Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak przywrócić zmatowiały lakier do pierwotnego stanu ?

Polakierować auto jeszcze raz. Nic innego nie zrobisz.

• Odpowiedzi 10,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Pimps, ja przecieram panel zawsze po skończonej robocie, mycie zostawia się na koniec.

No tak tylko ja chciałem już po S17 jechać cleanerem i kłaść wosk. Auto jest zadbane, dlatego chciałem to zrobić na średnim padzie a potem clenaer. Więc S17 ma przygotować auto do cleanera a potem wosk.

Opublikowano
Pimps, ja przecieram panel zawsze po skończonej robocie, mycie zostawia się na koniec.

No tak tylko ja chciałem już po S17 jechać cleanerem i kłaść wosk. Auto jest zadbane, dlatego chciałem to zrobić na średnim padzie a potem clenaer. Więc S17 ma przygotować auto do cleanera a potem wosk.

S17+

IPA, zmywacz, mocne APC co by ładnie sholl'a wymyc + mycie

cleaner

wosk

Opublikowano
Niestety nic nie dało dobrego efektu.
bo jak nie ma lakieru bezbarwnego to nie ma z czego tego efekty wyciągnąć :P

Autko odstaw do lakiernika :) i niech to najlepiej całe zrobi jednym kolorem bo teraz to tam masz chyba wszystkie odcienie czerwieni :P

Opublikowano
Czy jeśli Nielsen Brillance nałożę na gumowe dywaniki

Kiedyś kładłem dressing do opon na gumowe dywaniki, ale trochę to śmierdzi i są śliskie. Budżetowo zapodaj jakiś dressing do plastików wewnętrznych i będzie ok. Dywaniki nie sa wystawione na działanie wody tak jak plastiki na zewnątrz auta. Ja stosuje Vinyl&Rubber Care w rozcieńczeniu 1:5 albo Aplle Plastic Dressing. Szkoda marnować dressing do opon na dywaniki. Ale można :) Na myjni fajnie kropelkują jak opłukasz wodą ;)

Opublikowano

Witam mam następujący problem . Miałem malowanie całe auto 4 miesiące temu , przy odbiorze powiedziałem ci mi sie nie podoba i żeby to poprawił . Miałem w jednym miejscu masę drobnych kropek i powiedziałem żeby poprawił , poprawił tak jak prosiłem a ze auto odbierałem troszkę w zmrok popatrzyłem czy tego nie ma i tyle , nastepnego dnia patrząc pod słońce ujrzałem matową plamę i od razu zadzwoniłem powiedziałem że jest matowa plama usłyszałem że sie spoleruje po zimie itp itd ok . Ale dziś postanowiłem przyjrzeć się temu bliżej pod słońce bo może akurat sam bym dał radę i ujrzałem masę białych kropek które widać z odległości ok 7-10 cm . Moje pytanie brzmi co z tymi fantem robic ? Jechać do lakiernika i dogadywać sie na zwrot gotówki albo na malowanie ? malowanie miejscowe czy całościowe ? Przepraszam za jakość zdjęć ale nie mam lepszego aparatu . Proszę o pomoc .

Opublikowano

To jest efekt wody w powietrzu.Podczas malowania szlo do pistoletu powietrze z woda i dlatego tak jest.Skonczy sie to ponownym malowaniem niestety.

Opublikowano

Potrzebuję odświeżyć auto po zimie do czasu korekty którą zrobię + - w maju.

Do tej pory używałem SRP + Colli, zastanawiam się jednak nad Cherry Glaze.

Moje pytanie - czy pozostać przy SRP czy zainwestować w Cherry Glaze?

Czy "kanapka" Cherry Glaze + Colli posiedzi tak samo długo jak z SRP?

Pozdrawiam,

West

Opublikowano

jak sobie powiększyłem to zdjęcie to zadałem sobie jedno pytanie to lakierował lakiernik czy 'malarz' ??? nigdy w życiu nie widziałem jeszcze tylu kraterów (oczka silikonowe) co prawda trochę ściętych przez polerkę na tak małym obszarze :wallbash:

Opublikowano
jak sobie powiększyłem to zdjęcie to zadałem sobie jedno pytanie to lakierował lakiernik czy 'malarz' ??? nigdy w życiu nie widziałem jeszcze tylu kraterów (oczka silikonowe) co prawda trochę ściętych przez polerkę na tak małym obszarze :wallbash:

Oczka silikonowe wygladalyby jak rybie oko.

Opublikowano

impex, powiększ sobie to zdjęcie maksymalnie zobacz na lewy górny róg i napisz jeszcze raz to samo ;) typowe oczko silikonowe. Rozejście się lakieru w jednym punkcie tworząc krater. Efekt zniwelowany przez polerkę

Opublikowano

trochę lakieruję i to na bank nie są oczka silikonowe !

bardziej mi to wygląda jakby lakier siadł w źle przygotowanym podłożu np jakichś dziurkach w szpachli które były zalane podkładem i posiadało.

zdecydowanie do poprawki ! jeśli nie poprawi to powiedz że zawieziesz do kogoś, ktoś Ci wyceni poprawkę a On zapłaci. No chyba ze Ci zwróci kasę ale na to bym nie liczył.

W ogóle to jak można takie coś zrobić, skoro klient przychodzi i pokazuje taki feler to staje na głowie żeby to zrobić jak należy a nie odwalam taką manianę, pomijając fakt że stydziłbym sie oddać takie auto.

BTW listwy były demontowane do lakierowania bo są tak dziwnie uwalone.....

[ Dodano: 10 Marzec 2014, 20:48 ]

impex, powiększ sobie to zdjęcie maksymalnie zobacz na lewy górny róg i napisz jeszcze raz to samo typowe oczko silikonowe. Rozejście się lakieru w jednym punkcie tworząc krater. Efekt zniwelowany przez polerkę
oczka są bardziej symetryczne, te kratery nie są tak ładnie równe (chyba że to foto tak przekłamuje)
Opublikowano
Czy "kanapka" Cherry Glaze + Colli posiedzi tak samo długo jak z SRP?

podbijam :-]:-]

Cherry Glaze to AIO nastawione maksymalnie na wygląd, moim zdaniem przykrywanie go colim trochę mija się z celem. A "w kombinacji" posiedzi zapewne z 70% krócej....jak nie mniej.

Opublikowano

Najprawdopodobniej auto bylo lakierowane w okresie zimowym i ze wzgledu na roznice temperatur odnosnie weży doprowadzajacych powietrze z kompresora do miejsca w ktorym auto bylo lakierowane,w wezach prawdopodobnie skroplila sie woda.Gosc, ktory lakierowal ten samochod nie posiadal odpowiednich odwadniaczy, ktore eliminuja wode z wezy i w trakcie lakierowania woda razem z lakierem została natrysnieta na element.Po wyschnieciu materialu lakiernik probowal to usunac poprzez papier scierny i polerowanie.Biale kropki ktore widac to jest to zaschnieta pasta polerska.Zdjecie, ktore kolega przedstawil jest zdjeciem powiekszonym-calkiem inaczej wygląda dziurka nieposzpachlowana, inaczej wyglada oczko silikonowe, a to co jest tutaj przedstawione na zdjeciu na 100% jest to woda w lakierze.

Podobny efekt takich oczek mozna uzyskac natryskując rozpylaczem wode na element po czym pokryć ta wode farbą.Po uzyskaniu pyłosuchości farby wystarczy przetrzec to szmatką elektrostatyczną-efekt bedzie taki sam.

Opublikowano

Mam dwa nieco wyschnięte woski? Można coś z nimi zrobić aby nadawały się do użycia?

Domyślam się, że trochę z nich woda wyparowała, więc może dodać odrobinę wody i lekko podgrzać? Nic się z woskiem nie stanie?

Opublikowano

Bandyta,

Da rade.

I jeszcze jedno pytanie co najlepsze do tłuszczu i smarów na zawiasach drzwi?? APC wystarczy??

Tar & Glue, benzyna ekstrakcyjna, a na koniec przemyć APC

Opublikowano

mam pytanko dotyczące renowacji reflektorów.

do tej pory zabezpieczałem klosze woskami po korekcie papierkami i maszyną. czy macie jakieś doświadczenia z lakierowaniem na koniec klarem? pytam bo na klosz podkładu gruntującego się nie nałoży jak na zderzak.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.