Jump to content

Lampy HQI

Recommended Posts

• Administrator

Ponieważ wielokrotnie byłem i jestem pytany o lampy HQI które TUTAJ na pierwszym zdjęciu widać, postanowiłem opisać te lampy w tym dziale.

Tak jak już pisałem, HQI:

- nie grzeje tak mocno jak halogen

- jest znacznie jaśniejszy (12.000 lm)

- neutralne, białe światło (4.500 k) – w bezpośrednim porównaniu światło halogenowe jest bardziej żółte

- oszczędny w poborze prądu (150W HQI = 750W halogen)

- żarówka wytrzymuje 10.000-15.000 godzin

- Waga ok. 4,5 kg

Lampy kupiłem TUTAJ .

Stojaki kupiłem w komplecie z normalnym halogenem w OBI (inne markety mają podobne), aczkolwiek pod względem stabilności nie jest to najlepszym rozwiązaniem.

Do tej pory jestem z nich zadowolony i każdy kto miał z nimi styczność, wypowiada się również o nich pozytywnie.

HQI lampy (po prawej) w porównaniu z normalnymi halogenami (po lewej).

Odradzam stanowczo rozwiązania dwóch lamp HQI na jednym stojaku, tak jak na zdjęciu – zbyt ciężkie.

DSC02782.jpg

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest jedna lampa, jeden stojak, taj jak na zdjęciach poniżej ;)

CIMG8174.jpg

CIMG8194.jpg

Zauważyłem ,że tego typu lampy są często używane w oświetlaniu pomników.

EDIT:

http://www.holendry.republika.pl/hqi/lampa_hqi.html

Tutaj jest opis który można wykorzystać do zrobienia takiej lampy. Jak kiedyś będę potrzebował to pokuszę sie o zrobienie zwłaszcza ,że dużo części bym miał a opis chyba najnowszy nie jest i sam żarnik można w tym momencie kupić za 30 zł.

Witajcie.

Też się zainteresowałem tym problemem.

Ogólnie, to http://www.luxmarket.pl/kategoria/naswi ... +/1?filter[name]=70

Tam mi polecili oprawe http://www.luxmarket.pl/asortyment/kanl ... w-sym/4374

Oczywiście żarniki osobno, ale mozna kupić nawet o temp. bark 6000 Kelvinów, więc dość ciekawe światło myślę dla nas.

Statywy, spróbuje zrobic za pomocą działu slusarzy u mnie w firmie, dam wam póżniej znac jak to wyjdzie.

Ja mysle nad kupnem 70W x 2 lampy na jednym statywie.

PZDR.

Można ewentualnie dokupić zamiast halogenów 500 watowych świetlówki energooszczędne o mocy około 20 wat które dają światło jak 100 watowa zwykła żarówka , ale to i tak pewnie za mało na potrzeby polerowania itp.

• 3 weeks later...
  • Administrator
Łukasz, Wykonanie lampy jak na wystawę. Musze tylko trysnąć jakimś szprajem tą rurę ;)

Muszę sobie taką sprawić ... akurat te lampy używam do innych rzeczy nie tylko do samochodu, a 1000W poboru prądu to trochę sporo.

DZiś rozmawiałem ze specjalista od lamp o tych lampkach. stwierdził, żę w sumie najprościej to zabrać obudowę od halogenu za 15 pln, włożyć żarówkę za 60pln, do tego jakiś tam układ za 80 pln wyprowadzony w puszce na kablu(np na dole statywu przyczepiamy) i mamy lampę:) ten układ zapalająco stabilizujący to jest gotowy do kupienia. pomysł wydaje się niegłupi.

przeszukałem allegro;p i wstępnie, to potrzebny nam jest:

statecznik metahalogenowy33pln

zapłonnik metahalogenowy 18pln

zarowka osram hqi- 35pln

obudowa halopak 20pln

czyli za 100pln można mieć wszystko:)

statecznik metahalogenowy33pln

zapłonnik metahalogenowy 18pln

zarowka osram hqi- 35pln

obudowa halopak 20pln

Lepiej zastosować statecznik elektroniczny , mamy większą oszczędność prądu i żarówki :)

• 5 months later...