Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy można stosować glinkę po nałożeniu politury? ma to sens? pytam bo jutro muszę działać a nie wiem o jakiej porze przyjdzie do mnie pocztą glinka. wydaje mi sie ze nie można ale co tam, zapytam

Opublikowano
czy można stosować glinkę po nałożeniu politury? ma to sens? pytam bo jutro muszę działać a nie wiem o jakiej porze przyjdzie do mnie pocztą Glinka. wydaje mi sie ze nie można ale co tam, zapytam

Glinkowanie to jeden z pierwszych "zabiegów " zaraz po usunięciu smoły / asfaltu i dokładnym umyciu :!:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Po wczorajszym glinkowaniu na dachu w kilku miejscach zostały mi slady po glince, pewnie za mocno przycisnąłem, chciałem zapytać czym to teraz usunać ? Jadę teraz cleanerem POORBOY'S WORLD Pro Polish 2 ale nie bardzo daje rade... Jakis domowy sposób czy bardziej cos zaawansowanego ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Do poślizgu posłużył mi szampon wraz z wodą ( odlałem 1 L z 10 litrów które miałem przygotowane do mycia pojazdu)

Jak będzie za duże stężenie szamponu to też Glinka szybciej padnie ;)

A jaki jest "objaw" tego padnięcia glinki? Ja dzisiaj pierwszy raz nią pracowałem i mi się w pewnym momencie jakby rozpadać zaczęła, czyżby za dużo szamponu? :)))

Opublikowano
Do poślizgu posłużył mi szampon wraz z wodą ( odlałem 1 L z 10 litrów które miałem przygotowane do mycia pojazdu)

Jak będzie za duże stężenie szamponu to też Glinka szybciej padnie ;)

A jaki jest "objaw" tego padnięcia glinki? Ja dzisiaj pierwszy raz nią pracowałem i mi się w pewnym momencie jakby rozpadać zaczęła, czyżby za dużo szamponu? :)))

• Moderator
Opublikowano
A jaki jest "objaw" tego padnięcia glinki?

pracowałem i mi się w pewnym momencie jakby rozpadać zaczęła

to właśnie jest objaw o który pytasz ;)

czyżby za dużo szamponu? :)))

rozkminiłeś problem :good: - za ciepła woda też nie służy glince

• Moderator
Opublikowano
A jaki jest "objaw" tego padnięcia glinki?

pracowałem i mi się w pewnym momencie jakby rozpadać zaczęła

to właśnie jest objaw o który pytasz ;)

czyżby za dużo szamponu? :)))

rozkminiłeś problem :good: - za ciepła woda też nie służy glince

Opublikowano

Nie wiem jak to jest u innych ale w moich przypadkach sama glinka nie usuwała większości kropek od smoły. Musiałem Prickbortem latać (czasem było tak, że czegoś nie dopatrzyłem i zostały placki smoły po MAC, glinka wymiękała i powtórka z MAC).

Opublikowano

Nie wiem jak to jest u innych ale w moich przypadkach sama glinka nie usuwała większości kropek od smoły. Musiałem Prickbortem latać (czasem było tak, że czegoś nie dopatrzyłem i zostały placki smoły po MAC, glinka wymiękała i powtórka z MAC).

• Dystrybutor
Opublikowano
Nie wiem jak to jest u innych ale w moich przypadkach sama Glinka nie usuwała większości kropek od smoły. Musiałem Prickbortem latać (czasem było tak, że czegoś nie dopatrzyłem i zostały placki smoły po MAC, Glinka wymiękała i powtórka z MAC).

normalna sprawa samą glinką całej smoły nie usuniesz

• Dystrybutor
Opublikowano
Nie wiem jak to jest u innych ale w moich przypadkach sama Glinka nie usuwała większości kropek od smoły. Musiałem Prickbortem latać (czasem było tak, że czegoś nie dopatrzyłem i zostały placki smoły po MAC, Glinka wymiękała i powtórka z MAC).

normalna sprawa samą glinką całej smoły nie usuniesz

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jako że glinkę traktowałem jak fanaberię typu "ceramiczne podstawki pod kable audio" postanowiłem przetestować i udowodnić że to bzdura. Niestety srodze się zawiodłem gdyż efekty były piorunujące. Tak więc może kilka poniższych zdań i lipnych zdjęć telefonem przekona innych niewiernych którzy trafią tu przypadkiem z zakamarków internetu że to faktycznie działa.

Pacjentem zostało 20letnie Audi które pokornie służy mi prawie od nowości i w międzyczasie nie zaznało niczego ponad zwykłe mycie, a i to też od święta.

Na dzień dobry ciepła woda z płynem do mycia naczyń w dużych ilościach + szczota. Tak wiem, ukrzyżujecie mnie tu zaraz, ale stan lakieru był taki że i tak mu nic nie zaszkodzi. Następnie TR.IX, 10min i też szczota. Niestety brudu w zakamarkach nie szło ruszyć nawet rozpuszczalnikiem. Teraz przyszła glinka, zaznaczam że używana przezemnie pierwszy raz w życiu. Efekt mnie co najmniej zaskoczył.

img-20130924-134515.jpgimg-20130924-134541.jpg

Żeby nie było wątpliwości, to to brudne to jest już po ostrym szorowaniu, nic mi już dalej tego nie chciało brać, przetarcie białą szmatką nasączoną benzyną ekstrakcyjną nie zostawiało śladu na szmatce. Tak po prostu wygląda zmęczony 20letni lakier. Glinka dała radę, co prawda na jedne drzwi schodziło mi około godziny, ale nie ma nic za darmo.

Zachęcony efektami zabieram się za zaprawki, odpryski i polerowanie a potem za C6 :ad:

• 3 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Po wczorajszym glinkowaniu na dachu w kilku miejscach zostały mi slady po glince, pewnie za mocno przycisnąłem, chciałem zapytać czym to teraz usunać ? Jadę teraz cleanerem POORBOY'S WORLD Pro Polish 2 ale nie bardzo daje rade... Jakis domowy sposób czy bardziej cos zaawansowanego ?

post pisałeś w sierpniu domyslam sie wieć ze było cieplo

Panowie uważajcie, glinkowanie na ciepłym lakierze moze skonczyć sie naprawde nie miło.

Opublikowano

A dlaczego ma się skończyć nie miło? Zawsze robie na ciepłym lakierze, żeby glinka była bardziej miękka i nigdy nic niemiłego mnie nie spotkało.

Opublikowano

efekt glinkowania ciepłego lakieru.

zeby uciąć dywagacje, glina była nowa, nie dociskana, nie złapała brudu i zapewniony odpowiedni poslizg. Na zimnym lakierze nigdy mi sie to nie przydarzyło

Glinke albo mocze w ciepłej wodzie albo ogrzewam w rękach

DSC_2588.jpg.baeaba6e24e5c523f94ab2935ce18a7b.jpg

Opublikowano
efekt glinkowania ciepłego lakieru.

zeby uciąć dywagacje, glina była nowa, nie dociskana, nie złapała brudu i zapewniony odpowiedni poslizg. Na zimnym lakierze nigdy mi sie to nie przydarzyło

Glinke albo mocze w ciepłej wodzie albo ogrzewam w rękach

No teraz mnie nie strasz. Dziś zamówiłem swój 1 zestaw i mam zamiar przelecieć Subaraka gliną. Dałeś wcześniej coś na syfy? Jakiś Prickbort, Iron-x?

Opublikowano

wojtoo, takie małe pytanie.. ile aut w zyciu wyglinkowałeś i ile z tego na słońcu a ile w cieniu.. Ja już pare zrobiłem i nigdy nie doszedłem do wniosku, że nagrzanej blasze jest gorzej a wręcz przeciwnie. A to że cos tam zostało to równie dobrze może być wina glinki/techniki/tego, że coś się pod nią dostało itd. itp.