Skocz do zawartości

Zestaw dla amatora.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki wielkie kolego za konkretna odpowiedz bo już myślałem, że mi nikt nie pomoże ;) w takim razie zaatakuje to SG, jeszcze raz dzieki za pomoc ;) Natomiast jak ktoś ma jakies zdanie do dodania chętnie poczytam, pozdrawiam.

nie ma sprawy , akurat z tymi produktami miałem kontakt więc mogłem sie wypowiedzieć :) ,sam teraz będę próbował konsturuować jakiś zestawić z SG :P więc niebawem tutaj wyślę zapytanie :)

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 931
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

Szukam porady w sprawie kosmetyków. Pacjent to motocykl Honda CBR, czyli dużo plastiku i aluminium. Jaki zestaw polecacie na początek do mycia, czyli szampon, jakis preparat na owady i coś do suszenia lakieru? Po umyciu należało by to jakoś zabezpieczyć. Jaki wosk polecacie? Lakier na plastikach ma też małe ryski i chciałbym je usunąć. Nie chce pakować się w maszyny polerskie, myślę nad jakimś środkiem do polerowania ręcznego. Tylko jaki? Nie wiem jak określić budżet, bo nie wiem ile tego potrzeba żeby zacząć. Ale chciałbym żeby to była kwota przyziemna :)

Pozdrawiam

Cześć wszystkim jestem nowy na forum i chciałbym sie doradzić jaki zestaw wybrać?

1. http://allegro.pl/tk-car-cosmetics-kit- ... 82477.html

2. http://www.shinygarage.pl/shiny-garage-starter-kit.html

Oczywiście dodatkowo odkupię pare rzeczy bo mam tez inna listę natomiast chodzi o finanse liczę na pomoc pozdrawiam.

Siema ,może wypowiem się na temat tych dwóch zestawów, miałem styczność z TK tymczasem słyszałem tylko o SG. Moim zdaniem lepszym wyborem było by SG. Szampon , nie mam porównania miedzy producentami ,może ktoś inny się wypowie ,jeśli chodzi o preperator do czyszczenia felg ,na + dla SG Monster Wheel , konsystencja żelu która bardzo fajnie czyści felgi ,według mnie oczywiście było to konfrontowane z TK Pure blood wheel , nawet znajomy potwierdził że MW wychodzi na tym lepiej ;) ,jeśli chodzi o opony , to przetestowałem znowu produkt z TK ;D, fajny żel , wiśniowy chyba z tego co pamiętam nawet fajnie się to nakłada i dosyć długo trzyma .Co do płynów do szyb , Tk wiśniowy fajnie mył aczkolwiek zostawiał jakieś smugi czasami do SG nie miałem dostępu , jeśli chodzi o APC , miałem koncentrat z SG , kolega miał APC z tego zestawu od TK , hmm wydaje mi się że SG lepiej sobie radził no i ten zapach poziomki :) ! ,kwestia QD , nie wypowiem się niestety nie testowałem :P mój lakier się do tego nie nadaje... środek do wnętrza , powiem tak mam ten z SG , zaj... ty zapach gumy , fajnie czyści , i naprawdę nadaje kolor , nie świeci się a ładna głebia , po aplikacji bardzo długo zachowuje czystość :D, no i akcesoria , w TK jeden aplikator do opon ,do dressingu i 2 mikrofibry , w SG 3 mikrofibry , ręcznik , aplikator na dressing i do kół ;) , resztę zostawiam innym użytkownikom ;) . Ja bym wziął SG ale to jest tylko moje zdanie ;D

Perfect Glass Cleaner od SG super towar za rozsadna cene, nie zostawia smug, dobrze czysci, wystarczy przeleciec MF i gotowe bez poprawek, bardzo wydajny i jego aplikacja (mgiełka lub rozproszony strumien), jeden minus to mocny zapach alkoholu podczas aplikacji, szybko znika...natomiast Interior Satin Dressing od SG, troszeczke mnie rozczarowal, myslalem ze bedzie bardziej efekt WOW ale bylo tylko O.K. Wyczyscilem elementy plastikowe w stosunkowo zadbanym aucie APC od ADBL w stezeniu 1:20, a po nalozeniu dresingu bardzo dyskretnie pokryl powierzchnie wlasciwie nie nadajac jej blasku ani tekstury. Aplikowalem go raz i chyba powtorze proces, byc moze wtedy uzyskam lepszy efekt?

Witam . Co do Interior Satin Dressing od SG mam podobne odczucia jak kolega

. Robiłem środek VW T5 i również szału na mnie nie zrobiło ale dla ciebie będzie wystarczający efekt. słyszałem ze jak się raz dressing nałoży daje mat a jak się zaaplikuje podwójnie to daje efekt połysku. Dla przykładu wstawię ci zdj przed i po , sam ocenisz.

IMG1191JP_aeqearp.jpg IMG1192JP_aeqearr.jpg IMG1196JP_aeqearx.jpg IMG1194JP_aeqearn.jpg

Witam wszystkich:) Mam pytanie jako początkujący autodetailer. Które warte uwagi polecili byście mi produkty jako: Pianownicę ręczną, pianę aktywną do pre-wasch, szampon do mycia głównego, preparat po umyciu?(co sądzicie o Black Hole Poorboy's World's), a także jakie mleczko zastosować po polerowaniu?(Używałem 3M, czerwone, było ok,jednak nie znam jego nazwy) Interesują mnie produkty do łącznej kwoty ok 400 zł.

Piana aktywna : Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pH - ok 70zl za 5L

Szampon : ADBL Shampoo - Ok 50 za 1L

Co do Black Hole Poorboy's , ostatnio używałem przed woskowaniem i bardzo fajnie wyciągnął mi glebie kolorów .

Co do reszty to napewno koledzy z forum ci pomogą

[ref=#ff3366]Neneschek[/ref],

Pianownica: Marolex Axel ok 80zł

Piana: ADBL Yeti ok 80zł

Szampon: SG Sleek and Bubbly 0.5l-29zł 5l-76zł albo mój faworyt CG Mr. Pink ok 40zł za 500ml ale bardzo wydajny (ADBL nie testowałem ale coś czuje, że wpadnie nie długo)

Po myciu w sensie QD czy glaze? jeżeli QD to ADBL Q1 lub CG ProDetailer

Co powiecie na taki zestaw do x5:

ADBL Yeti Cherry Ice Cream Piana Aktywna

ZYMOL Auto Wash - szampon

Duragloss Aquawax - wosk w sprayu

ADBL Vampire Liquid - środek do mycia felg

GOOD STUFF Black Mamba - środek do opon

Potrzebuje jeszcze czegoś do nacierania czarnych plastików i zderzaków. Coś do czyszczenia jasnych plastików w środku, coś do kokpitu tylko matowe i jeszcze środek do tapicerki skórzanej jasnej.

Co powiecie na taki zestaw do x5:

ADBL Yeti Cherry Ice Cream Piana Aktywna

ZYMOL Auto Wash - szampon

Duragloss Aquawax - wosk w sprayu

ADBL Vampire Liquid - środek do mycia felg

GOOD STUFF Black Mamba - środek do opon

Potrzebuje jeszcze czegoś do nacierania czarnych plastików i zderzaków. Coś do czyszczenia jasnych plastików w środku, coś do kokpitu tylko matowe i jeszcze środek do tapicerki skórzanej jasnej.

jak już wydajesz tyle kasy na szampon od Zymola, to dodaj do tego jakiś porządny wosk - jeden na zimę, drugi na wiosnę i pod to oczywiście cleaner

do plastików ValetPRO Dionysus Trim Glitz albo Koch Chemie Nano Magic

zakup jeszcze jakąś Tugę na metal oraz Mac Prickbort na smołę

co do skór colourlock robi robotę, choć i cena też spora - w zależności od stopnia zabrudzenia -cleaner strong lub soft + odżywka

Wosk chciałem na szybko i wyczytałem że ten będzie dobry. Jaki wosk proponujesz łatwy w użyciu?

Co do colourlock to mam zestaw, cleaner strong ale jest za mocny, kupiłem też tej firmy zapach skóry ale jakoś nie powala.

Wszystko zalezy od konkretnego produktu a nie marki ogolem jeden jest swietny a dugi niekoniecznie, wiec polecanie jednej marki troche bez sensu.

A jakie produkty z tych marek sa warte uwagi?

Idac dalej tym tropem czego szukasz? Produktow jest od diabla i ciut ciut...

Poszukuje jakiegoś zestawu do Toyoty avensis T25 kolor srebny. Niewdzięczny kolor jeśli chodzi o detaling no ale zawsze coś można zdziałać. Chciałbym coś niedrogiego a dobrego (jeśli będzie drogie a dużo lepsze to też przemyślę) . Chodzi mi też o to żeby załóżmy na początek zainwestować w takie niezbędne produkty a później po trochu dokupować. Konkretnie interesuje mnie coś do mycia może z SG? Piane myślałem z Tenzi car max na pierwsze mycie. Coś do szyb. Do wewnątrz na skóre wyczytałem że colorlock dobry będzie. A na deskę MOTHERS PROTECTANT. A to auto. Może coś innego polecacie Tak na początek??

c7dd743ff87467c6.jpg

34e96afefdf75284gen.jpg

uuu, ale felgi szanuje mocno, ja do skóry używam zestaw Gliptone i jest spoko, szampon mam ADBL i też super, w sumie większość co chcesz mam ADBL i sobie chwalę :)

Dodane po 32 sekundach:

o, i grill sam malowałeś? fajnie wygląda

Od SG co najwyżej pianę bo nawet nie drogo wychodzi a jest fajna , resztę tak jak kolega wyżej tez używam od ADBL i jestem zadowolony , dressing do wew mam SG ale Słaby i szukam innej alternatywy , do szyb Autoglym , skóra gliptone lub colourlock i na te falunie mogę ci polecić finish kare 1000p hi-temp paste wax ( jest fajne małe opakowanie Ok. 25 zł ) i na długo wystarczy ;-)

Dzięki. Grila nie malowalem. Orginalnie taki jest. To pokupuje preparaty z ADBL jeśli takie dobre. A jakas rekawica i mikrofibra do osuszania by sie przydała. Pianownica lepsza na myjke jest czy ręczna? Bo myślę tez żeby zakupić myjke z pianownica ale to sie zastanawiam jeszcze.

Lepiej , szybciej zawsze umyjes myjka cisnieniowa , szkoda sie męczyć ręczna pianownica po za tym nie ma takiego ciśnienia i nie będzie gęsta siedzieć na aucie . Ja myje mikrofibra , ale rękawica jak najbardziej wskazana , było kilka tematów o rękawicach na forum , poszukaj ;) Co do ADBL to sie nie zawiedziesz , większość produktów jest dobra a vampir to jeden z lepszych :D

Panowie na takie świrle i rysy po kocie który ma w garażu 50 samochodów ale upatrzył sobie właśnie mój, 4 letnie Audi, taki zestaw do pracy ręcznej nadawałby się?

Temperatura w garażu około 15 stopni, myjnia blisko, czas jest, chęci są :)

CarChem Iron Remover Deironizer usuwa lotną rdzę

CarChem Deep Clean Polish Czyszczenie i polerowanie lakieru przed woskowaniem

egge Clay Soft Yellow Łagodna glinka do lakieru

egge Heavy Duty EDGELESS Microfiber BEZSZWOWA mikrofibra do polerowania lakieru

egge Aplikator TRI COLOR

CarChem Nano Sealant Długotrwała ochrona lakieru

egge Alcantara Microfiber Mikrofibra do szyb zamsz

a to pacjent:

IMG_0235.jpg

IMG_0233.jpg

IMG_0230.jpg

IMG_0229.jpg

ewentualnie jak macie jakieś inne produkty piszcie, do tej pory używałem tylko MEGUIARS ULTIMATE WAX

[ref=#ff3366]robert922a[/ref], ja kupiłem na allegro już nie pamiętam skąd rękawicę z takimi frędzlami za 5zł, na aliexpress znajdziesz takie włochate za grosze, ale ostatnio trafiło mi się na targu staroci kupić nową(bez folii, ale czystą) rękawicę o wiele większą i z bardziej gestymi frędzlami, więc możesz się w takich miejscach rozejrzeć za 5PLN, co do pianownicy ja mam z nią myjkę z lidla i jest spoko, jak masz już myjkę to bym radził dokupić, a czasem używam zwykłego spryskiwacza ogrodowego zalanego właśnie pianą aktywną ;)

Dodane po 7 minutach 6 sekundach:

[ref=#ff3366]n0m4d[/ref], masz polerkę, bo ręczna korekta to jest masakra, jak wcześniej nie glinkowałeś auta to ja bym się szarpnął na średnią np. bilt hamber- med, albo Valet Pro blue. Jak chcesz lekko spolerować już ręcznie to ja używam Poorboys ProPolish 2 przed woskiem. A i przydałby się jakiś twardy wosk, ale nie wiem jaki by się nadał

Witam. Podepnę się pod temat. Zamierzam kupić taki zestaw. Będzie to pierwsza styczność auta z takimi kosmetykami. Auto zamierzam po prostu bardzo dokładnie umyć i zabezpieczyć bo w końcu będę miał na to miejsce i czas:)

ADBL Shampoo 500ml

ADBL APC 1L

Prickbort 1L

Meguiars Ultimate Compound 473ml

Shiny Garage Interior Cleaner 500ml

Meguiars Endurance 473ml

Shiny Garage Quick Detail Spray 500ml

SOFT99 The King Of Gloss Black & Dark 300g

Shiny Garage Paint Cleaner + 250ml

Co sądzicie o takim zestawie? Może trzeba coś dodać, może coś jest nie potrzebne, może coś wymienić na inną markę? Dodam, że wszystko będzie robione ręcznie bez maszyny. Glinkę też posiadam, od ValetPro pomarańczową.

Pozdrawiam