Skocz do zawartości

Lampy HQI

Rekomendowane odpowiedzi

mar79, Pytasz o używanie na statywie czy o zamontowanie do ściany/sufitu? Mam HQI 150W na statywie i używam ich do korekt i przestawiam w garażu tak żeby oświetlić daną część auta. Moc 150W jest tak akurat, te 70W IMO będzie za słabe a różnica w kasie nie wielka.

mar79, mam 150W metahalogen, jakis ledowy 50W, 3 x 38W chyba swietlowki i do prac w nieduzym garazu mam widno :)

W takich typowych garażach o wysokości około 3 metrów najlepiej się sprawdzą oprawy świetlówkowe bo najbardziej rozproszą światło. Wspomagać się można MH150 oraz jak w przypadku np. Fancivi lampami led...

W takich typowych garażach o wysokości około 3 metrów najlepiej się sprawdzą oprawy świetlówkowe

A mozesz cos wiecej napisac?

Pojedyncze czy mnogie?

Sufit czy sciany?

Moc ?

Jeśli chodzi o koszty to najbardziej opłaca się zakup podwójnych 2x36W. Spotkałem się z montażem takich lamp zarówno na suficie jak i na ścianach.

Montaż jest raczej kwestią indywidualnego dopasowania do wymogów. Jak wystarczy Wam oświetlenie dachu a boki będą oświetlone lampą MH to też nie ma sensu montować ich na ścianach...

Lampy z odbłyśnikami zazwyczaj dają skupione światło natomiast lampy świetlówkowe je rozpraszają oświetlając tym samym większą powierzchnię.

I jeden przykład z ciekawym rozmieszczeniem:

35ecd1a7b5013a87gen.jpg

Pozdr Łukasz

bmwsrc, dzieki za informacje.

Ja bym dal cos jeszcze na sciany.

Macie jakies stojaki do swietlowek, zeby modyfikowac ich ustawienie?

Niestety nie mam nic takiego w ofercie...

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Kupiłem za grosze MH 150W firmy GTV. Niestety jeszcze nie miałem okazji przy nim pracować bo nie mam statywu a ten od marketowych halogenów go nie utrzyma. Pytania mam dwa:

Trochę buczy. To normalne?

Sprzedający mówił że one nie są przystosowane do częstego włączania. Jak się go odpali to powinien działać minimum 8 godzin. Prawda to?

Kupiłem za grosze MH 150W

...więc nie dziw się że coś "buczy", a ja bym sie nawet nie zdziwił jakby w szybkim tempie przestał świecić.. :|

Najlepszym wyjściem jest wg mnie złożyć zamówienie u kolegi bmwsrc- i lapma pierwszej jakości i statyw :good:

p.s.: dzięki Łukasz- paczka dziś dotarła (w 1dzień po złożeniu zamówienia!!), po pierwszym teście jestem zachwycony! 8-):mrgreen:

Do mnie również dotarła paczka od bmwsrc, statyw złożony, lampa zamontowana podłączam kabel i bum nic nie działa. Okazało się, że podczas transportu gdzieś jakiś kabelek się poluzował. Szybka diagnoza, dwie śrubki i stała się jasność w garażu :)

Polecam bo sprzęt naprawdę profesjonalny!

Kupiłem za grosze MH 150W

...więc nie dziw się że coś "buczy", a ja bym sie nawet nie zdziwił jakby w szybkim tempie przestał świecić.. :|

Najlepszym wyjściem jest wg mnie złożyć zamówienie u kolegi bmwsrc- i lapma pierwszej jakości i statyw :good:

p.s.: dzięki Łukasz- paczka dziś dotarła (w 1dzień po złożeniu zamówienia!!), po pierwszym teście jestem zachwycony! 8-):mrgreen:

Nie wybrzydzam bo zdaję sobie sprawę, że za cenę 3 paczek papierosów nic lepszego bym nie kupił. Pewnie kiedyś zakupię MH u kolegi bmwsrc ale teraz zaopatrzę się u niego tylko w solidny statyw.

A powiedzcie mi jak to jest z tym włączaniem i wyłączaniem?

Kilka foto jak na zywo wyglada metahalogen + nowy statyw :)

xi6QHDX.jpg

YKlOrHS.jpg

Do zestawu trzeba kupic 2 sruby i nakretki, ja jeszcze polecam od siebie 4 takie duze podkladki jak na zdjeciu, fajnie solidnie jest to wtedy zmontowane :)

fdlZQPu.jpg

w tle swieca tez swietlowki od kolegi bwwsrc - tez polecam :D