J-zon Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 faraon3021, już trochę forum poczytałem i wiem, że jesteś specjalistą od Marolexów, więc pytanie do Ciebie - sporo powietrza, czyli mniej pompowania? Czy więcej?
rojass Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Mam 1500 i żałuję, że nie wziąłem 2000 - różnica w cenie 3zł - a pompować muszę co chwilę. Drzwi przednie to 2-3 krotne pompowanie. Brałbym 2000 jak nie 3000..
Tommy Lee Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 J-zon, większy zbiornik = więcej powietrza i więcej pompowania ale za to większy obszar da się pokryć pianą
dest Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 naczytalem sie o tych pianach i zgłupiałem obecnie uzywam ValetPro PH Neutral Snow Foam ale potrzebuje piany która będzie: - bardzo wydajna (silnie skoncentrowana), planuje kupić pojemnik 5L - mocno pienić (pianownica PA + karcher) - dobrze domywać, ph nie ma znaczenia - przeznaczenie do aut bez wosku i innych zabezpieczeń lakieru co polecacie ?
diablo228 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 dest, ale żadna piana nie umyje ci kolego dokładnie auta czy innego pojazdu, zawsze pozostanie delikatny filtr.
faraon3021 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 faraon3021, już trochę forum poczytałem i wiem, że jesteś specjalistą od Marolexów, więc pytanie do Ciebie - sporo powietrza, czyli mniej pompowania? Czy więcej? Piania potrzebuje powietrza tyle ile potrzebuje. Czyli bedziesz pompowal nie mniej, nie wiecej, a znacznie rzadziej. Jesli nie masz zewnetrznego zasilania, to robi spora roznice.
J-zon Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Wybaczcie, trochę źle się wyraziłem - chodziło mi o to przy której pojemności rzadziej będę pompował. Bo to, że jednorazowo więcej pompowania będzie przy większej pojemności wydaje się logiczne. Niestety kompresorka nie przewiduję. Auto myję na 2 wiadra, kitrając się koło północy na bezdotyku. Dzięki wielkie za porady, już wszystko rozumiem. Zatem mój wybór pada na Marolexa 2000. 3 litry to już trochę za dużo. Mam małe auto, więc jak litr zużyję, to już będzie dużo.
dest Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 @diablo228 oczywiscie zdaje sobie z tego sprawe podobnie jak obecnie z ValetPro PH Neutral Snow Foam, to tylko wstępne mycie ale jesli mam kilka aut na ktorych nie ma wosku itp to myslalem o zakup piany silniejszej itp to coś polecacie ? bo ja zawsze szukałem i czytałem o pianach które są bezpieczne dla wosku a tym razem to nie jest wazne, oby dobrze domywała (wstepnie), pieniła sie jak głupia i opakowanie 5l bylo wydajne (mocny koncentrat) poratujcie
damian Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Może K2 Bora Tylko ona pieni się tak sobie, ale przecież chodzi o lepsze domywanie, a nie o pienienie i cena bardzo dobra
ktm950 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 dest, spróbuj Borę K2 (lub Active foam). Pieni się dobrze, nie śmierdzi jak Magi, dobrze domywa. Według mnie za tą kasę lepszej chyba nie znajdziesz. Ciekawą opcją wydaje się też być migdałowa Blink'a lub SG.
jarekrk Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Mam pytanie do was Ile do pianownicy PA dodać APC red devil do piany też od SG fruita? Jakoś sama piana mi nei domywa tak super jak niektórym i chciałbym zwiększyć jej moc. Czy na litr mieszanki (piana 150ml + woda) 10ml APC będzie ok?
dest Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 dzieki za odpowiedzi wybór padł na K2 ACTIVE FOAM 5L za 49zł zobacze ile to jest warte
diablo228 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 jarekrk, ale piana nie ma za zadanie auta ci umyć bez mycia ręcznego czy takie mieszanki są dobre dla lakieru, uszczelek, chromów itd.. może lepiej mocniejszą pianę sobie kupić, a jaki roztwór robisz ? i zawsze po pianie trzeba auto ręcznie umyć
faraon3021 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 zawsze po pianie trzeba auto ręcznie umyć Nie do konca. Jesli auto jest myte dosc czesto to po solidnym pianowaniu myjka cisnieniowa da dosc dobry rezultat. Nie ma tu oczywiscie mowy o czystym samochodzie. To bardziej odsiezenie miedzy wlasciwymi myciami. dest, warto pomyslec (policzyc) co ci sie bardziej oplaca Zabezpieczenie -latwiejsze mycie. Czy piana "kiler" - znacznie czesciej i z wiekszym wysilkiem myty samochod.
lukas10313 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Panowie, moglibyście podesłać link do jakiegoś korzystnego zakupu pianownicy PA ?
diablo228 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 zawsze po pianie trzeba auto ręcznie umyć Nie do konca. Jesli auto jest myte dosc czesto to po solidnym pianowaniu myjka cisnieniowa da dosc dobry rezultat. Nie ma tu oczywiscie mowy o czystym samochodzie. To bardziej odsiezenie miedzy wlasciwymi myciami. dest, warto pomyslec (policzyc) co ci sie bardziej oplaca Zabezpieczenie -latwiejsze mycie. Czy piana "kiler" - znacznie czesciej i z wiekszym wysilkiem myty samochod. Wlasnie to mialem na myśli że zawsze coś zostanie po myciu samą pianą;-)
jarekrk Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Nie no nie mówimy o brudasie po paru tygodniach. Ale po 2-3 deszczach. Delikatnie brudne autko, gdzie w testach pian jak ludzie wklejali do testów piany to ich auto w dużo gorszym stanie było a im auto wychodziło potem od razu czyściutkie. Ja zawsze wspomagam się na 2 wiadra bo sama piana nie jest wystarczająca. A zauważyłem, że wiele osób do piany dodaje apc to też chciałem spróbować.
dest Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 wiem ze lepiej autko wypucować, glinka, politura wosk itp tak tez mam swoje zrobione, myc nie musze a nawet brudne blyszczy sie jak czyste hehe uwielbiam to ale mam tez kilka innych aut w rodzinie na które nikt nie nałoży wosku itp stąd pomysł nad troche silniejszą pianą tą co mam obecnie w PA robie 150ml na 1litr zdaje sobie sprawe ze piana to nie wszystko
tasek Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Panowie jak się mają te dwie piany do siebie? Skuteczność domywania, bezpieczeństwo dla wosku itp. która jest lepszym wyborem? AUTOBRITE MAGIFOAM oraz VALETpro ADVANCED NEUTRAL SNOW FOAM
Pimps Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Panowie jak się mają te dwie piany do siebie? Skuteczność domywania, bezpieczeństwo dla wosku itp. która jest lepszym wyborem?AUTOBRITE MAGIFOAM oraz VALETpro ADVANCED NEUTRAL SNOW FOAM Mam jedną i drugą - jedna i druga bardzo dobra. Jeżeli często będziesz mył auto i one będzie niedużo zabrudzone to Valetpro spokojnie sobie poradzi. Jeżeli będziesz ten zabieg robił rzadziej to Autobrite sobie lepiej poradzi z mocniejszymi zabrudzeniami. Jeżeli miał bym wybierać jedną z nich wybrał bym Autobrite.
widmo82 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Czy jest jakaś szansa, aby kupić pianownicę o wydajności zbliżonej do pianownicy ręcznej? Z tego co przeczytałem to takiej glorii wystarczy 30ml a do pianownicy... 100ml ;/
Moderator krd Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2014 widmo82, nieprawda. Do Glorii wlewa sie najczesciej 50ml piany. Wlej do PA tyle samo i zalej 500ml wody. Piana bedzie o niebo lepsza z tej samej ilosci koncentratu
widmo82 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2014 krd Kupiłem MagiFoam i na aukcji było: - Proporcje rozcieńczania podane przez producenta są wartościami maksymalnymi. - Rekomendowana proporcja przy użyciu lanc pianujących to 1:9 (100ml produktu i 900ml wody). - Przy użyciu pianownic ręcznych (typu GLORIA) 25-40ml na 1L wody, zależnie od ilości wkładek filcowych i twardości używanej wody. - na forum co do przerabianego Marolexa czytałem o podobnym stężeniu. Niektórzy dawali 40ml ale wszystko zależnie od filcu, temperatury, dysz... Ok, niech będzie nawet 50ml do pianownicy PA. Opianuje całe auto tak jak 2l Marolexem i efekt końcowy będzie zbliżony? Zastanawiam się nad: 1) budzetową myjką+PA 2) budzetowa myjka+Marolex przerobiony Zdawało mi się, że cenowo wyjdzie taniej używać Marolexa jeśli chodzi o stężenie MagiFoam a przy okazji ponad 50zł taniej za sprzęt. Mam trzy auta do mycia przed domem i przy opianowaniu wszystkich trzech, mógłbym wracać do pierwszego i spłukiwać
Moderator krd Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Z PA duzo szybciej umyjesz auto, a czas to pieniadz
GR_BKP Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2014 widmo82, nieprawda. Do Glorii wlewa sie najczesciej 50ml piany. Wlej do PA tyle samo i zalej 500ml wody. Piana bedzie o niebo lepsza z tej samej ilosci koncentratu Lepsza - czyli jaka? Lepiej domywająca? Jakoś mi się to nie widzi, bo myjka dołoży parę litrów wody przy pianowaniu, więc stężenie będzie dużo mniejsze...
Rekomendowane odpowiedzi