Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drugie 100gr żółtej glinki Temachem rozleciało się podobnie do pierwszej części /opisywałem ten fakt parę stron wcześniej/

Także nie polecam tejże glinki... :thumbdown:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

proszę o info w jakiej minimalnej temp powietrza mozna działać z glinką? Zamierzam w weekend podziałać coś, a temp ma byc 15-19st.

pzdr.

Opublikowano

Jak dla mnie to podstawą pracy z glinką Bilt Hamber jest miseczka z ciepłą wodą. Po każdym elemencie zagniatam glinkę w wodzie i dużo lepiej mi się pracuje. Może dlatego, że lakier był dość zimny i glinka momentalnie robiła się twarda.

Opublikowano

Glinka BH to świetna sprawa. Użyłem jej do usunięcia naprawdę uporczywego nalotu i dała radę. Sama woda w zupełności wystarczyła.

Ja wystartowałem z nią na aucie które stało 3 lata pod chmurką , efekt piorunujący , zebrała wszystko co było do zebrania i usunęła nawet zaschnięte soki z drzew , podczas pracy nie mogłem uwierzyć ile potrafi się zaczepić brudu po jednym przejeździe :roll:

Opublikowano

U mnie na 7 letnim aucie, które pewnie dopiero u mnie zobaczyło glinkę też niewiele syfu zebrała.

Grunt to sprawdzić czy lakier jest gładziutki. Jeśli po glinkowaniu nadal jest chropowato to coś nie tak ale jeśli lakier jest gładziutki to co się martwić na zapas ;)

Opublikowano
to ja nie wiem dlaczego u mnie na autku 10lat stania tylko na dworze bardzo mało zebrała? BHregular

Widzę że nie zrozumieliście co napisałem auto stało trzy lata nieruszane z miejsca , po prostu stało , poszła aktywna piana i dokładne mycie a potem glinka na start , wy mówicie o użytkowanych autach regularnie mytych i zadbanych a ja o aucie które nie było nawet dotykane ! Dodatkowo stało pod drzewem ale z dostępem słońca więc wszystkie naleciałości były przypiekane , ja złego słowa na BH nie powiem , ułatwiła mi pracę jak należy :P

Opublikowano
Lucius, ale czy lakier po glinkowaniu był chropowaty?

Przed glinkowaniem był jak tarka było naprawdę dużo wszelkiego syfu a po zrobił się bardzo gładki i szybko reagował na polerowanie maszyną czyli zebrane było dobrze , glinką jechałem tylko na wodzie , a czemu pytasz u Ciebie pozostał chropowaty ?

Opublikowano
oo ok. będe pamiętał :good: ,

ps. pierwsze jak przeczytałem to "weź wiadro z ciepłą wodą i mocz(em) :mrgreen:

teraz przeczytałem i się popłakałem ze śmiechu :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

a czemu pytasz u Ciebie pozostał chropowaty ?

eee zgubiłem wątek ;)

Opublikowano

Czesc Koledzy !

Mam glinke Chemical Guys blue clay-light.

Jakiego lubrykantu do niej użyć? Co będzie najlepsze?

Moze DoDo Born to be slippy? :o

Opublikowano

Polecam glinke Bilt Humbler w wersji regular. W weekend uzylem jej na moim samochodzie - auto z 97r. najprowdopodbniej nigdy wczesniej nie glinkowane. Wczesniej na innym aucie mialem okazje uzywac bialej glinki od temachem. Nie ma tutaj czego porownywac - wyglinkowanie o wiele czystszego auta glinka od temachem zajelo o wiele wiecej czasu niz glinkowanie mojego lakieru Bilt Hamblerem. Wszystkim niezdecydowanym polecam - jedyny minus BH to to, ze jest twarda i doscy ciezko sie ja ugniata, jednak zbiera wysmienicie caly syf z lakieru. Jako lubrykantu uzylem tylko wody.

Opublikowano
- jedyny minus BH to to, ze jest twarda i doscy ciezko sie ja ugniata, jednak zbiera wysmienicie caly syf z lakieru.

Dlatego ogólnie polecamy wersję soft:)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przed chwilą zakończyłem glinkowanie auta glinką Temachem białą - pomimo że to soft to dobrze zbiera zanieczyszczenia, według mnie biała jest lepsza od żółtej Temachem...(której także używałem)