Emig Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 musisz dobrać dobre pady,bo ci się może pasta rolować na lakierze hondy(dosyc miękki),ja tak miałem przy royal pads i jeszcze jakiś jednych z tych tańszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JSM Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 musisz dobrać dobre pady,bo ci się może pasta rolować na lakierze hondy(dosyc miękki),ja tak miałem przy royal pads i jeszcze jakiś jednych z tych tańszych Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Jakiej firmy polecasz w takim razie pady? Chyba, że szukać innego rozwiązania z dobrem past? Zastanawiałem się na początku nad Megsem UC + Ultimate Polish lub Deep Crystal, ale jakoś za dobrych opinii nie wyczytałem i szukam dalej. Dostałem też propozycje zestawu Koch Chemie Heavy Cut (biały pad) +Antihologram (czerowny) z padami Booski. Co z tego wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GNYSU Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Taki zestaw dla kompletnego amatora jest wporządku ? Szukałem zestawu do 200zł z dostępnych rzeczy na sklepie. Lakier ma nie być jak lustro,chce po prostu go troszeczkę odświeżyć i nadać blasku tak żeby na spocie się ładnie prezentował. Aplikatory mam od dawna ale najtańsze i pewnie gówniane ( takie zwykłe najtańsze żółte gąbeczki z chin),pomożecie coś dobrać żeby 200zł nie przekroczyć ? (samochód osobiście myje na ręcznej kercherem a wcześniej nie wiem jak był myty) Jedyne obecne fotki auta jakie mam,nie jest jakieś mega zajechane,niestety są hologramy pod słońce na dachu ZESTAW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOM3K Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Kompletuje sobie zestaw, kilka kosmetyków już mam a pacjent to A4 b7 w czarnym kolorze. Mam plan zrobić korektę i na to nałożyć wosk To co posiadam: Shiny Garage Orange Car Shampoo Koch Chemie Green Star APC , SG Lime APC TENZI PRIX ADBL Tar&Glue Remover 1000ml Soft99 Micro Liquid Compound Set Yellow Soft99 FUSSO Coat 12 Months Wax Dark Soft99 Glaco Roll On Large CarPRO BOA Super Soft Plush Microfiber Towel , GYEON Q2M BOA Towel , D-Wash DUO Microfiber D-Wash Glass Microfibre 40x40cm Monster Shine Fluffy Dryer 90|60cm Koch Chemie Nano Magic Plast Care Autosol Bluing Remover 125ml Koch Chemie Reinigungsknete Blau - Glinka 100g Rękawica Megsa Planuje dokupić, ale prosze o ocene czy się nadaje. LARE EPL-12 ( miękki talerz Flex Edge ULTRA-H 125mm) FLEXIPADS Talerz mocujący 75mm z rzepem, gwint M14, Soft-żółty FLEXIPADS Talerz mocujący 50mm z rzepem, M14, pianka 12mm FLEXIPADS 80mm gąbka polerska biała - twarda FLEXIPADS BLADE BLUE 80mm bardzo miękka Koch Chemie Antihologram Orange płaska 80mm Booski Pads Finishing Pad 55mm Booski Pads Cutting Pad 55mm Koch Chemie Antihologram Orange płaska 130mm Koch Chemie Cutting White 130mm Koch Chemie Finish Black 130mm Koch Chemie Light Cutting Yellow 130mm ShiningCar Pędzelek do zaprawek Koch Chemie HEAVY CUT 8.2 250ml Koch Chemie HOCHGLANZ-ANTIHOLOGRAM 250ml Koch Chemie SCHLEIFPASTE 250ml Flexipads Merino Swirl-Free Wool Wash Mitt Blue Technology Miernik MGR-10-FE Scangrip Sensor Head Light LED Może coś jeszcze potrzebuje lub coś wymienić na inne . Prosze o ocene CarPro Masking Tape 15mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek94 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Cześć, również jestem kompletnym amatorem. Więc podaję waszej ocenie mój zestaw, który sam wyskrobałem. Dodam że na obecną chwilę nie interesuje mnie ogromny detailing. Raczej celuję w czyste auto, bez smug zacieków z twardej wody itd. Auto to czarne bmw z czarym środkiem i bananową skórą. 1.szampon SHINY GARAGE STRAWBERRY CAR SHAMPOO 500ML 2.glinka BRAYT glinka, clay 100g 3.wosk Shiny Garage Beads Carnauba Paste Wax 100ml 4.felgi Shiny Garage Monster Wheel Cleaner Gel 500ml 5.plastiki Shiny Garage Interior Satin Dressing 500ml 6.quick detailer SHINY GARAGE Morning Dew Quick Detailer 500ml 7.mikrofibra SHOWCARSHINE FLUFFY DRYER 90X60CM 8.aplikatory SHOWCARSHINE APLIKATOR ŻÓŁTY GĄBKOWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzek23 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 GLINKA DO LAKIERU ValetPRO YELLOW Clay Bar POORBOY'S WORLD Quick Detailer Plus QD+ Poorboy's World Professional Polish CLEANER COLLI SHINY GARAGE Fruit Snow Foam Neutral pH WOSK COLLINITE 476S szampon sonaxa z etykiety wyczytałem że nie zdziera wosku do tego mikrofibry i aplikatory co sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 W co lepiej zainwestować na początek, pianownica ręczna plus piana czy fajna rękawica z owczej wełny? Mycie wstępne pianą vs dobra rękawica co bardziej zniweluje ryzyko rys podczas mycia? Pewnie rekawica, bo skoro nie masz myjki cisnieniowej to i tak nie bedziesz mial czym porzadnie tej piany zmyc wiec jej skutecznosc bedzie niewielka wg mnie. Tzn rozmiekczy brud, ale piach i tak zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk14 Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Panowie jako że mam już dość mycia na myjniach ręcznych a oddawanie co jakiś czas osobie która dobrze umyje auta jest męczące i kosztowne, chciałbym złożyć wreszcie dobry zestaw na start do mycia auta samodzielnie, jako że pojawiła mi się opcja gdzie mogę umyć to chciałbym zacząć się w to bawić. Wstępnie złożyłem taki o to zestaw, ma to być narazie zwykłe mycie + jakieś zabezpieczenie lakieru który i tak już wygląda strasznie tragicznie, ale tym zajmę się potem. Prosiłbym o poradę jakąś Dodam że aut Audi A3 8L LY7W srebrny Szampon: Shiny Garage Strawberry Car Shampoo Rękawica: Car pro Ręcznik do osuszania: Fluffy Dryer Glinka: ValetPRO tylko jaka? Żółta APC: ADBL Cleaner: Dodo Juice Lime Prime czy jest mi niezbędny do wosku jak nie robię korekty i nie mam maszyny? Jest sens używania dla takiej osoby jak ja? Wosk: Tutaj nie mam bladeko pojęcia jaki wosk i co do nakładania prosiłbym o podpowiedź. Felgi: Tuga albo ADBL Vampire Szyby: ADBL Glass Cleaner Wnętrze: ADBL APC + Poorboy's World Natural Look Dressing Jeżeli coś jeszcze by mi się przydało na sam początek prosiłbym o dopisanie ponieważ jestem zielony w tym. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Kup ze dwa reczniki do osuszania, bo jeden to za malo. Mi na Accorda wystarczaja dwa. JEden z grubsza wszystko zbiera i jest wilgotny mocno, a drugi suchy dociera do konca. Co do Glass Cleanera to nie szkoda Ci kasy? Szyba to szyba, zero filozofii. Kupujesz psikadelko do szyb z marketu 7zl za pol litra na alkoholu/amoniaku i domyjesz kazda szybe. Do tego mikrofibra waflowa i niczego wiecej nie potrzeba (tez sa w marketach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk14 Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Rozumiem, a cała reszta jest okej czy może z czegoś zrezygnować ew. zamienić lub może coś dokupić jeszcze bo brakuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Jak dla mnie brakuje czegoś do mycia opon np. - ADBL Tire and Rubber Cleaner i do zabezpieczenia opon np. - Good Stuff Tire Dressing Black Mamba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Ja opony myje szamponem do karoserii, a dressing to jakies zwykle czernidlo z marketu i tez daje fajny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 643587 Ja opony myje szamponem do karoserii, Myć można nawet szamponem dla psów ale nie oznacza to że opona po takim "myciu" jest czysta i gotowa na przyjęcie dresingu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klekot Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Szampon: Shiny Garage Strawberry Car Shampoo Rękawica: Car pro Ręcznik do osuszania: Fluffy Dryer Glinka: ValetPRO tylko jaka? Żółta APC: ADBL Cleaner: Dodo Juice Lime Prime czy jest mi niezbędny do wosku jak nie robię korekty i nie mam maszyny? Jest sens używania dla takiej osoby jak ja? Wosk: Tutaj nie mam bladeko pojęcia jaki wosk i co do nakładania prosiłbym o podpowiedź. Felgi: Tuga albo ADBL Vampire Szyby: ADBL Glass Cleaner Wnętrze: ADBL APC + Poorboy's World Natural Look Dressing Jeżeli coś jeszcze by mi się przydało na sam początek prosiłbym o dopisanie ponieważ jestem zielony w tym. Z góry dziękuję. Fajny zestaw - podoba mi się też na początek, pokrywa się w większości z moimi opiniami i planami. Brakuje mi tutaj jeszcze jakiejś piany - co wy na to ? Myślałem, że piana troszkę "zmiękczy" brud, myślałem że to jest dość ważny element mycia. Fakt nie ma pianownicy aktualnie natomiast zacząłem w tym kierunku kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk14 Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Ja piany nie dodałem właśnie ze względu na po pierwsze ograniczony fundusz jak na start, po drugie brak pianownicy ;( Jakbym miał to byłaby to pozycja numer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 643587 Ja opony myje szamponem do karoserii, Myć można nawet szamponem dla psów ale nie oznacza to że opona po takim "myciu" jest czysta i gotowa na przyjęcie dresingu... Byc moze moje opony nie sa gotowe, ale mimo braku gotowosci wygladaja bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRON.pl Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Szampon: Shiny Garage Strawberry Car Shampoo Rękawica: Car pro Ręcznik do osuszania: Fluffy Dryer Glinka: ValetPRO tylko jaka? Żółta APC: ADBL Cleaner: Dodo Juice Lime Prime czy jest mi niezbędny do wosku jak nie robię korekty i nie mam maszyny? Jest sens używania dla takiej osoby jak ja? Wosk: Tutaj nie mam bladeko pojęcia jaki wosk i co do nakładania prosiłbym o podpowiedź. Felgi: Tuga albo ADBL Vampire Szyby: ADBL Glass Cleaner Wnętrze: ADBL APC + Poorboy's World Natural Look Dressing Jeżeli coś jeszcze by mi się przydało na sam początek prosiłbym o dopisanie ponieważ jestem zielony w tym. Z góry dziękuję. A ja do szyb z pełną odpowiedzialnością mogę polecić Mothers ReVision bardzo dobry produkt poza szybami można nim także z powodzeniem czyścić ekrany jak navi lub inne wyświetlacze w samochodzie, nie ma smug Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chunjae Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Zaczne od tego co mam. DJ Prep Polish resztke DJ white diamond sample (raz uzylem i teraz po przeczytaniu forum wiem ze uzylem tego zbyt duzo) DJ leather cleaner i sealant DJ clay+clay lube meg bug and tar remover + kilka kosmetykow Gardx (do szyb, sealant stage 1 i 2 i bird remover) to co chce zakupic: Mycie : Meg gold class shampoo 2 wiadra gabke mam ale chyba kupie rekawice lakier: nie mam maszyny. ale mysle ze recznie tez mozna przejechac? DJ Lime Prime albo Zymol HD Wosk Zymol Titanium. ewentualnie znow probka DJ DW Kola Chemical guys wheel guard Meg High Gloss Tyre Gel Tuf Shine aplikator Siknik Meg engine cleaner i dressing czym potraktowac pokrywe silnika i plastiki np przy bagazniku zeby dobrze wyggladalo? cos do uszczelek? Srodek: do skor juz mam co z kokpitem? nie jest jakos mocno zabrudzony chce zeby wygladal hmm swierzo. no i wykladzina jest przybrudzona cos bylo rozlane co na to? i na koniec Quick detailer czy quick wax po kazdym myciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiggly Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Jeśli chodzi o uszczelki to polecam 1z Einshett Gummi Pflege. Do kokpitu najpierw APC potem dressing, mnie się dobrze pracuję z PB Natural Look. Ja po porządnym umyciu APC stosuje potem Autoglym Interior Shampoo - dobrze nadaje się do bieżącego czyszczenia z lekkich zabrudzeń i kurzu, nada się też do tapicerki i wykładziny. Jeśli chodzi o QW i QD to jeśli mówimy o aplikacji po myciu to osobiście brałbym QW. Po prostu u siebie nie widzę zastosowania dla typowego QD, może dlatego że samochód myję ręcznie raz na 3-4 tygodnie i wtedy QW jest jak znalazł - ale to są moje osobiste preferencje Jeśli planujesz mycie ręczne co tydzień bądź częściej to QD będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasextra Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Witam Co myślicie o takim zestawie na początek. Pacjent BMW E60 kolor silbergrau. Myślę że lakier w dobrym stanie. Auto mam 3lata i nigdy nie bawiłem się w tego typu zabiegi. Zaczynam zabawę i na początek planuje taki zestaw. Piana aktywna: SHINY GARAGE FRUIT SNOW Szampon: Autoglym bodywork Rękawica: FLEXIPADS Merino Super Soft Ręcznik do osuszania: Fluffy Dryer Glinka: ValetPRO Żółta APC: Tenzi Cleaner: Dodo Juice Lime Prime Wosk:Finish Kare Wosk HI-TEMP 1000p Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gesiu_15 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Mirasextra, szampon możesz wziąść od ADBL ew od SG baniak 5l np . Strawberry . Brakuje ci dressingu do opon , coś do felg np Tuga , Vampire , Iron off . Do wnętrza też nic nie wybrałeś a przydał by się jakiś Dressing , do czyszczenia plasitków przed dressingiem APC , wybrałeś Tenzi . Co do APC mam Pink APC od SG i ma przyjemny poziomkowy zapach którym się dobrze pracuje , może być też APC od ADBL . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasextra Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Jeszcze jedno. Czy konieczny jest QD? Jeśli tak to kiedy ? Dodane po 15 sekundach: Jeszcze jedno. Czy konieczny jest QD? Jeśli tak to kiedy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gesiu_15 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Jeszcze jedno. Czy konieczny jest QD? Jeśli tak to kiedy ? Dodane po 15 sekundach: Jeszcze jedno. Czy konieczny jest QD? Jeśli tak to kiedy ? Oczywiście że sie przyda . Zawsze po umyciu są zacieki jakieś po wodzie a QD nada blasku i wsio usunie Nada się również do szybkiego odświeżenia lakieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasextra Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Super. Dzięki za pomoc. Fajnie że jest takie forum i są jeszcze ludzie którzy dzielą się swoją wiedzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gesiu_15 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Mirasextra, dlatego jest to forum , żeby się uczyć Człowiek zawsze się uczy doszkala całe życie Powodzenia kupuj kosmetyki i dbaj o furę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi