Skocz do zawartości

Powłoki, supersealanty etc...

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

Następna aktualizacja kondycji PA Cosmic ;)

Pierwsze mycie po trzech tygodniach (sam Cosmic ma 10 tygodni). Tym razem użyłem CG Wash&Clear w mocnym stężeniu aby usunąć Rapidwaxx, który, jak widać na filmie, po 5 tygodniach już mocno osłabł.

Po wyszuszeniu, w ramach następnego testu ;) całe auto przetarłem Sonax BSD bo jestem ciekaw czy (i jak) pomoże to na osadzanie się kurzu (co jest tą pora roku w Bxl bardzo denerwujące).

MatthewG, z obserwacji - to tam nikt nie stawia na kropelki. Dzisiaj używałem Rapidwaxxa z 2014-04-24 i muszę przyznać, że wygląd po 2 minutach pracy na nieidealnym lakierze całego auta "rwie suty".

Cosmic, jak pisałem już wcześniej, słabnie, jeśli chodzi o odrzut wody po kilkunastu tygodniach. Pod żadnym pozorem nie wolno zapychać go innymi szamponami, QD itp. Mycie Glissante i używanie Rapidwaxxa podtrzymuje efekty "ingu" dosyć dobrze. Powłoka pomimo utraty właściwości hydrofobowych wciąż jest, bo ją widać gołym okiem. Jak komuś zależy na looku'u, łatwości aplikacji, przyjemności pracy itp to może brać ją w ciemno. Na tak zwany przemysł według mnie się nie nadaje, bo trzeba o to dbać.

Jak ktoś szuka "trwałego odrzutu" to zakłady detailerskie powinny powoli zaopatrywać się w technologię zrobotyzowanego nakładania powłok w próżni. Widziałem coś takiego i hmmm... Woda boi się nawet jej dotknąć.

Z formułami od PA bywało różnie, ale od dłuższego czasu jest bardzo dobrze. Proponuje trochę poużywać "formuł z PA" bez uprzedzeń, to zobaczysz co i jak... i niczego innego już nie będziesz chciał używać.

SJake, głównie to było odnośnie Rapid'a bo kilka osób narzekało, że wcześniejsza wersja była lepsza. To takie spostrzeżenie, a co do produktów to mam PA EL, PA Glissante, PA Aqua, PA Towel więc jakoś bardzo uprzedzony nie jestem :P

Widziałem coś takiego i hmmm... Woda boi się nawet jej dotknąć.

To dopiero ciekawe, są jakieś filmy z takiego zabiegu?

Mam pytanie.

Chce położyć sam u siebie na Panamerze (kolor ciemny niebieski metalik) powłokę: (priorytety: ochrona przed rysami, odprowadzanie wody, niełapanie kurzu, łatwość aplikacji)

Co możecie mi polecić z poniższych i dlaczego?

Migliore Strata

Optimum opti-coat

cquartz uk

gtechnik exo v2

gyeon q2 mohs

ceramic pro 9 Light

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!!!

• 2 tygodnie później...
  • Moderator

Ktos cos widzial, wie?

Gtechniq Crystal Serum

Powloka, ktora mozna usunac dopiero papierem 2000 :o

Z tego co pokazuja zauwazalnie przyciemnia i calkiem niezle kropelkuje. Czyzby najlepsza obecna ochrona przed rysowaniem?

Crystal Serums innovative composite ceramic structure represents a major development in aftermarket covalently bonding ultra durable nano-coatings.  

A single application of Crystal Serum not only forms a thicker protective barrier than standard nano-coats it also offers independently proven class leading levels of gloss, scratch and chemical resistance and durability.

• 2 tygodnie później...

grabek246, Sugerowana temperatura aplikacji to 12C.

Przed aplikacją należy użyć IPA.

Najlepiej użyć bawełniany płatek kosmetyczny, dokładne ruchy na poszczególnych panelach, zostawiasz 10-15min, pozostałości ściągasz mikrofibrą.

Dla jak najlepszej ochrony, można położyć 2gą warstwę po 3 godzinach.

ShiningCar, dzięki:-) dziś sie biorę za aplikacje to dam znać jak poszło:-)

P.S jestem po aplikacji, powiem tak: nie taki diabeł straszny :evil: lakier jest przyjemnie sliski i mega zrzuca wode;D

Ja od trzech tygodni mam położoną powłokę Gyeon Mohs+ i muszę powiedzieć, że jestem lekko rozczarowany. Myślałem, że ta powłoka uchroni samochód przed powstawaniem bardzo delikatnych rys. Niestety już po kilku dniach używania zauważyłem dwie delikatne rysy w okolicy klamki (od paznokci ?).

To że powłoka nie będzie w pełni chroniła przez zarysowaniami to sobie zdawałem sprawę ale słyszałem, że chroni przed drobnymi ryskami.

Ktos cos widzial, wie?

Gtechniq Crystal Serum

Powloka, ktora mozna usunac dopiero papierem 2000 :o

Z tego co pokazuja zauwazalnie przyciemnia i calkiem niezle kropelkuje. Czyzby najlepsza obecna ochrona przed rysowaniem?

Crystal Serums innovative composite ceramic structure represents a major development in aftermarket covalently bonding ultra durable nano-coatings.  

A single application of Crystal Serum not only forms a thicker protective barrier than standard nano-coats it also offers independently proven class leading levels of gloss, scratch and chemical resistance and durability.

Mam na Wolfi zrobione boki Serum, przód samochodu tzn maska i błotniki Modesta BC04 i zachowują się bardzo dobrze :)

witam,

zastanawiam się nad powłoką cquartz jako zwieńczenie korekty.

Przejrzałem wątek, obejrzałem filmiki promocyjne i mam mętlik w głowie...

Jest to rozwiązanie dla znajomej, która nie ma czasu na regularne zostawianie samochodu u detailerów na 1-2 dni i potrzebuje rozwiązania, które wystarczy na dłużej, a w międzyczasie zwykłe mycia na bezdotyku.

Powiedzcie szczerze, jak długo ta powłoka będzie spełniać swoje zadanie bez reloadowania?

Wracając do tematu Car Spa Gdynia to ja osobiście rozmawiałem z jednym ich klientem, który kładł u nich powłokę kwarcową i wrócił na reklamację bo robiły się jakieś dziwne akcje po deszczu i był na reklamacji.. zrobili i mówił że dalej to samo. Przez nich stwierdził że kwarc to najgorsze co może być.. przekazuję tu jego słowa a nie moje zdanie na temat ich prac. Bo osobiście nie miałem styczności

Może klient oczekiwał jakiś oh ahów a powłoka była dobrze zrobiona?

Nie chodzi o to że spodziewał się nie wiadomo czego.. po prostu mówił że po deszczu były takie jakby wżerki na lakierze. Pojechał do nich potwierdzili, że coś jest nie tak i że niby jakaś wadliwa partia. Nałożyli 2 raz i było to samo. Lakier jak dobrze pamiętam LC9Z

Wżery od wody? A nie kamień?

Może CQ było niezabezpieczone i wyjechało na deszcz zanim się dobrze ułożyło?

Car Spa Gdynia

Innych prac nie widziałem. U mnie niedotarta NW (było wyraźnie widać ruchy przy aplikacji) oraz smugi/niedotarcia wosku. O innych przygodach nie wspomnę :roll: