Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chris18404, niektórzy używają płynu Daisy dostępnego bodajże w Tesco. O ile mnie pamięć nie myli to nawet temat o nim jest :)

Opublikowano
Po co szukać w Lidlu bądź Biedronce? Zamów APC Nielsena to napewno będzie dobry wybór

potwierdzam a przy okazji fajny cytrynowy zapach

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jakie proporcje APC Nielsena (Cyklone) zastosować do karoserii, jakie do plastików a jakie to tapicerki? Pytam bo nie chcę czegoś popsuć, a nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na forum.

• 2 lata później...
Opublikowano
tata_jerzyka, APC zawszę ma jakiś fajny zapach ;) piana tenzi nie ;)

snap,

poza tym piana nie zmywa wosku
w większości to aktywne piany mocno naruszają woski ...

Jakim cudem neutralne PH aktywnej piany może naruszyć wosk?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Tenzi Truck Clin 1:10 i działa jak super odplamiacz, 2 nakrętki na 5L wody i umyje każdy plastik i zostawi fajny matowy efekt, gumowe dywaniki spryskac stężeniem 1:10 i spłukać pod ciśnieniem guma jak nowa, tenzi jest nie zastąpiony.

Opublikowano

Jakie stezeie apc aby zeszlo to gumowe cos z plastikow w pasacie... luszczy sie jak diabli jak nie trzeba , ale jak siadam zeby to zerwac do konca to za cholere nie ruszysz a wyglada to srednio... juz lepszy goly plastik niz dwukolorowe cos...

Opublikowano
Jakie stezeie apc aby zeszlo to gumowe cos z plastikow w pasacie

Próbowałeś gorącej wody i zwykłej gąbki do naczyń. Trochę trzeba się namachać, ale ta guma nawet jako tako schodzi. Później polakierować Boll-em tym do zderzaków (tylko nie strukturalnym) i plastiki jak nowe.

Opublikowano

Na to nie wpadlem. A czy lakierowanie potrzebne? W zasadzie nie widze zuzycia miejsc gdzie gumy juz nie ma:-) nie ma tam od dobrych 5-6 lat

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja bym zdemontował to co jest pokryte tą "obdartą" gumą i zdarł ją do końca, wypolerował te elementy. Robiłem tak u siebie, bo też się zaczęły łuszczyć, drapać i efekt był zadowalający, ale ostatecznie okleiłem ;) Karta kredytowa, później papiery wodne i kłopot z głowy.

Opublikowano

Ja polerowałem, bo wszystko ładnie zeszło. Przy elementach, które nie były narażone na bezpośrednie promienie słońca to trzeba było się dobrze "namachać", żeby to doczyścić :) Też można wrzucić na noc, do wiaderka z ciepłą wodą to trochę ta "guma" mięknie. U mnie się to sprawdziło ;)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Stosował ktoś Ideal Vask do tapicerki i plastików wewnętrznych ? Czy możecie polecić lepsze-tańsze środki a zarazem wydajniejsze niż ideal vask :) Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja póki co korzystałem tylko z ADBL APC 1:3-1:4 i naprawdę byłem pod wrażeniem tego jak dobrze czyści. Chociaż w mniejszych stężeniach mogłoby nie być tak różowo... :)

• 3 tygodnie później...
  • Moderator
Opublikowano
36 minut temu, Tomek1419 napisał:

Panowie kupiłem apc i mam pytanie z czym się je rozrabia? Normalnie z wodą? Czy wodą demiralizowaną? ;)

Kwestia czasu ile zajmie Ci zużycie gotowego roztworu. Jeśli 1Litr schodzi ci dłużej niż 3 miesiące - użyj z demineralizowanej. Jeśli APC schodzi Ci "litrami" szybko - używaj zwykłej wody.

Ja APC używam wszędzie. W domu, garażu. Także w 90% używam zwykłej wody.

Ale jeśli jakieś roztwory zalegają mi miesiącami na półce - są zrobione na bazie wody z demineralizowanej.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

używał ktoś apc od effectal bo nie mam poruwnania z innymi no z tenzi in ale jak dla mnie to effectal dużo lepszy pod wzgledem zapachu i mycia 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

propo APC to posiadam aktualnie zwykłe od ADBL i w stęzeniu 1;10 wydaje mi się bardzo słabe. Ktos ma podobne wrażenia?

Opublikowano

Czyszcząc plastiki wewnątrz auta używając ADBL APC 1:10-1:15 przecieracie najpierw na mokro i potem na sucho czy tylko suchą fibrą?Zawsze robiłem najpierw na mokro, potem na sucho ale widzę, że dużo osób robi tylko na sucho, mam wrażenie, że wtedy apc zostaje wtedy na plastiku i np.podczas aplikacji dressingu, który jest płynny apc ponownie się aktywuje.

Opublikowano

Ja kilka razy wymywam wilgotną MF nie wycieram do sucha bo dość szybko odparowuje jak jest gorąco. Wole zmyć dla bezpieczeństwa, gdy ma się małe dziecko lepiej dmuchać na zimne ...

• Okay 1
Opublikowano

Ja z doświadczenia wiem, że jak nie wytrzesz na mokro to mogą zostać ślady, zacieki. Ja zawsze biorę wiadro, 10L wody, moczę mikrofibrę i wyżymam bardzo mocno, żeby była lekko wilgotna, przecieram i potem już resztki do sucha drugą fibrą.

• Okay 1