Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma akurat Angelwaxa Perfect Polish w tym sklepie co kompletuje zamówienie, więc chyba DoDo zostanie.

A jeśli chodzi o DoDo to nakładacie maszynowo czy ręcznie? Przykładowo 250ml na ile wystarcza?

Opublikowano

Nigdy nie mierzyłem co do mililitra, ale zużycie 15 - 20 ml na aplikacje jest bez problemu do osiągnięcia, oczywiście w zależności od samochodu i sposobu nakładania. Ja nakładam maszynowo czerwonym lub czarnym NATem.

Opublikowano
Na jakim poziomie jest cleaner ClearKote Vanilla Hand Glaze? Do jakiego cleanera mozna go porownac?

Kiedyś położyłem go pod wosk fk 1000p, to po 2 tygodniach nie miałem już zbytnio kropelkowania, aczkolwiek to raczej z mojej winy było...

Ogólnie ładnie pachnie, lakier nabrał fajnej głębi po nim. Można go nakładać maszyną?

Opublikowano

Panowie, chcę odświeżyć lakier na moim samochodzie, który miał dwuetapową polerkę rok temu (od tego czasu prawie wcale nie jeździł, przetrzymywany w garażu) dlatego nie zależy mi na korekcie, a że jestem początkujący to nie chciałbym spieprzyć roboty detailera sprzed roku ;)

Czy SG Paint Cleaner+ ma na tyle delikatne właściwości ścierne, że mogę go użyć, czy może lepiej nie kombinować i brać SG Pure Cleaner?

Po cleanerze pójdzie IPA i Collinite 476S

Opublikowano

Jako zielony użytkownik mam prośbę o pomoc w wyborze cleanera. W poprzednim aucie początkowo używałem zwykłych wosków marketowych, później kupiłem zestaw Collinite 476S + IPA i byłem zszokowany trwałością tego wosku w porównaniu do sonaxów czy turtlewaxów. Teraz chciałbym pójść o krok dalej i na "nowym" aucie zastosować jeszcze cleaner. Pacjent to Meganka 3 rocznik 2012 w kolorze ciemny brąz, lakier raczej niezniszczony jakieś tam mikoryski są. Zależy mi na łatwości aplikacji, gdzieś na forum przeczytałem dobre opinie o R222 Paintwork Cleanser, ale ten środek chyba nie jest już dostępny. Dostałem w prezencie puszkę Colli, co będzie najlepsze pod ten wosk: Prima Amigo, DJ Lime Prime, Microprime, MG Deep Crystal, a może coś innego?

Opublikowano

na forum spece twierdza żeby pod 476 nie stosowac cleeanera tylko kłaść na goły lakier. Jak na niego wpłynie cleaner nie wiem, być może lekko obniży trwałość, ja go kładłem na dwa cleanery i trzymał sie dobrze. To tak odnośnie teorii, jak chcesz cleaner łatwy w aplikacji a konkretnie polerowaniu to polecam Anglewaxa perfect polish, poleruje sie genialnie łatwo, niezle maskuje lekkie ryski, ewentualnie auto finesse tough prep, też banalna aplikacja, cleanery Dodo są tłustawe i polerują się inaczej, ja osobiście poszedłem w strone tych dwóch co podałem

Opublikowano
627792 na forum spece twierdza żeby pod 476 nie stosowac cleeanera tylko kłaść na goły lakier.

na którym forum? no bo chyba nie na KosmetyceAut :kox: owszem, na goły lakier ale po wymyciu cleaner'a, który uprzednio oczyścił powierzchnię.

Opublikowano
627810 na goły lakier ale po wymyciu cleaner'a, który uprze

Czyli po cleanerze IPA?

Ten Alngelwax Perfect Polish póki co niedostępny, ale cenowo wychodzi lepiej niż Auto finesse tough prep więc może na niego będę polował. A może ktoś używał pod Colli SG Paint Cleaner +?

Opublikowano

Jeśli trwałość: cleaner - ipa - wosk (tyczy się to raczej wosków syntetycznych czyli 476, fk hi-temp)

Jeśli jakiś tam look/zamaskowanie: cleaner - wosk

Choć niektórzy nie wymywają cleaner'a i siedzi dobrze 476 ;) popróbuj, raz wymyj cleaner, następnym razem spróbuj nałożyć wosk na cleaner i obserwuj

Opublikowano

mi by sie osobiście nie chciało zmywać całej fury IPA, posmarowałem klape 476 na cleanerze perfect polish i siedzi jak zły. Często gra nie jest warta świeczki. Po za tym wymyłbym to co mi perfect polish super zamaskował

Opublikowano

Ok, dzięki, mi też się pewno nie będzie chciało, także na lato spróbuję bez IPy, gdzieś na forum wyczytałem, że kasuje efekt z cleanera.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie pytanko jest : lakier nowy , czarny , auto roczne dotychczas było mycie na 2 wiadra + wosk soft99 kiwam + QD. Teraz chce zrobić do tego glinkowanie i zastanawiam sie czy jest po tym potrzebny cleaner przed woskiem ?

i jezeli cleaner to czy brać z tej samej stajni SOFT99 MICRO LIQUID COMPOUND SET DARK & METALLIC czy dodo albo Perfect Polish ? :dontknow:

Opublikowano
Jaki cleaner polecacie po korekcie?

-Dodo Juice Lime Prime Lite Cleaner Glaze

-Shiny Garage Pure Paint Cleaner

Wiadomo żeby też był na późniejsze odświeżanie, czyli cleaner i nowy wosk po jakimś czasie.

No chyba że lepiej coś ze ściernych/lekko ściernych? :o

Zależy jaki chcesz wosk polożyć natural czy sztuczniaka?

Opublikowano

SG Paint Cleaner po korekcie - rysuje mi lakier, czy to normalne ? :(

Robiłem konkretną dekontaminacje, potem korekta Menzerną pf 2500, na koniec Antichologram, jak na szybką korektę oraz nieudolnie pomalowane kiedyś auto zdołałem większość rysek usunąć. Przed woskowaniem zacząłem nakładać SG Paint Cleaner, starałem się małe ilości dawać na biały aplikator z mikrofibry, wypracowywałem go i zauważyłem pod światło drobne, świeżo powstałe ryski. W końcu się wkurzyłem i na większość auta dałem sam wosk bez przygotowania cleanerem.

Na aucie jest niefabryczny lakier, może jest za miękki i te cząsteczki cleanera go za bardzo rysują. Albo ja coś źle robię, ale starałem się wedle sztuki. Pierwszy raz mam do czynienia z profesjonalnymi środkami do detailingu i nie mam porównania ;)

Opublikowano
633978 SG Paint Cleaner po korekcie - rysuje mi lakier, czy to normalne ?

Nie, to nie jest normalne :D

Opublikowano

Powiedzmy, że na wypracowanie elementu poświęcałem 3-5 minut intensywnego tarcia. Potem jak zauważyłem ryski, na nowym nieruszanym elemencie zrobiłem dosłownie kilka "kółek" padem i już powstały ryski, nawet nie nakładając świeżej porcji cleanera na pad, tylko wykorzystując to co zostało z poprzedniego. Masakra jakaś :P

Opublikowano

Nie wiem jak ten cleaner działa, ale może on jest jak squeky cleaner i usuwa wszystkie wypełniacze a ty nie usunąłeś rys tylko je wypełniłeś i teraz to wychodzi na wierzch?

Opublikowano

Po wypracowaniu elementu na błysk, czyściłeś go izopropanolem czy płynem inspekcyjnym aby sprawdzić, jak wyszła korekta? Bo z reguły resztki pasty zalepiają rysy i wszystko wydaje się perfekt, dopóki faktycznie nie wyczyścisz lakieru.

• Dystrybutor
Opublikowano

jeśli robiłeś korektę menzerną 2500 na golfie to znaczy tyle że ładnie przykryłeś zarysowania

Opublikowano

Przetarłem IPA 1:1. Nie rozumiem dlaczego menzerna miała by być zła, skoro widziałem pełno relacji, stosowana była z powodzeniem. A Golf nie ma tu nic do rzeczy bo lakier jest niefabryczny :) Jak nałozyłem Paint Cleaner to była wyczuwalna "szorstkość" jakby tam były jakieś bardzo deliaktne cząstki ścierne.

Dlatego zaczynałem od Menzerny 2500 bo kiedyś auto poleorwałem G3, potem wykończenie G10 (wiem, nie robi się tak, ale nie znałem tego forum jeszcze) Auto więc miało tylko pozostałości, drobne ryski i świrle, które wydawało mi się, że zeszły po Menzernie, miejscami nawet przecierałem czystą IPĄ i po przetarciu lakier był bez rysek. Nawet nie widać było bardzo potrzeby używania antihologramu bo nie widziałem zbytnio bałaganu, który miałem po G10 kiedyś.