Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Z okazji zbliżających się świąt myślę ze uda mi się wygospodarować trochę grosiwa na zakup polerki. Polerka będzie pracowała na 4-5 autach w ciągu roku.

I teraz dwie maszyny które zwróciły moja uwagę.

Bass Polska BP-5119

DANE TECHNICZNE

Częstotliwość: 50Hz

Moc: 950W

Obroty bez obciążenia: 1500-6800 rpm

Średnica tarczy: 180mm

Vander VPO709

Moc: 600W

Prędkość obrotowa: 1500-6800/min

Średnica padu roboczego: 150mm

Odchyleniu ruchu oscylacyjnego: 8mm

Do Basa przekonuje mnie moc z kolei Vander jest już sprawdzony mógłby ktoś się wypowiedzieć ?

Pozdrawiam :D

Posted

Tylko jedna osoba używała tej DA? Stoję pod tym samym dylematem ;)

powalla, Bass ma wolny start? /Jak oceniasz stabilizację obrotów, nie falują podczas pracy?

Posted

Raz na ruski rok korekta, częściej cleanery. Typowo hobbystycznie, na jeden - dwa samochody.

Posted

Vander da rade na miekkim lakierze, pad powiedzmy flexi 135mm pomarancz przy lekkim docisku na biegu 1-3 zatrzymuje obrot pada. Przy wiekszej szybkosc mozna nawet popracowac.

Cleanery, selanty bez problemu, calkiem przyjemnie.

Jesli chcesz komfortowo robic korekty to jednak cos mocniejszego niz 600W z Vandera.

Posted

O tym wiem, czytałem temat piotra13 o Vanderze. Pewnie wybór padnie na 950W z Bass'a - myślę że te dwie maszyny różnią się silnikiem, pewnie w tej samej fabryce klepane.

Posted
lekkim docisku na biegu 1-3 zatrzymuje obrot pada

Nie wiem czy rozbierał ktoś ten mechanizm mimośrodowy, bo ja tak i ...i tam nie ma żadnego napędu dla ruchu obrotowego , a jedynie odbywa się to na zasadzie siły odśrodkowej , czyli im większe obroty tym trudniej zatrzymać ruch obrotowy pada .

Posted

U mnie niestety to lakiery VW i BMW :wallbash:

Ale faktycznie ten Vender jest taki słaby ?

a tylko dla tego taka budżetówka bo do tego BP i pady i wyjdzie 500 :(

Posted

Widziałem kilka prac Vandera na różnych lakierach i nie było się za bardzo do czego przyczepić więc mocniejszy BASS chyba tylko przyspieszy pracę.

Posted

Czy ta polerka Bass Polska również jest dual action ? Nie mogę w specyfikacji dokładnie znaleźć opisu na ten temat . Wole się upewnić zanim zakupie i narobię bałaganu na aucie .

Polerka będzie używana przy audi .

Edit:

Już znalazłem u innego sprzedawcy z dokładnym opisem tylko teraz zastanawia mnie aż taka rozbieżność ceny . Jeden ma za 239zł a inny za 299zł .

Posted

kamilgt, Przecież to jest to samo co Vander, tylko "teoretycznie" z mocniejszym silnikiem. W przypadku Vandera oryginalne BP jest bardzo słabej jakości, z BP od Flexipads jest bardzo dobrze. ;)

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Wcześniej padło bardzo ważne pytanie, nikt nie udzielił odpowiedzi. Czy BASS ma wolny start? Czy ma stabilizację obrotów, jeżeli tak to jak działa, w jakim zakresie, czy nie ma problemu z falowaniem obrotów? Jeżeli falowanie obrotów występuje to w jakim zakresie?

Posted

Mysle ze stabilizacja obrotow w Bass/Vander nie jest potrzebna bo szybkosc obrotu mozna regulowac sila docisku. Ustawiasz maszyne na '1' i rozporowadzasz material, praca na '6'.

Co innego w takim Flexie VRG w ktorym jest wymuszony ruch obrotowy..

Chyba nie ma co oczekiwac od sprzetu za 240pln 'wodotryskow';) z maszyn za 1.5k..

P.S na pudelku Bass sa podane obroty bez obciazenia, wiec mozna sie domyslac ze nie ma stab.

• 5 weeks later...
Posted

Panowie, podbijam temat odnośnie BASSa. Polerka ma służyć do szybkiego finishu i cleanerów. Jak się nią pracuje? Brak stabilizacji nie przeszkadza? Przy mocniejszym dociskaniu ruch obrotowy nie ustaje? Ori BP wystarczy, czy lepiej kupić inny?

Posted

Do finishu i cleanera starczy. Można ją zatrzymać na niskim biegu z mocnym dociskiem, ale czego oczekiwać za tą cenę. BP lepiej wziąć mniejszy, ten jest jak dla mnie nieporęczny, no i większy opór powoduje przez to, że ma większą powierzchnię.

Kiedyś widziałem fajny temat z testem trochę słabszego Vandera chyba Piotra13, ale teraz nie mogę go znaleźć.