senz Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2012 Używałem przez ostatnie dwa dni PowerCuta i Schleifpaste, nie przychodzi mi do głowy ani jeden powód dla którego ta druga miała by zniszczyć ww. lakiery To dobrze Czy Power Cut mozna kupić w większej niż 500ml pojemności ? Czy jest lepszy niż SP ? I dlaczego ? Czy za wcześnie na osądy ? SP jest rzeczywiście mocne jak niektórzy pisali ? Mocniejsze niż ?
ShiningCar Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 Czy Power Cut mozna kupić w większej niż 500ml pojemności ? PC jest raczej tylko w pojemnościach 500ml. SCHLEIFPASTE, FEINSCHLEIFPASTE i HOCHGLANZ-ANTIHOLOGRAMM - 250ml/1L.
coobah Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2013 Czy FEINSCHLEIFPASTE godnie zastąpi Menzerne 2500? Kończy mi się Menzerna i zastanawiam się nad jakąś alternatywą....
roomioo Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2013 Czy mógłby ktoś uzasadnić dlaczego pasty KOCH miały by zniszczyć lakier Mercedesów lub Mazd ? Stosowałem Shliefpaste na czarnym metalicznym lakierze Viano z 2011 roku oraz E Klasie z 2012 i nie zauważyłem totalnie żadnych efektów ubocznych. Na lakierach Mazdy nie miałem okazji stosować pasty KOCH. Swoją drogą również i moim zdaniem ww. pasta jest mocniej tnąca od FG 400 i FC+ choć zdecydowanie szybciej wysycha.
Dystrybutor mx_nowicki Opublikowano 19 Czerwca 2013 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2013 roomioo to chyba jakieś teorie wyssane z palca W ostatnim czasie używałem bardzo często past kocha i nie wiem co autor miał na myśli Spróbuj sobie Power Cut'a. Zachowano siłę cięcia ze schliefpaste, natomiast praca jest dużo przyjemniejsza. Nie jest tak tłusta jak menzerny, ale wystarczająco żeby praca była przyjemna.
roomioo Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 Muszę nabyć i przetestować bo mi osobiście Shleifpaste przypadła do gustu. Kiedyś się zastanawiałem czy to na pewno pozytyw że pasta ma olejki które pozwolą na dłuższą prace, bo przecież kiedy cząsteczki cierne są wypracowane to pozostają olejki i dalsza praca jest bezcelowa. Oczywiście mogę sie mylić więc jesli tak jest to prosze o poprawienie.
Administrator Evo Opublikowano 20 Czerwca 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 Lepiej mieć możliwość pracy już po rozbiciu cząstek, niż mieć pastę która będzie tak sucha że nie zdążymy ich rozbić
SJake Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 roomioo, "Ciągnąc" na tych rozbitych cząstkach można uzyskać lepsze wykończenie po samej akcji z początkowym cutem. Grunt to niezapchany pad.
roomioo Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 Oczywiście to wszystko w 100% racja i zdaję sobie z tego sprawę, natomiast w przypadku powielania pracy ta sama kombinacja pasty i pada chyba nie ma to aż takiego znaczenia. Do Shliefpaste dokladalem 1/6 część tnacej pasty PB i bylo znacznie lepiej jeśli chodzi o szybkość wysychania.
xxManiekxx Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2013 a jechaliście całe auto Power Cut czy tylko do wycinki kilku rys na aucie? mocne spustoszenie zostawia? czym wykańczaliście po niej? bo właśnie chcę ją zamówić plus jeszcz jakieś pasty więc muszę ewentualnie być uzbrojony w coś co później ogarnie mi ślady po Power Cut.. obecnie mam jeszcze FG400 i FF3000.. FF3000 poradzi sobie z śladami po Power Cut?
dzinkins Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 a jechaliście całe auto Power Cut czy tylko do wycinki kilku rys na aucie? mocne spustoszenie zostawia? czym wykańczaliście po niej? bo właśnie chcę ją zamówić plus jeszcz jakieś pasty więc muszę ewentualnie być uzbrojony w coś co później ogarnie mi ślady po Power Cut.. obecnie mam jeszcze FG400 i FF3000.. FF3000 poradzi sobie z śladami po Power Cut? Można i całe auto. Jak dobrze wypracujesz nie zostawi aż tak wielkiego bałaganu. To co masz powinno wystarczyć.
xxManiekxx Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Więc będę musiał spróbować
Maikel Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 W zaszłym tygodniu miałem u siebie MAZDĘ MPV lakier raczej miękki miała lakierowane cztery elementy i wypróbowałem na niej PowerCata powiem że jak dle mnie całkiem w nieźle moim subiektywnym odczucciu mocniejsza od FG500 z 400 nie miałem jeszcze styczności spokojnie dała sobie radę z papierem 2000 do tego później poszło PF2500 i nic złego się nie działo .....
Siwy Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2013 Szykuje sie do skompletowania zestawu i zastanawiam sie nad kompletem od Manzernny fg 400 pf 2500 sf 4000 i Koch Chemie SHLEIFPASTE FEINSCHLEIFPASTE HOHGLANZ-ANTIHOLOGRAM Mial ktos porownanie tych past, co byscie polecili?
booohal Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2013 SHLEIFPASTE Tnie dobrze ale strasznie sucha. Weź FG400.HOHGLANZ-ANTIHOLOGRAM Moim zdaniem o wiele lepsza od SF4000.pf 2500 Różnie się z nią dogadywałem. Niestety nie miałem porównania z FEINSCHLEIFPASTE Ogólnie bym wziął: FG400 - cięcie FEINSCHLEIFPASTE/PF2500/może Scholl S17? - polish HOHGLANZ-ANTIHOLOGRAM - wykończenie
skajwalker Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2013 Witam. Panowie, czy podpowiecie jak pracuje sie na wymienionych pastach Koch Chemie? Rozprowadzenie na niskich obrotach z dociskiem maszyny polerskiej, poprzez rozkręcanie obrotów do max. 2000/min, i schodzenie do minimalnych z jednoczesnym odciążeniem maszyny? czy też zakończyć pracę na tych maksymalnych?
adk Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 Szykuje sie do skompletowania zestawu i zastanawiam sie nad kompletem od Manzernny fg 400pf 2500 sf 4000 i Koch Chemie SHLEIFPASTE FEINSCHLEIFPASTE HOHGLANZ-ANTIHOLOGRAM Mial ktos porownanie tych past, co byscie polecili? FG400 - cięcie FEINSCHLEIFPASTE HOHGLANZ-ANTIHOLOGRAM Jak wyżej Na miękkim lakierze po FG400 wystarczy HOHGLANZ-ANTIHOLOGRAM Rozprowadzenie na niskich obrotach z dociskiem maszyny polerskiej, poprzez rozkręcanie obrotów do max. 2000/min, i schodzenie do minimalnych z jednoczesnym odciążeniem maszyny? czy też zakończyć pracę na tych maksymalnych? Cutting Kochchemie jest trudniejszy w pracy od Menzerny. Używaj jej z głową, bądź delikatny. Pracuj na niższych obrotach i z mniejszym naciskiem niż z Menzerną. Mam wrażenie że Koch ma więcej towaru, a mniej wypełniacza tak jakby po krótkim czasie zostawało sporo niewypracowanych cząsteczek, a substancji nośnej już nie ma. Wiadomo, na sucho nie podziałasz
skajwalker Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 adk, dzięki za zainteresowanie. Generalnie dostałem trochę Schleifpaste (SP), Feinschleifpaste (FSP) i Hohglanz-Antihologram (AH) na próbę i nie za bardzo wiem jak je ugryźć, a nie chciałbym się zrazić do nich na samym wejściu, bo wydaję mi się, że powinny robić robotę. W temacie polerki, po przeczytaniu poradnika, kilkudziesięciu postów, oglądnięciu paru filmów, zaczynam powoli pojmować o co w tym wszystkim chodzi. Do tej pory robiłem to trochę po omacku. Pracuję na produktach 3M (zielony, żółty, fiolet) i do nich szukam porównania. Do całej serii 3M stosuję ten sam schemat - rozprowadzenie materiału na niskich obrotach, z dociskiem, aby element się rozgrzał, potem podwyższam obroty do max 2000/min, wykonam kilka serii i schodzę z obr. aby wykończyć. Nie wiem czy poszczególne tryby pracy wykonuję poprawnie,czy coś knoce. Efekt: czasami luxtorpeda, czasami "dupy nie urywa". I stąd pytanie: jak ugryźć Koch Chemie? Za dużo próbek nie mam, więc z testami za bardzo nie mogę się rozpędzić.
SpiderS Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Używam od dawna chemii z Kocha i są pozycję które naprawdę mogę polecić, wspomniany tutaj Schleifpaste spokojnie dał sobie radę z oryginalnym, twardym, skatowanym lakierem z grupy VW, miał prać Power Cuta, ale nie było takiej potrzeby. W tym przypadku Schleifpaste rozprowadzałem na min obrotach 600, następnie docisk i obroty 1500-1700, kontrola temp. panelu. Dwa przejazdy w ten sposób, wykończenie Swirlixem na miększym padzie i efekt zadowalający.
adr_ad Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 Używam od dawna chemii z Kocha i są pozycję które naprawdę mogę polecić, Ja też, ja też. I co mogę potwierdzić, że praktycznie każdy produkt spełnia zadanie b. dobrze, co do past do dobrze jest mieć ich gąbki . Co do pasty 180001 to jest dostosowane do futra 999286/999432, co nie oznacza, że gąbką nie pójdzie.
booohal Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 adr_ad, Gdzie znalazłeś te futerka Kocha? Zawsze byłem nimi zaciekawiony...
skajwalker Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 ...co do past do dobrze jest mieć ich gąbki ... Odnośnie gąbek. Posiadam trzy płaskie tj. biała, żółta i pomarańczowa. Biała, mega twarda, jakoś jej nie czuje. Próbowałem na twardej "przekładce", na miękkiej i nie dogadałem się z nią. Za to żółta bardzo przyjemna, sprawdza się do świeżych lakierów. Pomarańczowa, z przeznaczeniem do hologramów, też daje rade, ale osobiście wolę karbowaną 3M. Sama zaś pasta AH z Koch Chemie robi naprawdę dobrą robotę i IMHO lepszą niż 3M. I tak jak ktoś już to wcześniej zauważył, SP jest sucha. Do cięcia lepiej pasuje mi "zielony korek" z 3M.
pitazz Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam...Powiedzcie mi tylko jeszcze czy pasty Koch Chemie nadadzą się też do polerki DA czy raczej dać sobie spokój?i zainwestować w jakiś inny zestaw past?Pozdrawiam
Xeper Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 pitazz, nie pracowałem innymi, ale AntiHologram + pad finishowy dawał b. ładne wykończenie po cięciu UC +wełniak.
Dystrybutor e36ace Opublikowano 8 Marca 2014 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2014 Witam...Powiedzcie mi tylko jeszcze czy pasty Koch Chemie nadadzą się też do polerki DA czy raczej dać sobie spokój?i zainwestować w jakiś inny zestaw past?Pozdrawiam nadają się
Rekomendowane odpowiedzi