Lybex Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Bo mam strasznie tłustą szybe przednia i chce ją porządnie umyć a poźniej NW nałożyć.
Zybercik Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Bo mam strasznie tłustą szybe przednia i chce ją porządnie umyć a poźniej NW nałożyć.Dużo płynu do szyb, później IPA albo zmywacz silikonowy
krakow_kult Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2014 Przeczytałem cały wątek i widzę że co poniektóre opinie pokrywają się z moimi. A mianowicie lubię bardzo korzystać z: Sonax zielony -cena /kiedyś kupiłem za 6pln z 7szt/ -zapach -szybko odparowuje gdy trzeba -idealny do codziennych zabrudzeń Sonax extreme -jak wyżej tylko cena wyższa Karcher RM500 - niedoceniany - ale pojawił się w tych 52 stronach tematu -rozpuszczany w stosunku 1:10 czyli mamy 5L płynu za 23pln -świetny zapach -ładnie się pieni w atomizerze z końcówką spieniającą Rain-X - stosuje jako "quick detailer" do szyb gdzie był nałożony rain-x niewidzialna wycieraczka -słaby atomizer ale generalnie daje radę ValetPRO GlassCleaner -zawiodłem się nim na całej lini -fajne opakowanie ale śmierdzi OCTEM - nie lubię!!!
zajonc Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2014 używam ecolab spray cleaner sprawdza się również w łazience jak i kuchni
grabek246 Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2014 panowie po uzyciu CGP NEW szyby niemiłosiernie parują, co może być przyczyną? dodam że przed zastosowaniem było wszystko w jak najlepszym porządku
maclaz Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 Panowie potrzebuję porady. Jak dotąd używam płynu do mycia szyb z Lidla. Niestety pod słońce cały czas widać że szyba jest tłusta (wcześniej używałem Rain-x). Zastanawiam się czy kupić ipę i odtłuścić szybę, po czym ją nadal myć zwykłym płynem, czy lepiej zainwestować w coś z wyższej półki. Myślałem nad Autoglym Car Glass Polish albo SG Perfect Glass Cleaner. Zapewne CGP jest lepsze, ale czy dobrze odtłuści szybę? Ma jakieś dodatkowe zalety? Co z PGC? Czy ma jakieś dodatkowe zalety oprócz zwykłego umycia szyby? Jeśli mam wydać prawie 18zł na zwykły płyn do mycia szyb to równie dobrze mogę kupić za 5zł z marketu Wiem że może to głupio brzmi, ale muszę pilnować wydatków.
Fiszer Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 AG CGP wyczyści porządnie wszystkie szyby, ale dobrego płynu do szyb nie zastąpi. Ja ostatnio wyczyśiłem szyby CGP potem ipa i NW. nie mam żadnych zastrzeżeń
Kruger75 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 Ja ostatnio kupiłem zielonego Sonaxa za chyba 13 PLN ( wcześniej jakiś Ajax lub Clin a i W5 z Lidla był ) i powiem że warto dać trochę więcej za efekt i inną prace ( a i żona zadowolona ). Choć czytając forum wiem że nie jest to najlepszy płyn. Teraz patrzę na coś lepszego ...
dominik2403 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 maclaz, z budżetowych środków do szyb u mnie całkiem dobrze sprawdza się Cler z Biedronki (taki w białej butelce 750 ml). Tak samo jak u Ciebie denerwowały mnie tłuste szyby. Po tym środku tego nie ma.
kaczorw Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 Używam do czyszczenia szyb...i tu się zdziwicie, PB SSR1 a od wnętrza Sonax płyn do szyb - efekt rewelacja :-)
flips13 Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2014 Mam pytanie??? Szyby zewnętrzne to wiem co i jak! Ale chodzi mi szybę przednią od zewnątrz, katastrofa ją wymyć , wyczyścić itd. zawsze się maże, używałem różnych produktów, i efekt ------rada????
MatthewG Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 flips13, najlepszy to będzie środek w stylu Autoglym CGP, Glass Scrub, Nuglass, itd. Raz na 2, 3 i spokój. Ewentualnie dobry płyn, oczywiste i coś w stylu tych "żelazek" do mycia szyby Jest też kilka pianek do szyb, które robią robotę.
Lucas123w Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 Dobrze zrobić CGP na to najzwyklejszy RainX i problem z późniejszym domywaniem jest rozwiązany.
keszelski Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 Czym czyścić od wewnątrz szybę tylną tak, aby skutecznie usunąć tłusty osad, a przy tym nie uszkodzić siatki ogrzewania szyby? Mycie typowymi płynami do szyb jest mało skuteczne na tłusty osad, który z czasem powstaje na wewnętrznych stronach szyb. Na szybach innych niż tylna można to wyczyścić mleczkami np. autoglym, ale do tylnej szyby mam obawy, że wycieranie takiego środka może się skończyć uszkodzeniem folii grzewczej.
impex Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 Ja juz kilka razy uzywalem autoglym glass polish na tylna szybe od wewnatrz i nic sie nie stalo.
piesu102 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 Ja zakupiłem Glass Cleaner od ValetPro, zapach octu i niestety smugi straszne robi i sporo czasu trzeba to polerować, dodatkowo myje jeszcze najzwyklejszym płynem do szyb z alkoholem i daje radę.
maciek-drummer Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Kupiłem środek Shiny Garage Perfect Glass Cleaner, używałem go prosto z atomizera jeden strzał na szybę i wycierałem ręcznikiem papierowym W5 z Lidla. Okazało się, że w silnym słońcu pojawiło się dużo maz na szybie. Nie wiem w czym tkwi problem czy umyć szyby na początek np IPA 1:5 później SG czy zamiast ręczników stosować fibrę bądź irchę ???
cz@rek Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 . Okazało się, że w silnym słońcu pojawiło się dużo maz na szybie. Miałem tak samo i winny okazały się ręczniki i technika ja używam dwóch wafli jednym zbieram bród a drugim poleruje do czysta
mati373737 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 Ja używam wody z octem w proporcji na oko 50:50 i radzi sobie ona świetnie. Nie ma jakichkolwiek mazów i tym podobne. Minus to zapach, ale tylko gdy myjemy szyby od środka. Wtedy otworze drzwi na jakieś 30min i już zapachu nie mam, a szyby błyszczą. Niestety dla forumowiczów jest to za prosty i za tani środek do szyb, więc kombinują z innymi preparatami...
SJake Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 Niestety dla forumowiczów jest to za prosty i za tani środek do szyb, więc kombinują z innymi preparatami... Ja jak czuje zapach octu w zbyt mocnym stężeniu, to reaguje jak wampir na czosnek.
mati373737 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 SJake, Ja jak czuje zapach octu w zbyt mocnym stężeniu, to reaguje jak wampir na czosnek. heh może faktycznie są przyjemniejsze zapachy, ale jeśli stosuje się go w niezbyt wysokich temperaturach i na świeżym powietrzu to da się to znieść Tym bardziej, że zapach jest uciążliwy tylko od wewnątrz natomiast na zewnątrz mało co go czuć... chyba, że zawieje akurat w naszą stronę
bUrn Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2014 Szyby najlepiej myć w cieniu lub garażu. W słońcu płyn szybko wysycha i szyba się "maże". Mój sposób na szyby wygląda tak: Spryskać MF (najlepiej taką bardziej puszystą) płynem (zazwyczaj W5 lub PB), dokładanie wytrzeć całą szybę i puki jest jeszcze lekko wilgotna, spolerować PB VELVET SMOOTH GLASS. Po tym wszystkim szyby są tak czyste aż ich nie widać Nie wyobrażam sobie mycia szyb bez tej MF
saddam Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2014 bUrn, porównywałeś wyniki osiągnięte przy pomocy PB Velvet Smooth Glass z innymi mikrofibrami do szyb, waflowymi i tymi cienkimi?
Rekomendowane odpowiedzi