Skocz do zawartości

Zestaw dla amatora.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 931
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

musisz dobrać dobre pady,bo ci się może pasta rolować na lakierze hondy(dosyc miękki),ja tak miałem przy royal pads i jeszcze jakiś jednych z tych tańszych

Rozumiem, dzięki za odpowiedź.

Jakiej firmy polecasz w takim razie pady? Chyba, że szukać innego rozwiązania z dobrem past?

Zastanawiałem się na początku nad Megsem UC + Ultimate Polish lub Deep Crystal, ale jakoś za dobrych opinii nie wyczytałem i szukam dalej.

Dostałem też propozycje zestawu Koch Chemie Heavy Cut (biały pad) +Antihologram (czerowny) z padami Booski. Co z tego wybrać?

Taki zestaw dla kompletnego amatora jest wporządku ?

Szukałem zestawu do 200zł z dostępnych rzeczy na sklepie.

Lakier ma nie być jak lustro,chce po prostu go troszeczkę odświeżyć i nadać blasku tak żeby na spocie się ładnie prezentował.

Aplikatory mam od dawna ale najtańsze i pewnie gówniane ( takie zwykłe najtańsze żółte gąbeczki z chin),pomożecie coś dobrać żeby 200zł nie przekroczyć ? (samochód osobiście myje na ręcznej kercherem a wcześniej nie wiem jak był myty)

Jedyne obecne fotki auta jakie mam,nie jest jakieś mega zajechane,niestety są hologramy pod słońce na dachu :|

84f2c09eae4114e1m.jpg440fd4fd205f00d0m.jpgf772bcb019e12c97m.jpg10938beb41dd072cm.jpg

ZESTAW

73758774870457049172.jpg

Kompletuje sobie zestaw, kilka kosmetyków już mam a pacjent to A4 b7 w czarnym kolorze. Mam plan zrobić korektę i na to nałożyć wosk

To co posiadam:

Shiny Garage Orange Car Shampoo

Koch Chemie Green Star APC , SG Lime APC

TENZI PRIX

ADBL Tar&Glue Remover 1000ml

Soft99 Micro Liquid Compound Set Yellow

Soft99 FUSSO Coat 12 Months Wax Dark

Soft99 Glaco Roll On Large

CarPRO BOA Super Soft Plush Microfiber Towel , GYEON Q2M BOA Towel , D-Wash DUO Microfiber

D-Wash Glass Microfibre 40x40cm

Monster Shine Fluffy Dryer 90|60cm

Koch Chemie Nano Magic Plast Care

Autosol Bluing Remover 125ml

Koch Chemie Reinigungsknete Blau - Glinka 100g

Rękawica Megsa

Planuje dokupić, ale prosze o ocene czy się nadaje.

LARE EPL-12 ( miękki talerz Flex Edge ULTRA-H 125mm)

FLEXIPADS Talerz mocujący 75mm z rzepem, gwint M14, Soft-żółty

FLEXIPADS Talerz mocujący 50mm z rzepem, M14, pianka 12mm

FLEXIPADS 80mm gąbka polerska biała - twarda

FLEXIPADS BLADE BLUE 80mm bardzo miękka

Koch Chemie Antihologram Orange płaska 80mm

Booski Pads Finishing Pad 55mm

Booski Pads Cutting Pad 55mm

Koch Chemie Antihologram Orange płaska 130mm

Koch Chemie Cutting White 130mm

Koch Chemie Finish Black 130mm

Koch Chemie Light Cutting Yellow 130mm

ShiningCar Pędzelek do zaprawek

Koch Chemie HEAVY CUT 8.2 250ml

Koch Chemie HOCHGLANZ-ANTIHOLOGRAM 250ml

Koch Chemie SCHLEIFPASTE 250ml

Flexipads Merino Swirl-Free Wool Wash Mitt

Blue Technology Miernik MGR-10-FE

Scangrip Sensor Head Light LED

Może coś jeszcze potrzebuje lub coś wymienić na inne . Prosze o ocene :)

CarPro Masking Tape 15mm

• 2 tygodnie później...

Cześć, również jestem kompletnym amatorem. Więc podaję waszej ocenie mój zestaw, który sam wyskrobałem. Dodam że na obecną chwilę nie interesuje mnie ogromny detailing. Raczej celuję w czyste auto, bez smug zacieków z twardej wody itd. Auto to czarne bmw z czarym środkiem i bananową skórą.

1.szampon

SHINY GARAGE STRAWBERRY CAR SHAMPOO 500ML

2.glinka

BRAYT glinka, clay 100g

3.wosk

Shiny Garage Beads Carnauba Paste Wax 100ml

4.felgi

Shiny Garage Monster Wheel Cleaner Gel 500ml

5.plastiki

Shiny Garage Interior Satin Dressing 500ml

6.quick detailer

SHINY GARAGE Morning Dew Quick Detailer 500ml

7.mikrofibra

SHOWCARSHINE FLUFFY DRYER 90X60CM

8.aplikatory

SHOWCARSHINE APLIKATOR ŻÓŁTY GĄBKOWY

GLINKA DO LAKIERU ValetPRO YELLOW Clay Bar

POORBOY'S WORLD Quick Detailer Plus QD+

Poorboy's World Professional Polish CLEANER COLLI

SHINY GARAGE Fruit Snow Foam Neutral pH

WOSK COLLINITE 476S

szampon sonaxa z etykiety wyczytałem że nie zdziera wosku

do tego mikrofibry i aplikatory

co sądzicie ?

• 2 tygodnie później...
W co lepiej zainwestować na początek, pianownica ręczna plus piana czy fajna rękawica z owczej wełny?

Mycie wstępne pianą vs dobra rękawica co bardziej zniweluje ryzyko rys podczas mycia?

Pewnie rekawica, bo skoro nie masz myjki cisnieniowej to i tak nie bedziesz mial czym porzadnie tej piany zmyc wiec jej skutecznosc bedzie niewielka wg mnie. Tzn rozmiekczy brud, ale piach i tak zostanie.

Panowie jako że mam już dość mycia na myjniach ręcznych a oddawanie co jakiś czas osobie która dobrze umyje auta jest męczące i kosztowne, chciałbym złożyć wreszcie dobry zestaw na start do mycia auta samodzielnie, jako że pojawiła mi się opcja gdzie mogę umyć to chciałbym zacząć się w to bawić.

Wstępnie złożyłem taki o to zestaw, ma to być narazie zwykłe mycie + jakieś zabezpieczenie lakieru który i tak już wygląda strasznie tragicznie, ale tym zajmę się potem.

Prosiłbym o poradę jakąś ;)

Dodam że aut Audi A3 8L LY7W srebrny

Szampon: Shiny Garage Strawberry Car Shampoo

Rękawica: Car pro

Ręcznik do osuszania: Fluffy Dryer

Glinka: ValetPRO tylko jaka? Żółta

APC: ADBL

Cleaner: Dodo Juice Lime Prime czy jest mi niezbędny do wosku jak nie robię korekty i nie mam maszyny? Jest sens używania dla takiej osoby jak ja?

Wosk: Tutaj nie mam bladeko pojęcia jaki wosk i co do nakładania prosiłbym o podpowiedź.

Felgi: Tuga albo ADBL Vampire

Szyby: ADBL Glass Cleaner

Wnętrze: ADBL APC + Poorboy's World Natural Look Dressing

Jeżeli coś jeszcze by mi się przydało na sam początek prosiłbym o dopisanie ponieważ jestem zielony w tym. Z góry dziękuję.

Kup ze dwa reczniki do osuszania, bo jeden to za malo. Mi na Accorda wystarczaja dwa. JEden z grubsza wszystko zbiera i jest wilgotny mocno, a drugi suchy dociera do konca.

Co do Glass Cleanera to nie szkoda Ci kasy? Szyba to szyba, zero filozofii. Kupujesz psikadelko do szyb z marketu 7zl za pol litra na alkoholu/amoniaku i domyjesz kazda szybe. Do tego mikrofibra waflowa i niczego wiecej nie potrzeba (tez sa w marketach).

Cleaner: Dodo Juice Lime Prime czy jest mi niezbędny do wosku jak nie robię korekty i nie mam maszyny? Jest sens używania dla takiej osoby jak ja?

Wosk: Tutaj nie mam bladeko pojęcia jaki wosk i co do nakładania prosiłbym o podpowiedź.

Jeżeli coś jeszcze by mi się przydało na sam początek prosiłbym o dopisanie ponieważ jestem zielony w tym. Z góry dziękuję.

Fajny zestaw - podoba mi się też na początek, pokrywa się w większości z moimi opiniami i planami.

Brakuje mi tutaj jeszcze jakiejś piany - co wy na to ? Myślałem, że piana troszkę "zmiękczy" brud, myślałem że to jest dość ważny element mycia. Fakt nie ma pianownicy aktualnie natomiast zacząłem w tym kierunku kombinować.

643587 Ja opony myje szamponem do karoserii,

Myć można nawet szamponem dla psów ale nie oznacza to że opona po takim "myciu" jest czysta i gotowa na przyjęcie dresingu...

Byc moze moje opony nie sa gotowe, ale mimo braku gotowosci wygladaja bardzo dobrze.

A ja do szyb z pełną odpowiedzialnością mogę polecić Mothers ReVision bardzo dobry produkt poza szybami można nim także z powodzeniem czyścić ekrany jak navi lub inne wyświetlacze w samochodzie, nie ma smug

Zaczne od tego co mam.

DJ Prep Polish

resztke DJ white diamond sample (raz uzylem i teraz po przeczytaniu forum wiem ze uzylem tego zbyt duzo)

DJ leather cleaner i sealant

DJ clay+clay lube

meg bug and tar remover

+ kilka kosmetykow Gardx (do szyb, sealant stage 1 i 2 i bird remover)

to co chce zakupic:

Mycie :

Meg gold class shampoo

2 wiadra

gabke mam ale chyba kupie rekawice

lakier:

nie mam maszyny. ale mysle ze recznie tez mozna przejechac?

DJ Lime Prime albo Zymol HD

Wosk Zymol Titanium. ewentualnie znow probka DJ DW

Kola Chemical guys wheel guard

Meg High Gloss Tyre Gel

Tuf Shine aplikator

Siknik Meg engine cleaner i dressing

czym potraktowac pokrywe silnika i plastiki np przy bagazniku zeby dobrze wyggladalo?

cos do uszczelek?

Srodek: do skor juz mam

co z kokpitem? nie jest jakos mocno zabrudzony chce zeby wygladal hmm swierzo.

no i wykladzina jest przybrudzona cos bylo rozlane co na to?

i na koniec Quick detailer czy quick wax po kazdym myciu?

Jeśli chodzi o uszczelki to polecam 1z Einshett Gummi Pflege. Do kokpitu najpierw APC potem dressing, mnie się dobrze pracuję z PB Natural Look. Ja po porządnym umyciu APC stosuje potem Autoglym Interior Shampoo - dobrze nadaje się do bieżącego czyszczenia z lekkich zabrudzeń i kurzu, nada się też do tapicerki i wykładziny.

Jeśli chodzi o QW i QD to jeśli mówimy o aplikacji po myciu to osobiście brałbym QW. Po prostu u siebie nie widzę zastosowania dla typowego QD, może dlatego że samochód myję ręcznie raz na 3-4 tygodnie i wtedy QW jest jak znalazł - ale to są moje osobiste preferencje :) Jeśli planujesz mycie ręczne co tydzień bądź częściej to QD będzie OK.

Witam

Co myślicie o takim zestawie na początek. Pacjent BMW E60 kolor silbergrau. Myślę że lakier w dobrym stanie. Auto mam 3lata i nigdy nie bawiłem się w tego typu zabiegi.

Zaczynam zabawę i na początek planuje taki zestaw.

Piana aktywna: SHINY GARAGE

FRUIT SNOW

Szampon: Autoglym bodywork

Rękawica: FLEXIPADS Merino Super Soft

Glinka: ValetPRO Żółta

APC: Tenzi

Cleaner: Dodo Juice Lime Prime

Wosk:Finish Kare Wosk HI-TEMP 1000p

Dziękuję za pomoc

Mirasextra, szampon możesz wziąść od ADBL ew od SG baniak 5l np . Strawberry . Brakuje ci dressingu do opon , coś do felg np Tuga , Vampire , Iron off . Do wnętrza też nic nie wybrałeś a przydał by się jakiś Dressing , do czyszczenia plasitków przed dressingiem APC , wybrałeś Tenzi . Co do APC mam Pink APC od SG i ma przyjemny poziomkowy zapach którym się dobrze pracuje , może być też APC od ADBL . :)

Jeszcze jedno. Czy konieczny jest QD? Jeśli tak to kiedy ?

Dodane po 15 sekundach:

Jeszcze jedno. Czy konieczny jest QD? Jeśli tak to kiedy ?

Oczywiście że sie przyda . Zawsze po umyciu są zacieki jakieś po wodzie a QD nada blasku i wsio usunie :) Nada się również do szybkiego odświeżenia lakieru :)