Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to fakt ale Alux jest mocnym kwasem i trzeba uważać z zastosowaniem. U nas się sprawdza lepiej En Jee. Klienci sobie bardzo chwalą a i mocniej brudne felgi doczyści tylko potrzeba więcej pracy i dobrego pędzelka :)

Opublikowano

SzaKal, en-jee w opcji gotowej czyli w atomizerze owszem killerem nie jest, ale ten w butelce do rozcieńczania w stężeniu 1:3-5 jest bardzo mocny, czarny osad z wnętrza niezapuszczonej felgi spływa po samym popsiukaniu. Alux jest mniej przyjemny w stosowaniu bo ani się nie pieni, do tego capi.

nukiter, efekt mydła/tłuszczu w dotyku dotyczy właściwie wszystkich preparatów zasadowych

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Co polecacie do mycia polerowanych felg ? [gołe alu]

Duragloss Metal Cleaner & Brightener #831

Kupisz u Waxparadise

Opublikowano

do polerowanych felg to coś z PH neutralnym

ja ostatnio spróbowałem Stjarnagloss Hjul i powiem szczerze, że czyści świetnie, pachnie genialnie i ma neutralne PH

polecam :good:

Opublikowano

Ja do polerowanych używam R222 Wheel Cleaner Gel a ostatnio testowałem Stjarnagloss pH Nautral Wheel Cleaner - oba rewelacyjnie doczyszczają oraz nie robią nic z polerką.

Opublikowano

ja mam VP Bilberry wheel

ostatnio zdjalem sobie kola w celu czyszczenia... i zrobilem roztwór jakies 1:5

tak wyglada cała felga spsikana. w jednym miejscu polałem czystym preparatem prosto z oryginalnej butelki.

tak wyglada po spsikaniu:

dscn5755s.jpg

a tak po płukaniu marketową myjka ciśnieniową: (widac w ktorym miejscu poszedł czysty płyn)

dscn5757id.jpg

dscn5756v.jpg

po pędzelkowaniu itd felga wyglada tak:

dscn5754w.jpg

Opublikowano
Czy na polerowane aluminium można spokojnie i bez obaw nakładać wosk ?

:o

mozna

Opublikowano

Ma ktoś doświadczenie czy polerowany rant felgi zaakceptuje iron'x i r222 total auto wash?

Opublikowano

Czy specjalne preparaty do mycia felg rzeczywiście są lepsze od np. mniej rozcieńczonej piany aktywnej? Do rdzawego brudu oczywiście trzeba mieć kwasik, ale do mycia zwykłego drogowego brudu?

Robiliście porównania?

Opublikowano
Co byś proponował bezpiecznego i skutecznego?

Beyond Steel z Surf City i zabezpieczenie Wheel Sealant Poorboya.

A raz na czas delikatnie oczyścić za pomocą Absolutely Aluminium Perfect Polish.

Opublikowano
Iron X to ostatnie co chciałbyś używać na polerowanej feldze.

Jeśli coś rozpuszcza opiłki metalu wtopione w lakier to nie będzie też obojętne dla gołego metalu.

Iron x nie tyka alu, probowalem nim usunac opilki wbile w szybe i lakier bo dopasowywaniu intercoolera, nawet nie tknal aluminium.

Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze nad wheel cleaner'em od r222. Używał może ktoś i tego i Beyond Steel'a ? Jakieś spostrzeżenia?

Opublikowano

Ja regularnie używam R222 Wheel Cleaner Gel na polerowanych BBS RS, które ma także pozłacane śrubki bardzo wrażliwe na mocną chemie i nic się nie dzieje złego ani z nimi ani z alu.

Opublikowano

Wheel Cleaner R222 jest rewelacyjny, nie mogę o nim złego słowa powiedzieć. Jedyną wadą może być cena, ale jak dobrze poszukać to można ten sam produkt kupić taniej pod inną marką ;)