Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam . Chciałem wam przedstawić jak działa popularna Tuga której dłuższy czas używam ;)

Opis Producenta :

Środek czyszczący w formie fluidowego żelu jest preparatem nowej generacji PH-neutralny przeznaczony do łatwego czyszczenia felg aluminiowych, kołpaków jak również felg stalowych.

Żel ze względu na swoją strukturę przylega do obręczy i bardzo skutecznie rozpuszcza brud.

Środek przeznaczony jest głównie do felg aluminiowych polerowanych,chromowych,malowanych,wieloczęściowych-skręcanych. Ze względu na swoją bezkwasową strukturę produkt jest bezpieczny i nie jest w stanie zniszczyć powłoki zewnętrznej czyszczonej felgi,kołpaka. Nadaje się idealnie do regularnej pielęgnacji. Doskonały stosunek ceny do jakości i wydajności. Podczas czyszczenia detergent zawarty w żelu barwi na kolor czerwono-fioletowy. Nie zawiera fosforanów.

Test zrobiłem na swoich Alu troszkę zapuszczonych :)

DSC_0001.jpg

DSC_0002.jpg

DSC_0003.jpg

DSC_0004.jpg

DSC_0005.jpg

DSC_0006.jpg

DSC_0007.jpg

Alu spsikane Tuga i zaczyna ładnie krwawić :D

DSC_0008.jpg

DSC_0009.jpg

DSC_0010.jpg

DSC_0011.jpg

DSC_0012.jpg

DSC_0013.jpg

Po kilku minutach zruszyłem Tuga pędzelkiem i Alu zostało spłukane wodą

DSC_0014.jpg

DSC_0015.jpg

DSC_0016.jpg

DSC_0017.jpg

DSC_0018.jpg

DSC_0019.jpg

Druga strona nie czyszczona z 4-5 lat

DSC_0020.jpg

DSC_0021.jpg

Naniesiona Tuga , po kilku mintach zruszona pędzelkiem , alu zostało spłukane wodą

DSC_0022.jpg

DSC_0023.jpg

DSC_0024.jpg

Drugi raz spsikane Tugą

DSC_0025.jpg

DSC_0026.jpg

DSC_0027.jpg

Jak widać Tuga dała sobie radę . Nie miałem żadnego Prickborta żeby usunąć asfalt i klej po ciężarkach

DSC_0028.jpg

DSC_0029.jpg

DSC_0030.jpg

DSC_0031.jpg

DSC_0032.jpg

Wczoraj pomogłem wyczyścić Alu w Zafira Taty , nie mam fotek jak były alu zabrudzone ale mogę wam powiedzieć że bardzo . Tuga dała sobie świetnie radę.

DSC_0033.jpg

DSC_0034.jpg

DSC_0035.jpg

DSC_0036.jpg

DSC_0037.jpg

DSC_0038.jpg

DSC_0039.jpg

Podsumowanie :

Tuga jest świetnym produktem do czyszczenia felg , bardzo dobrze sobie radzi z zabrudzeniami . Nie podoba mi się zapach , strasznie śmierdzi . Cena jest atrakcyjna , 1l Tugi kosztuje 30 zł :good: Tuga gości już u mnie z rok czasu i zostanie na dłużej napewno . Test zrobiłem dla ludzi który zastanawiają się nad kupnem Tuga . Ogólnie polecam :good:

Posted
Nie podoba mi się zapach , strasznie śmierdzi

W porównaniu do innych srodków deironizujących to Tuga pachnie :D

Z własnego doswiadczenia dodam, że Tuga jest troche mało wydajna ale cena jest bdb.

Posted

Fitte, mi tam śmierdzi :D Co do wydajności mam ją już z rok czasu a jeszcze sporo jej mam :good: cena jest super :good: Tuga spełnia swoje zadania ;)

Posted
Fajny test ;)

Dzięki za miłe słowo :good: Motywuje mnie do robienia kolejnych testów :good::D

Posted

Vampir liquid fajnie pachnie :)

Ale tuge tez mam i często używam -- lubię nawet :) dla mnie podstawowy środek do mycia Felg :)

Posted
Vampir liquid fajnie pachnie :)

Może kiedyś sobie wypróbuje :)Przemcio wiesz Tuga wygrywa ceną 30 zł za 1l :)

Posted

Cena ceną ale tuga pomimo ceny jest naprawdę dobrym produktem.

Liquid vampira lubię tez bo jest płynny i na lakier lepiej mi sie go używa. Lub na felgi cieniutko jako jeden z elementów dekontaminacji. Tuga do normalnego kompleksowego codziennego mycia jak potrzeba i nie styka sama piana. Generalnie na pokrytych powłoką felgach zadko kiedy potrzeba ale czasem dla zasady psiukam :)

Posted

Test pokazuje takze ze lepiej na poczatek (na szczury z 10letnim brudem) dac kwas. Tuga jako drugi etap :)

Posted
Tak tylko po co? Skoro zwykła woda z dodatkiem szamponu tez jest git.

Np. po to żeby zrobić 2w1 : glinkowanie + deironizacja ;) , moim zdaniem taka dekontaminacja jest o wiele efektywniejsza niż robienie tych dwóch czynności osobno, plus spora oszczędność czasu :) . Do dekontaminacji lakieru sama tuga słabo się sprawdza , jednak w połączeniu z glinką robi robotę tak samo dobrze jak każdy inny deironizer .

• Okay 1
Posted
Test pokazuje takze ze lepiej na poczatek (na szczury z 10letnim brudem) dac kwas. Tuga jako drugi etap :)

Nie mam nic innego do felg . Tuga dała sobie i tak radę , 2 razy nałożona i rozpuściła brud , pozostałości to asfalt i klej po ciężarkach , może sie dorobię Prickborta 8-) Tak jak mówię że u mnie 4-5 lat jeździły i nie były wogóle czyszczone a zapytać można kiedy wogóle były czyszczone , tego chyba nikt nie wie :D

Posted

Z Tugi macie także kwas ( tuga czerwona ) która daję radę ;)

• 2 weeks later...
Posted
Świetny test, za tą cenę nie ma nic lepszego :-)

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Dzięki :good: Ten co ma Tugę i używa to wie co potrafi ;):D Pięknie felgi krwawią :song::D

DSC_0039.jpg

Posted

Ja używałem Kenoteka ale on nie krwawi do codziennej pielęgnacji jest ok i doczyści ale na szczury to chyba może być za słaby, lub by trzeba sporo lunąć. Ja miałem w tej okrągłej butelce czarnej

Posted

Jak nie krwawi? Chyba że miałeś ten zwykły.

U mnie pięknie krwawił i dość dobrze odmył fele z zewnątrz. Od środka miał problem i nadal mam niedomyte felgi.

Posted

Spływająca Tuga nie rozpuści dressingu na oponach? Używam Sonaxa Extreme, nałożonego po wyczyszczeniu opon ADBL Tire and Rubber Cleaner. :)

Posted

SzymonVWGolf, mocniejsza jest czerwona zdecydowanie :D

Spływająca Tuga nie rozpuści dressingu na oponach? Używam Sonaxa Extreme, nałożonego po wyczyszczeniu opon ADBL Tire and Rubber Cleaner. :)

Ja mam B2B i siedzi ponad miesiąc także raczej nie :song::good: