Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MF - no to chyba wiadomka MikroFibra

płyn no to chyba wiadomka co tam używasz do mycia szyb

MOP - Miejsce Obsługi Podróżnych co jakiś czas taki parking z toaletą czasem restauracją/stacją benzynową na autostradzie

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Pytanko z serii co robię źle :)

Ostatnio nie czyściłem deski żadnym czyścidłem tylko od razu położyłem PB NL. Kładzione białym padem z mikrofibry. Pad był bardzo brudny po tej operacji co mnie specjalnie nie dziwi. Dzisiaj rozrobiłem APC od ADBL 1:10. Pryskane z atomizera na elementy, potem pędzelek i na końcu fibra. Potem nałożyłem PB. Czyli niby wszystko niby ok, zgadza się ?

Okazało się po wszystkim że pad od PB był dużo bardziej brudny niż żółta fibra. Wydawało mi się że jueśli umyję wszystko APC to brudna powinna być fibra a nie pad. Co poszło nie tak ?

Opublikowano

najpierw położyłeś NL na plastiki, a dzisiaj wyczyściłeś wszystko APC i znowu na to NL ? ja tu nie widze logiki ale nie dawno wstałem i może zle rozumiem to co piszesz :o

Opublikowano

no to nie dziw sie że NL ci ściągnął brud z deski, nie ma tu nic dziwnego w tym co piszesz, deska była brudna i wcierając NL ściągnąłeś warstwe brudu/kurzu itp, potem APC miało mniej do roboty.

Opublikowano

Tylko że

A - podobno dressingi nie czyszczą

B - dlaczego dziś po przetarciu APC fibra była mniej brudna niż pad po nałożeniu NL ? Przecież jeśli czyszczę APC i zbieram brud fibrą to powinna ona być bardziej brudna niż pad po dressingu który kładziony jest już po APC

Opublikowano

tyle że jak połozysz dressing na brudna deske to chyba logiczne że zbierzesz brud pomimo że one nie mają jakiś typowych właściwości czyszczących.

Piszesz że piewrszy raz położyłeś NL na nie przygotowaną deske i był brudny aplikator a na końcu że dressing był kładziony po APC więc coś sie nie rozumiemy.

Pierwszym razem starłeś większość brudu, już pisałem

Opublikowano

Czy to prawda ze woski czy inne nie chronią przed utlenianiem koloru czyli zmienia się kolor po jakiś czasie od wyjazdu z fabryki? Bo u mnie w rodzinie kupił Skoda octawie nową i po roku miał tłuczkę ale był woskowany zylmon co 2-3 miesiące. I polakierowali wg kodu koloru i widać różnicę koloru świeży a rocznym......

Opublikowano

prędzej zle dobrany lakier albo kiepsko pomalowane, przez rok raczej sie lakier nie utleni do takiego stopnia, po drugie woski chronią lakier przed utlenianiem/blaknięciem, tworzą bariere dla promieni słonecznych

Opublikowano

W1Michal, wydaje mi się że koledze chodzi o to że mimo tego że za drugim razem kolega umył deche APC to pad był po dressingu bardziej brudny niż po aplikacji na nieprzygotowanej desce.

Powód? Moje domysły: słabo wymyłeś za pomocą APC (jeden raz ruszył brud ale sporo go zostało i wypadało by go wymyć jeszcze raz) albo druga strona medalu, użyłeś za mocne stężenie APC i zaczęły plastiki się odbarwiać i w połączeniu z NL który pewnie też ma jakieś lekkie właściwości myjące brudzić ci pad

Opublikowano

dla mnie uzywanie APC do kokpitu wogóle mija sie z celem chyba że ktoś ma zapuszczone auto jak diabli. U mnie wystarcza zwilżona ściereczka bez żadnej chemii

Opublikowano

Witam, szybkie pytanie Polerka Einhell BT-PO 1100/1 (250zł) czy dołożyć do LARE LITE LR10-125 (400zł). Potrzebuję 3-4 razy w roku do amatorskich zastosowań.

Opublikowano

W1Michal, jak masz czystą deche (tzn tylko zakurzoną) to oczywiście masz racje, ale jak zmieniasz dressing na inny, jarasz faje w samochodzie (tłusty nalot z czasem na szybach i plastikach) albo wozisz małe szkodniki (dzieci) to czasami sama wilgotna szmatka nie podoła :D

Opublikowano

Szybkie pytanie, mam nałożony Soft 99 Fusso i leży juz tak z dwa miechy czy mogę przelecieć cleanerem i kłaść wosk czy porządne mycie cleaner i wosk ?

Opublikowano
Szybkie pytanie, mam nałożony Soft 99 Fusso i leży juz tak z dwa miechy czy mogę przelecieć cleanerem i kłaść wosk czy porządne mycie cleaner i wosk ?

Mycie, chyba, że chcesz narobić sobie rys kładąc cleaner na brudny lakier.

Chyba, że nie chcesz pozbywać się Fusso, to mycie i qd.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Masz dwa miesiące Fusso na lakierze i już chcesz się go pozbywać? Przecież spokojnie wytrzyma następne 4 miesiące.

Opublikowano
Pytanko z serii co robię źle :)

Ostatnio nie czyściłem deski żadnym czyścidłem tylko od razu położyłem PB NL. Kładzione białym padem z mikrofibry. Pad był bardzo brudny po tej operacji co mnie specjalnie nie dziwi. Dzisiaj rozrobiłem APC od ADBL 1:10. Pryskane z atomizera na elementy, potem pędzelek i na końcu fibra. Potem nałożyłem PB. Czyli niby wszystko niby ok, zgadza się ?

Okazało się po wszystkim że pad od PB był dużo bardziej brudny niż żółta fibra. Wydawało mi się że jueśli umyję wszystko APC to brudna powinna być fibra a nie pad. Co poszło nie tak ?

Widzę że tu mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Co do pytania to wątpie aby APC rozpuściło plastik. Może brud mocno wżarty i pierwsze mycie tylko rozpuściło. Ja robię test ręcznikiem papierowym. Pryskam APC, szoruje szczotą i ściągam ręcznikiem papierowym. Jak czyste to :good:

Opublikowano

Jestem w trakcie korekty i mam problem.

Maszyna Lare 15-125 DA futro flexipads pasta menzerna 400.

Problem polega na tym ze po 2 przejściach pasta wysycha i trudno ja nawet usunac mikorfibra. Nakladam z duzo pasty ? Obroty na poczatku 2000później 2500 i schodze do 2000

Opublikowano

Problem polega na tym ze po 2 przejściach pasta wysycha i trudno ja nawet usunac mikorfibra. Nakladam z duzo pasty ? Obroty na poczatku 2000później 2500 i schodze do 2000

Spróbuj dodac dwa ziarenka pasty wykańczając może to pomoże :), lub prysnji pada raz wodą, ewentualnie spróbuj na mniejszych obrotach

dawidos145

Możesz, BH to glaze, możesz na to połozyc każdy wosk, ale czy jest sens to inna sprawa, zależy od oczekiwań

Opublikowano

Spróbuj dodac dwa ziarenka pasty wykańczając może to pomoże :), lub prysnji pada raz wodą, ewentualnie spróbuj na mniejszych obrotach

Problem w tym że 2tys to najmniej. Sprobuje z ziarenkami pasty wykańczajacej lub odrobinie wody.

Dzieki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.