menior Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Ja osobiście jestem zdania ze żaden QD nalozony po jakimś czasie od właściwego zabezpieczenia nie zmienia żadnych pierwotnych właściwości leżącego pod nim wosku/sealenta tylko po prostu nakłada na niego kolejna swoją warstwę mniej lub bardziej trwała i dlatego moga się zmienić właściwości na pewien czas,tak wynika z moich obserwacji
Eidos71 Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 [ref]menior[/ref] - oczywiście masz rację: właściwości zewnętrzne powierzchni są takie, jak właściwość pierwszej zewnętrznej warstwy produktu położonego na niej (niezależnie od właściwości produktu, który "leży" pod spodem). Użyłem "skrótu myślowego" - choć czasami produkt (w tym QD) zawierający w składzie rozpuszczalniki/polimery i położony na zabezpieczający już lakier wosk, zmieni pierwotne właściwości tego wosku, niekoniecznie całkowicie go eliminując...
paperson Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Dzięki Eidos71 menior za szybką odpowiedź. Dziś położyłem drugi raz colli, więc na qd mam jeszcze trochę czasu. Auto błyszczy się, choć uwidoczniły się przez to jakieś drobne ryski cieńsze od włosa i ślady od kamieni na przednim zderzaku, ahhh Auto w każdym bądź razie gotowe na olsztyńskiego spota, który może wypali za tydzień. W między czasie będę rozglądał się za jakimś letnim woskiem do mojej wiśni, który nie przyciemni tego lakieru. Z tym fk + sonax, to niezły patent, choć jestem zwolennikiem nierozcieńczania cieczy
lukaniu312 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2017 Koledzy, mam cleaner Dodo Juice Lime Prime ale jako ze zaczynam temat z kosmetyka samochodowa to mam problem. Nie wiem czym go nakladac, jak i ile ? Nie mam maszyny. Wytlumaczy ktos ? Moze rzuci ktos jakims linkiem albo cos ?
Eidos71 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2017 [ref=#ff3366]lukaniu312[/ref] - było n-razy... Jeżeli nie masz maszyny, ręcznie pracujesz cleanerem za pomocą aplikatora z MF. Wypracowujesz do momentu, gdy praktycznie nie będzie go widać na lakierze. Na aplikator nakładasz niedużo - 2-3 "groszki" na element - wcześniej dobrze jest delikatnie zagruntować aplikator, aby nie trzeć lakieru suchym aplikatorem.
lukaniu312 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2017 [ref=#ff3366]lukaniu312[/ref] - było n-razy... Jeżeli nie masz maszyny, ręcznie pracujesz cleanerem za pomocą aplikatora z MF. Wypracowujesz do momentu, gdy praktycznie nie będzie go widać na lakierze. Na aplikator nakładasz niedużo - 2-3 "groszki" na element - wcześniej dobrze jest delikatnie zagruntować aplikator, aby nie trzeć lakieru suchym aplikatorem. Bylo n-razy ale gdzie to szukać w ogóle, to forum to studnia wiedzy ale odnaleźć coś to cięzko ;/ Dziękuję za wyjaśnienie ale jeszcze jedno pytanie. Czy jedna aplikacja na element wystarczy czy ile ich ? Wiem, że to upierdliwe ale kazdy kiedyś zaczynał -,-
Fredi88 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2017 714727 za pomocą aplikatora z MF. A nie lepiej gąbkowym?
Eidos71 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2017 [ref]Fredi88[/ref] - gąbkowym aplikatorem można "miziać" lakier przy woskowaniu Ewentualnie można, zamiast MF, używać tricolor-a po delikatniejszej stronie. Jednak subiektywnie uważam, że do ręcznej pracy cleanerem najlepszy jest aplikator z MF.
Fredi88 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2017 [ref]Eidos71[/ref], miałem na myśli royal pads do cleanera lub właśnie tricolora. Spróbuje następnym razem padem z MF. Zobaczymy czy będzie lepiej
W1Michal Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2017 robiłem pare razy aplikatorami z MF cleanerami i AIO i nigdy wiecej nie tkne aplikatora z fibry. Jak wziąłem dobre gabkowe to inna robota. No ale każdy ma swoje preferencje
Mir540t Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zależy jaki jest stan lakieru. Ogólnie z cleanerami lepiej i wydajniej pracuje się aplikatorami gąbkowymi, ale jak auto nigdy nie widziało cleanera i przy okazji trzeba coś więcej usunąć z lakieru (jak cleaner ma substancje ścierne), to lepiej aplikatorem z MF, choć wtedy przy miękkich lakierach może być trochę hologramów.
Flock Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 Też używam tylko gąbkowych. Z Mikrofibry tylko pady do cięcia.
sero2004 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2017 Mam taki problem niestety Nałożyłem dzisiaj cleaner dodo i na to wosk INFINITY WAX DARK i niestety wyszły straszne mazy których nie moge dotrzeć (po nalożeniu wosku odczekałem 10-15min i polerowalem) Czym mogło być to spowodowane ?? Słabym dotarciem cleanera ? Za długim trzymaniem wosku na aucie przed zatarciem ? Może zbyt duża ilość cleanera i wosku ? Czy może warunkami pogodowymi ? ( wosk nakładałem na lekkim słońcu o godz 19 ) Co radzicie teraz zrobić ? Bardzo was proszę o poradę bo auto wyszło katastrofa (audi a8 d4)
Helward Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2017 Ja miałem podobny problem jak źle dotarłem cleanera. Warunki pogodowe pewnie też coś dołożyły od siebie.
W1Michal Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2017 wg mnie to przez slońce. Wosk ci przysechł
sero2004 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2017 Co teraz zrobić by te mazy zniknęły ?? Co radzicie teraz zrobić ??
zdanek Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2017 Spróbuj dotrzeć z pomocą QD, jak nie pomoże to zacznij zabawę od nowa.
sero2004 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2017 wydaje mi się że wosk Infinity Wax Dark zle dziala z cleanerem . Wyczytałem niedawno że nanłada sie go na odtłuszczoną powierzcznie lakieru . Wydaje mi sie ze niepotrzebnie dalem cleanera . Jak uważacie zasmiast cleanera dac Ipe ? chyba cleaner nie odtluszcza lakieru ?
zdanek Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2017 Nie odtłuszcza tylko wypełnia i czyści Spróbuj położyć na jałowy lakier i zobacz jaki będzie efekt.
Gozdziu23 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2017 Ale spróbouj też położyć cleaner, a nastepnie odtłuść lakier ipą :), miałem tak z fusso i po prostu nie dotarłem cleanera + ciepła maska i też mi coś takiego wyszło. Ipa po cleanerze niweluje możliwość źle dotartego cleanera, a ipą go też nie wymyjesz wiec nie ma sie co bac
sero2004 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2017 wiecie co . Chyba doszedłem do tego czemu tak się podziało. Wg mnie na 99% spowodowały to słabej jakości mikrofibry . Niestety kupowane w zwykłym sklepie spożywczym . Niestety mój wielki błąd . Jaką mikrofibrę kupić ?? Co polecacie ?
paperson Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 Polecam jakąś od Carpro (np. 2Face Microfiber) lub Gyeon Q2M Soft Wipe. Są dobrej jakości i nie mają obszyć (nie będziesz musiał uważać na krawędzie przy docieraniu).
Geniusz Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 Czy ktoś może mi coś powiedzieć o jakości AIO od Shiny Garage ? Np w porównaniu do SRP lub Tripple jak wypada na ich tle ? Ciężko cokolwiek znaleźć o tym środku.
kamykmm Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Ile czasu muszę dać Prima AMIGO na związanie przed nałożeniem wosku? 20-30min starczy czy dłużej?
ostry2407 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 nie musisz. Cleaner wypracowujesz praktycznie do zera
Rekomendowane odpowiedzi