Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem nowe koła typu poler w lakierze a konkretnie coś takiego

qIjJdwd.jpg

jak to czyścić żebym nie zrobił im krzywdy bo już przy montażu podczas wycierania czystymi ręcznikami papierowymi smaru z montażu opony powstawały ryski widoczne z bliska, strach aż dotykać... Powiedziałem koledze, który montował koła, żeby nie wycierał wogóle felg gdy się zorientowałem.

Aktywna piana nie zaszkodzi na pierwszy oprysk na taką powierzchnię, jakieś mocniejsze stęźenia na takie felgi można stosować?

na zwykłe srebrne alu 1:5 pianą aktywną z opryskiwacza stosowałem by lepiej brud spływał ale tutaj się obawiam.

czyli podsumowując: jaki prewash i czy po nim spłukanie myjką wysokociśnienową a potem zwyczajnie szampon plus rękawica? czy jakieś lepsze sposoby istnieją?

Posiadam pianownicę PA + karcher oczywiście i piana aktywna jakaś chyba niezbyt mocna, (nie pamiętam nazwy konkretnie ale w połączeniu z lancą trzeba zastować stężenie ok 1:4 żeby brud "sam spływał")

jakieś doświadczenia z tego typu alu macie?

Witam.

Chcę kupić środek do czyszczenia felg, tak raz na dwa tygodnie mniej więcej. Na około ile myć wystarczy mi butelka 1litr? Przy jakimś mniejszym zabrudzeniu można rozcieńczać ten środek? Jak tak, to w jakich proporcjach? Ostatnie pytanie jak długo może stać otwarty ten środek żeby nie stracił swoich wartości?

Jeszcze jedno pytanie. Bo zauważyłem że ten środek występuje w kolorze czerwonym i zielonym. Jaka jest między nimi różnica?

matherr, nie wydaje mi się, żeby te felgi wymagały jakiejś specjalnej procedury. Są przykryte lakierem więc chemia im nic nie zrobi. W tatowozie są też fabryczne felgi z polerowanym-lakierowanym frontem i myje tak samo jak każde inne.

• 1 miesiąc temu...

p7310136.jpg

Czy do tego typu felg, ZIELONA Tuga będzie bezpieczna? mam Irona z CarPro, SNB Prickbort (tutaj o bezpieczeństwo się nie martwię), ale chciałbym mieć coś, czym bezpiecznie potraktuję felgi regularnie. Czy ta zielona Tuga to dobry wybór w tej kategorii cenowej? Tym razem szykuje się czyszczenie felg przed zimą i "do piwnicy" w oczekiwaniu na wiosnę.

• 2 tygodnie później...

Co mogłoby pomoc na tego typu zabrudzenia? Udało mi sie usunąc, ze były tylko malutenkie ciemne plamki.Bylo lepiej jak na zdjeciu, ale to mnie nie zadowala.Chce wiedziec co uzyc na przyszlosc zeby sobie z tym poradzic.

Uzyłem blue gela, tugi, adbl vampire, glinki.Na pewno nie była to smoła ani utlenienie aluminium, tylko jakis syf.

Oczywiscie specyfiki były psikane na suchą felge kilka razy.

a7d3dc5251280be9gen.jpg

impex, blue gel jest kwasowy.

Ze zdjęcia wygląda jak typowe zabrudzenia. Myślę, że Tugą dasz radę, tylko musisz poszorować odpowiednim pędzlem albo szczotką do zębów.

Psikasz, odczekujesz, szorujesz, spłukujesz i do skutku.