GracjanS4 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Jaki masz zbiornik? Około 25l, nie pamiętam dokładnie
spons Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 W śrubach 20Nm?? W Toyocie i Oplu zalecenie 105-110Nm, a inne marki dochodza nawet do 120-130Nm No przecie pisze ze 120 Jedynke mi zjadlo
marszo Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 Panowie jakiej firmy polecacie klucze płaskie/ oczkowe? Fajnie jakby po jednej stronie było oczko a po drugiej dziad był płaski
przemas22 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 Od siebie zapropnuje Proxxona: http://przewodniki.wypoczynek.turystyka.pl/turystyka.html
marszo Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2013 Przemas22 Dzięki, ale jak za płaskie to dosyć drogie...możecie polecić coś do 100 zł?
Yasiek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2013 marszo, ja też używam Proxxona i jeżeli chcesz coś trwałego bez strachu że złamiesz klucz na śrubie to lepiej trochę dorzucić pln niż potem żałować przy odkręcaniu śrobek.
mol666 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2013 Z tańszych to mogę KUŹNIE polecić, wykończenie może nie jest piękne ale przynajmniej wytrzymałość na plus.
przemas22 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2013 Oprócz proxxona mam zestaw covala. Maja dobra gwarancje i chromowane wykończenie. Ale narazić nic mocnego nie odkrecaly wiec wiem jak z trwałością
marszo Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 przemas22, mol666 Dziękuje Panowie, albo wybiorę coval albo kuźnie, choć dożywotnia gwarancja kovala raczej przesuwa szale na jego korzyść Yasiek właśnie o to mi chodzi by kupić coś co się nie połamie w trakcie użytkowania, bo już wiele kluczy mam na sumieniu Po honitonie wiem(mam), że można coś znaleźć w dobrej cenie i zajebistej jakości(moja subiektywna opinia) i takiego producenta szukam wśród płaskich-chyba znalazłem Raz jeszcze bóg zapłać
przemas22 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 Ja do kużni zraziłem się parę lat temu gdy moja 13ka zakupiona w sklepie stacjonarnym z czasem wyglądała tak.
boss Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 Od siebie zapropnuje Proxxona Ja lecę tylko an proxxie ale koszt tych narzędzi jest naprawdę znaczący Mam to i owo od wkrętaka dynamometrycznego po komplet kluczy nasadowych i złego słowa nie powiem ale wychodzę z założenia że przy normalnym użytkowaniu to kluczę na całe życie
KR54321 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 Od siebie zapropnuje Proxxona przy normalnym użytkowaniu to kluczę na całe życie Przyłączam się, też mam ich troszkę. Da się uszkodzić, zużywają się jak wszystko co nie leży w szufladzie. Na całe życie to może nie, nie są niezniszczalne. Według mnie to bardzo porządne i dobrze wykonane narzędzia, warte tego żeby rozważyć zainwestowanie w nie swoich pieniędzy. Dystrybutor jest poważny i życzliwy. W ubiegłym roku uszkodziłem trzy elementy wchodzące w skład jednego z zestawów (grzechotka, przedłużenie 1/4 i nasadka TT), było to długo po upływie okresu gwarancji podstawowej i uważam że z mojej winy. Wszystkie zostały wymienione na nowe w ramach 25 letniego okresu gwarancji na wady materiałowe. Jestem zadowolony podwójnie
Akira Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 Ja mam kuźnię ( płasko - oczkowe ) ale starszej daty bo kupione chyba w 1998 roku - na 2 kpl tylko jeden klucz 17mm pękł bo za długą rurę założyłem ( ponad 1m ). Ogólnie przez 3-4 lata klucze pracowały przy rozbiórce aut - walone młotkami i zakładane rury jako przedłużenie. Kilka zgubiłem + jeden pękł a reszta jest ok. Może kiedyś robili lepsze niż te kilka lat wstecz lub obecnie.
KR54321 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 Kuźnię też mam - duży komplet płaskich dwustronnych i komplet oczkowych dwustronnych. Myślę że mają spokojnie z 30 lat, dostałem je kiedyś w spadku. Do dziś nic im nie jest.
boss Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 KR54321, wszystko sie da zniszczyć ale tak jak ja uzywan tych narzędzi czyli kilka razy na miesiac maja szanse posłużyć mi przez długie lata a niektore elementy uzywane rzadziej maja szanse na dozywocie pod warunkiem ze ich nie zgubie. Narazie spotkalem sie z peknieciem jednego elementu z zestawu proxxona u znajomego ale pracuje nimi na codzień. .. Fajna sprawa jest tez fakt ze kazdy element mozna odkupić oddzielnie wiec nawet jesli cos uszkodzimy/zgubimy mozna kupic nowy element i mamy nadal kompletny i w pelni sprawny zestaw... Podsumowując z czystym sumieniem mogę polecić narzędzia Proxxon, moim zdaniem warto jest dołożyć i kupic taki komplet bo przeklada sie to na komfort pracy oraz nie raz na mozliwosc wykonania danej czynności...
BlacK Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2013 Przez ostatnie lata trochę nagromadziłem narzędzi, dużo z nich jest yato m.in. walizka z kluczami i jak do tej pory nic nie ukręciłem. Cena przyzwoita (na allegro) jak na oferowaną jakość. Przymierzam się jeszcze w tym roku do zakupu klucza dynamometrycznego na domowe potrzeby (przekładka kół etc). Może ktoś polecić coś przyzwoitego?
Saico Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 Ze swojej strony mogę polecić narzędzia Gedore i Carolus (de facto to ta sama firma). Trochę kosztują ale grzechotką 1/2 można koła odkręcać Klucz dynamometryczny mam Gedore 20-200 Nm. Po kilku latach można go ponoć normalnie skalibrować ponownie, nie tak jak tandeta za 100 zł którą trzeba po prostu wyrzucić..
ignac Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 Posiadam klucz dynanometryczny firmy NEO i mogę z ręką na sercu polecić użytkowany w domowych potrzebach 3 auta zmina kół zima lato mam go 2 lata i jest gut.
DDominikk Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 Jeśli klucze dynamometryczne to najlepiej stahlwille, nie posiadają mechanizmu sprężynowego, dzięki czemu nie trzeba ich tak często kalibrować, a jeśli już nawet zechcemy to zrobić, to skalibrujemy je idealnie, gdyż kalibrujemy w dwóch położeniach (minimalnym i maksymalnym) a nie jak inne w środkowym (przez co wychodzą odchyłki na zakresach minimalnym i maksymalnym).
S3ci0r Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2013 co sądzicie o kluczu dynamometrycznym JONNESWAY 40-210Nm ~200zł? warto to kupić do domowego użytku?
Gajek Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 Co myślicie o tym zestawie http://allegro.pl/klucze-nasadowe-stanl ... 85074.html ??
danielek. Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 Gajek, Mam taki zestaw dobre 2 Lata,przeżył już sporo i dalej jest w dobrej kondycji.Jeżeli masz zamiar go używać prywatnie nie do warsztatu to myślę że jest to dobry wybór zwłaszcza że ma większość potrzebnych elementów.
Qub@ Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 Ja za to w tej kasie wolałbym coś z Honitona bądź covala.
bobas76 Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 Osobiście używam covala coś takiego http://allegro.pl/coval-klucze-nasadowe ... 75429.html i świetnie dają rade
Gajek Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 danielek., klucze mają być tylko do domu. Miałem dwie grzechotki z Castoramy "stalhson" czy jakoś tak. I powiem, że dawały rade. Padły jak chciałem odkręcić śruby z półtora metrową rurą.
Rekomendowane odpowiedzi