 1 element i zanim oblece samochód to na nim już moga być pyłki. Wtedy np przy nakładaniu wosku sciągnąć to jakoś?
Moderator Streat Opublikowano 25 Maja 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2020 @Kamsyyo używam i nie widze wiekszych przeciwskazań fajnie działą i szybko, co do uzywania na dworze to ja osobiscie uzywam tylko jak jest bezwietrznie badz dosć wilgotno na dworze
Kamsyyo Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2020 Zwykła glinkę się ugniata, a z takimi co płukać je w wiadrze?
D@ViD Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2020 @Kamsyyo Dokładnie płuczesz w wiadrze z wodą i to dość często
Kamsyyo Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2020 Przez to że będę robił na dworze chciałbym właśnie zrobić to dość szybko, żeby uniknąć zakurzenia w trakcie. To po t&G i deironizacji, moge glinkować Clay Towel i woda z szamponem?
D@ViD Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2020 7 minut temu, Kamsyyo napisał: Przez to że będę robił na dworze chciałbym właśnie zrobić to dość szybko, żeby uniknąć zakurzenia w trakcie. To po t&G i deironizacji, moge glinkować Clay Towel i woda z szamponem? Oczywiście musisz umyć najpierw auto i potem glinkować weź sobie opryskiwacz + woda+ kropla szamponu i pryskaj na element przed glinkowanie w polowie auta spłucz . Po glinkowaniu warto też na szybko jeszcze przemyć lakier wodą z szamponem. Czytał instrukcje ?
Kamsyyo Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2020 Piana aktywna> mycie na 2 wiadra > t&G > płukanie samym karcherem( o ile dobrze wyczytałem> Deironizacja> płukanie i mycie(pianować czy tylko spłukać?)>glinkowanie> mycie> wosk. Tyle co wywnioskowałem sam czytając forum. 1
D@ViD Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2020 Godzinę temu, Kamsyyo napisał: Piana aktywna> mycie na 2 wiadra > t&G > płukanie samym karcherem( o ile dobrze wyczytałem> Deironizacja> płukanie i mycie(pianować czy tylko spłukać?)>glinkowanie> mycie> wosk. Tyle co wywnioskowałem sam czytając forum. A teraz koniec gadania do roboty
epatryk Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 A czy testował już ktoś pady do glinkowania na DA ? Miała być sobota ale te uczucie kiedy szef dzwoni że dziś mogę zostać w domu. Użyłem lubrykantu z Angelwaxa , kilka przejazdów na najniższym biegu i lakier gładki jak nigdy wcześniej. Wcześniej używałem glinki Sonaxa żółtej i jak dla mnie nie ma porównania do tego pada. Pod wplywem tarcia robi sie bardzo miekki i lepki, dzięki czemu dobrze zbiera zabrudzenia. Co element szybkie plukanie w wiaderku z wodą. Po skończonej robocie piana i płukanie na bezdotyku. Ostatnie zdjecie to efekt po samym glinkowaniu. pad jest z firmy eco green auto clean.
mat231 Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 Ile glinki urwać z bloczka 200g. 20g czy więcej?
D@ViD Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 Tak żeby było Ci wygodnie pracować ja wole większy "placek" sobie zrobić. Glinka przecież nie jest na jedno auto
MMCzysci Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 Zrób sobie trzy kwadraty średniej wielkości. Dwa w misce z wodą, jednym glinkujesz i tak na przemian, żeby dało się ugniatac glinkę bez problemu. 1
Beniowski Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Witam. Używałem po raz pierwszy glinki z CarPro żółtej (medium) z wodą z szamponem. Zrobiła dość duży 'bajzel" na lakierze. Mam na myśli te rysy podobne do obtarć. Jak do tej pory używałem glinki z bilt hamber i nigdy nic takiego się nie zdarzyło. Uznałem, że mogła to być wina lakieru. Przy drugim podejściu użyłem również glinki carpro tym razem białej(ultra fine) również na wodzie z szamponem. Taki sam efekt. Ktoś może miał podobny problem i wie co się dzieje? Zakładam, że może woda z szamponem do tych akurat glinek jest zbyt słabym lubrykantem i powinienem użyć dedykowanego produktu do glinkowania z CarPro. Pozdrawiam.
alexander.p Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Użyłeś gorącej wody do zmiękczania glinki?
Beniowski Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Tak, zawsze przed użyciem glinki rozmiękczam ją w gorącej wodzie kilka minut. Dodam, że glinka nie była w ogóle wcześniej używana.
alexander.p Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Ok.Wychodzi na to, że to twarda glinka :)
Beniowski Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Raczej nie. Porównując do używanej wcześniej bilt hamber (białej, średnio twardej), ta żółta z CarPro była zdecydowanie miększa.
Moderator Streat Opublikowano 25 Listopada 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 coś podobnego miałe mjak uzyłem glinki od SG, miekkiej z 6 lat temu jak zaczynałem przygode z detailingiem i wtedy wygladało to tak jakby glinka zapychała pory lakieru, uzyłem wtedy glinki od BH i takiego efektu nie mialem. Probowałes to usunac jakims cleanerem? Bo u mnie Megs UC pomogl usunac taki slad
Beniowski Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Prawdę mówiąc do usunięcia tego musiałem użyć Cutmax'a i średnio-twardej gąbki. Wróciłem do glinki BH i problem znikł. Może mi brakuję doświadczenia lub glinki CP są gorszej jakości bądź po prostu źle nimi pracuje. Nie mam pojęcia gdzie popełniłem błąd stąd moje pytanie
prolife Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2020 W dniu 27.06.2019 o 23:20, ghost napisał: Pewnie to samo, co w sytuacji gdy ziarno wbije się w tradycyjną glinkę. A hardkor jak ktoś użyje siły wtedy z dociskiem. Przyznam, że widziałem ślady na lakierze po takiej akcji, paskudne, głębokie zadrapania. Dlatego tak ważny jest nawet potrójny PRE-WASH, z każdorazowym spłukałem. Potem dobry lubrykant i glinka soft, bez żadnego docisku, i szczególnie latem na wychłodzonej karoserii (nigdy w upały)
DyndaS Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Wyglinkowałem samochód i zastanawia mnie jedna rzecz.... Clay Sponge to gówno czy co? Używam tego od adbl Zaczynałem od dachu, który był najwyraźniej mocno zapuszczony z jakiegoś powodu. Męczyłem się dobre 30 minut, a efekt dosyć mizerny, aż wziąłem starą glinkę, bo mi się przypomniało, że ją mam i poszło bez problemu. Na reszcie elementów dawał radę, choć na masce średnio. Jednak po spłukaniu glinka i tak dużo jeszcze wybierała. Osobiście się na tym clay sponge mocno zawiodłem. Fakt faktem na dach nie dawałem Tar&Glue, bo czytałem, że niby szkodzi na elementy gumowe. Jednak na masce też sobie to średnio radziło, a dach to tragedia. Edit. Pomimo pryskania grubo wody z szamponem dużo rys po tym clay sponge się porobiło. Można powiedzieć, że wręcz jakiś pogrom, szczególnie jeśli chodzi o dach. Może za mało szamponu do wody? Dawałem gdzieś 4x tyle ile zalecane do mycia (adbl snowball). Jednak sama glinka dużo bardziej się ślizgała niż ta gąbka. Glinka czegoś takiego mi nie narobiła, a z 3 lata wstecz glinkowałem cały samochód. Nie ma to dla mnie znaczenia, bo i tak będę polerował auto, ale wygląda to po prostu bardzo słabo...
Pimps Opublikowano 29 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2022 Który ręcznik, rękawica, pad glinkujący będzie najdelikatniejszy i będzie zostawiał naj mniej bałaganu Waszym zdaniem? Posiadam już mocno zużytą rękawicę FLEXIPADS ale ona nie należała do najdelikatniejszych. Posiadam też glinkę w tym momencie BILT HAMBER SOFT i ogólnie korzystałem z glinek BILT HAMBER. Ale chodzi mi właśnie o jakiś sprzęcik który nie będzie za każdym razem wymagał moczenia, gniecenia itp. coś delikatnego i do szybkiego działania.
MikeLBN Opublikowano 29 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2022 Work Stuff Clay Mitt jest fajna 1
Pimps Opublikowano 29 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2022 @MikeLBN Dzięki za podpowiedź @AudiBlask Właśnie nad tym padem też myślałem
Rekomendowane odpowiedzi