hCYk Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Witam. Poprzedni właściciel dość mocno zapuścił felgi szczególnie od środka i mam teraz dylemat czym to domyć?? Dużo jest na nich takich czarnych "grudek" prawdopodobnie pozostałości asfaltu jak i innych zanieczyszczeń. Chciałbym je porządnie wyczyścić i ponownie wyważyć przed założeniem tylko jaki środek sobie z tym poradzi ?? K2 Roton dałby radę? Tych zanieczyszczeń miedzy ramionami tez chciałbym się pozbyć a co do dekielków mam na nich tak jakby żółtawy nalot. Niestety nie widać tak tego na zdjęciu.. [mod=]Tu były za duże zdjęcia[/mod] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Tenzi alux i prickbort powinny pomóc. Ew jakis vampir na koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S3ci0r Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 ja bym to zrobił na 4 sposoby żeby miało to 100% skuteczność: 1. mocna kwasowa chemia (np tenzi alux) 2. mocno zasadowa chemia (np tenzi truck clean extra) 3. jakiś tar&glue remover (np prickbort) 4. deironizacja (np tenzi prix) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hCYk Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 A z tym żółtawym nalotem na dekielkach też powinien sobie poradzić ten środek Tenzi Alux?? Niestety moderator usunął zdjęcia ale mógł zostawić chociaż same linki. No i czy bezpiecznie mogę stosować te środki gdy felga jest w niektórych miejscach przytarta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S3ci0r Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 jak masz do gołego alu to mocna chemia na pewno zacznie reagować powierzchniowo, ale żeby coś miało się uszkodzić to wątpię, skoro i tak powłoka jest lakierowana to ja nie widzę problemu z użyciem tych produktów. jeśli chodzi o żółte przebarwienia to obawiam się że jest to trwałe przebarwienie na lakierze bezbarwnym i chemią raczej tego nie ruszysz, więc zostaje szlifowanie/polerowanie lub nawet ponowne lakierowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forza46 Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Posiadam zielona Tuga oraz ADBL tar and glue. W jakiej kolejności użyć przy myciu felg? Chciałbym nałożyć na felgi 4Nano Rim. Czy potrzebuje jeszcze czegoś przed nałożeniem 4Nano? Czy po użyciu ADBL tar and glue ciezarki z felgi nie odpadną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hCYk Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 A takie środki jak Tenzi Alux można tez stosować do wyczyszczenia felg stalowych np. po zimie?? Nie zrobi im to krzywdy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S3ci0r Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 rozpuścić ich nie rozpuści, zależy co masz na myśli pisząc 698377 Nie zrobi im to krzywdy?? jak nie ma ubytków w powłoce lakierniczej to na pewno nic się nie stanie, natomiast jak są to alux (kwas) będzie reagował z gołym żelazem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hCYk Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 To w takim razie odpuszczę je sobie. Były czyściutkie jak zakładałem więc może tragedii nie będzie jak je ściągnę. Dzięki za pomoc i udzielone rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S3ci0r Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 ja nie wiem w jaki sposób można sobie uszkodzić felgi nawet mocną chemią, jedyne co przychodzi mi na myśl to jak ktoś ma polerowane gołe alu/chrom/stal to wtedy mu to po prostu zmatowieje, a tak nic złego nie może się stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalowy Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 fajnie było by zrobić jakąś ankietę z produktami, kto, co używa I nie mówię tutaj tylko o tym temacie, ale również o innych.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TfB Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Wiekszosc uzywa kilku produktow do testowania i co nowosc to zmiana wiec bez sensu. Poczytaj pare tematow glownych i juz bedziesz wiedzial co jest na topie. Wystarczy ogarnac posty od sierpnia/wrzesnia w gore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MyszuFF Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Nigdy nie bylem przekonany do firmy sonax, ani tez nie mialem na ich punkcie "zajawki" natomiast ze wszystkich srodkow ktore wyprobowalem "sonax extreme" dziala u mnie najlepiej w porownaniu ze srodkami innych prodecentow ktorych stawiam o wiele wyzej.. i jak sie konczy to wracam wlasnie do niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerlik Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Przy wymianie opon na letnie wypada kompleksowo ogarnąć felgi. Czy ma ktoś sprytny patent, aby przy pozbywaniu się asfaltowych szczurów tar&glue remover'em nie pozbyć się przyklejonych ciężarków? Jak zabezpieczyć ciężarki, aby chemia nie penetrowała taśmy klejącej którą są mocowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S3ci0r Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 raczej nie zabezpieczysz tego. poza tym po jaką cholerę chcesz zostawić stare ciężarki jak przekładasz opony? przecież i tak to będzie wyważane na nowo, a ze starymi ciężarkami mogą wyjść ładne wianuszki z ciężarków na obwodzie. poza tym wątpię aby wulkanizator zostawił stare ciężarki. ja za każdym razem jak zakładam koła letnie (nie przekładam opon bo na zimę mam stalówki) to najpierw je porządnie myję, wywalam wszystkie ciężarki, daję do wyważenia, myję, zabezpieczam i dopiero na auto zakładam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus123 Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Przeważnie crystaldew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerlik Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 @S3ci0r oczywiście masz rację z wymianą samych opon, źle opisałem temat - wymieniam kompletne koła, a na zimę i lato mam felgi aluminiowe. Nie widzę sensu przy każdej zmianie kół ponownego ich wyważania jeśli wszystko jest ok. W mojej ocenie i z doświadczenia ciężarki nabijane to samo zło dla alusów. Być może są fachowcy którzy potrafią nabić ciężarek bez uszkodzenia lakieru, ale ja takiego nie spotkałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawiol123 Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Witam, Dostałem dzisiaj do Naprawy felgi chromowane ( Oryginały ) ale ten chrom już nie wygląda jak chrom jest zółty i wgl..... Jaki macie pomysł na takie felgi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkeolowy Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 [ref]rafalowy[/ref], wystarczy poczytać forum, a wszystkiego się dowiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempus Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Panowie, czym to umyć? T&G nie dało rady, to samo z Wheel Cleanerem z ADBL. Felgi po 1 zimie Nie wiem w ogóle co to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobbjack Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Wydaje mi sie ze to wrzarty osad z klocków Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempus Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Nie wiem czy IronX coś pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Lee Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Pomoże Tenzi Alux i szczoteczka do zębów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gesiu_15 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Tenzi Aluxem spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempus Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Dzięki Panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi