Skocz do zawartości

BMW E91 Sparkling Graphite - nowe daily

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, lukeu napisał(a):

@Streat @zeea @jelinski17 @xadamx  Był tylko jeden sposób, zeby sie przekonać. Położyłem powłokę po 24h. Sukces jest "połowiczny". Co prawda nic się nie złuszczyło, jednak warstwa na lampie była dość miękka i się porysowała jak miękki lakier. Zły trochę jestem, no ale nie będę tego z powrotem matował i napylał. Pewnie zapomnę o tych rysach, które i tak by się w końcu pojawiły na idealnej powierzchni. Teraz czekam kilka godzin, aż powłoka się utwardzi i wyjeżdzam nareszcie, bo już nie mam czasu na przetrzymywanie auta w garażu. 

Jak tak się patrzy to ok.

Jednak w inspekcji widać rysy...

No nic, człowiek uczy się przez całe życie. Może przynajmniej dłużej wytrzymają i nie zżółkną tak szybko. 

Parę tych lamp zrobiłem i takich cudów nie było,mam dziwne wrażenie że powierzchnia była za gładka (ja kończę na 1500 ,nawet tak zaleca producent) i ta warstwa którą nadlałeś może źle się związała z kloszem? Nieraz zdarzyło mi się dotknąć klosza zaraz po robocie i był normalnie twardy 

@jelinski17 w Vapronie producent zaleca skończyć na 3000. Może temperatury są jeszcze za niskie po prostu i powłoka trochę „rozpuściła” zewnętrzną, nie do końca utwardzoną warstwę? Nic się takiego nie stało, będę obserwował jak się będzie zachowywać. W ostateczności zmatowić 2000 i napylić ponownie to już będzie szybka akcja. 

10 minut temu, jelinski17 napisał(a):

fakt w vapronie jest 3000 a w tonyinie max 1500:)

Robiłem lampy Vapronem i kończyłem papierem 1500 i było bardzo dobrze. Nie wiem dlaczego k2 napisało w instrukcji żeby aż do 3000 jechać bo według mnie to bezsensu w przypadku czajniczka. 

• Lubię to 1

Wiem, że nie na temat ale za ułamek ceny tego zestawu można kupić profesjonalny 2 składnikowy lakier bezbarwny w spray, ktory zabezpieczy wam te lampy już do końca ich dni. Ochrona UV też bez porównania do nawet najlepszej na świecie powłoki.

1 hour ago, DaV said:

Wiem, że nie na temat ale za ułamek ceny tego zestawu można kupić profesjonalny 2 składnikowy lakier bezbarwny w spray, ktory zabezpieczy wam te lampy już do końca ich dni. Ochrona UV też bez porównania do nawet najlepszej na świecie powłoki.

Niby tak tylko że:
- Trzeba ściągać lampy jak chce sie to zrobić dobrze, a to nie zawsze takie hop-siup jest
- Trzeba mieć jakaś wprawe w lakierowaniu
- Jak coś spierniczysz przy lakierowaniu, to całą procedura leci od początku
- Trzeba mieć gdzie te lampy trzymać żeby lakier stwardniał

Łatwość w aplikacji do 2 całkowicie inne światy, z czajniczkiem sobie pewnie nawet dziecko poradzi, z lakierowaniem może być różnie, no i odchodzi ci całą robota w ściaganiu lamp etc.

@DaV @Skav nie daj Boże żeby coś  poszło z tym lakierem nie tak,jakiś czas temu robiłem lampy po lakierze 2k z puszki na Mercedesie clk który zaczął pękać...4 godziny skrobałem lampy tapeciakiem że starego lakieru,240 się po tym ślizgała . Jeśli lampy mają być zabezpieczone lakierem to tylko przez doświadczoną osobę i w kontrolowanych warunkach:) w przypadku czajnika to 20 minut żeby przelecieć lampy papierem 1500 i nadlac powłokę czajnikiem 🙂 wybór jak dla mnie jest jeden 

@DaV @Skav nie daj Boże żeby coś  poszło z tym lakierem nie tak,jakiś czas temu robiłem lampy po lakierze 2k z puszki na Mercedesie clk który zaczął pękać...4 godziny skrobałem lampy tapeciakiem że starego lakieru,240 się po tym ślizgała . Jeśli lampy mają być zabezpieczone lakierem to tylko przez doświadczoną osobę i w kontrolowanych warunkach:) w przypadku czajnika to 20 minut żeby przelecieć lampy papierem 1500 i nadlac powłokę czajnikiem wybór jak dla mnie jest jeden 
Lakierem zrobiłem już sporo lamp i nic się nie dzieje. Nie daje żadnych podkładów do plastiku, po prostu dobre ściągnięcie fabrycznej powłoki i kończę na 800-1000 na oscylacji 2.5mm.
Na to lakier VHS lub dobry hs bez rozpuszczalnik i jest piko bello. Polecam novol z lini n 8500 bo szybko schnie i na kilku reflektorach mam wypróbowany i nic się nie dzieje.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

@bienek jesteś profesjonalnym lakiernikiem,masz odpowiednie narzędzia i warunki:) dlatego napisałem że jeśli w grę wchodzi lakier to położony tylko przez taką osobę jak Ty:)  dobra koniec zaśmiecania tematu:) @lukeu bardzo dobra robota! Powodzenia w dalszych pracach przy aucie! Pozdrawiam!:)

Dajcie spokój to jest równie łatwe co obsługa tego czajniczka. Lampy możesz malować na aucie (myślisz, że jak oddasz auto na likwidacje szkody z OC to ktoś zdejmuje błotniki czy zderzaki i się z tym cacka jak z swoim autem ?) Dobrze zamaskować całe auto, 15 min i po temacie. Najważniejsze to się nie bać i nie szukać wymówek 😄

10 godzin temu, Skav napisał(a):

- Trzeba mieć jakaś wprawe w lakierowaniu
- Jak coś spierniczysz przy lakierowaniu, to całą procedura leci od początku
- Trzeba mieć gdzie te lampy trzymać żeby lakier stwardniał

1. Do tego akurat nie trzeba, starczy że umiesz trzymać puszkę z sprayem i stosujesz się do instrukcji na odwrocie opakowania

2. Nie, od tego masz papiery ścierne i polerkę nawet jak ci się uda zrobić zaciek albo wyjdzie skórka pomarańczy to sobie szybko ogarniesz

3. Jak masz gdzie trzymać auto to jest git 😄

@bienek jesteś profesjonalnym lakiernikiem

Nie jestem cięgle amator i hobbysta ;)

A co do lamp to spoko opcją jest również oklejenie folia bezbarwna. Można samemu ogarnąć i wtedy mamy zabezpieczone reflektory na fulla.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1

@DaV to jaki polecisz bezbarwny w sprayu żeby był dobry do lamp?  

Godzinę temu, xadamx napisał(a):

To, że go dotykałeś i nic się nie kleilo nie oznacza, że materiał się w pełni utwardził.

To wie ktoś może po jakim czasie można bezpiecznie zaaplikować coś na lampy regenerowane za pomocą czajniczka. 

Uważam że szlifowanie lamp a później ich tylko polerowanie i aplikacja powłoki to bezsens, bardzo szybko lampy tracą dobry wygląd. 

Sposoby warte rozważenia według mnie to:

Szlifowanie —>polerowanie—> folia ppf

Szlifowanie —>czajniczek 

Szlifowanie—> czajniczek—> folia ppf

Szlifowanie—> lakier bezbarwny 

Zakup nowych 😄

Dlatego warto w nowym aucie zabezpieczyć lampy ppf. 

@Gardor  Wszystkie w puszcze z utwardzaczem. Nie wiem jak znaleźć nr aukcji to wklejam link

https://allegro.pl/oferta/spray-max-2k-klarlack-bezbarwny-do-lamp-250ml-2in1-10106046458

https://allegro.pl/oferta/lakier-bezbarwny-do-lamp-250ml-klarlack-spray-app-11783318196

250ml starczy ci na sporo więcej niż 2 lampy tyle, że po kilku dniach stwardnieje w puszcze i do kosza. Można się dogadać z znajomym, który też ma skatowane lampy, odratować jakiś inny element albo wywalić do kosza po jednym użyciu.

Fakt puszka nie jest tania ale to nadal sporo mniej jak za czajnik a rezultat dożywotni. Koszt 1L lakieru pod pistolet bardzo dobrej klasy (HS = High solid czyli dużo żywicy)  to około 160zł więc porównując to do jednorazowej puszki to drogo no ale nie każdy ma kompresor.

• Lubię to 1

W dniu 31.03.2023 o 22:55, DaV napisał(a):

profesjonalny 2 składnikowy lakier bezbarwny w spray,

Szczerze to o tym też myślałem, ale póki co zadziałałem czajniczkiem z dokładnie tych powodów jak niżej wymienił @Skav.

W dniu 1.04.2023 o 00:03, Skav napisał(a):

atwość w aplikacji do 2 całkowicie inne światy, z czajniczkiem sobie pewnie nawet dziecko poradzi, z lakierowaniem może być różnie

140 zł za zestaw K2 na kilkanaście/kilkadziesiąt lamp to też żaden wydatek wg mnie, a jak nie przetestuje lepiej jak nie na swoim samochodzie? Rok/dwa szybko zleci i będę wiedział, czy robić komuś w przyszłości tym sposobem, czy zainteresować się właśnie lakierem bezbarwnym. 

@Michał82

Dywaniki bardzo fajne właśnie, łatwo sie odkurzają, ładnie wykończone. Jednak Syndykat robi tylko i jedynie dla BMW rzeczy.

@lukeu Ale mega🥰. Gratulacje zakupu Daily 🥰. Co prawda nigdy przed lift mi się nie podobał ale twój jest w takim idealnym smaku zrobiony że mógłbym takiego mieć 😀. Mega fajna relacja, czytałem jak najbardziej wciągająca książkę 🥰. I czekałem na więcej i więcej fajnie że dość szybko pojawiały się updaty😍

• Dziękuję 1

@Qlimaxss Dzięki za przemiły feedback 😉 

Myślę, że jedna z ostatnich aktualizacji.

W sobotę po przedświątecznym rinselessie przeleciałem te porysowane lampy na szybko Neoxalem Primerem na czerwonej gąbce. Większość rysek zeszła, powłoka (ADS Wheel Coat) pewnie też słabo siadła patrząc na plastiki lusterek więc nie było mi jej szkoda. 

IMG-5407.jpg
IMG-5408.jpg
IMG-5409.jpg
IMG-5410.jpg

Po kilku bezdotykach samą wodą i jednym/dwóch rinseless powłoka (ADS Wheel Coat) widocznie zjechała z plastików. 

IMG-5376.jpg

Reaplikowałem Dluxa po odtłuszczeniu (najpierw ADBL Wipe Out, potem jeszcze FX Protect) na lampy, plastiki itp. Zobaczymy co z tego będzie 😉 

IMG-5416.jpg

Najpierw lusterka, a potem idąć za ciosem listwy, relingi itp. 

IMG-5417.jpg

A na lakier zarzuciłem sobie prezent świąteczny - 3D Bead IT UP. 
IMG-5412.jpg
IMG-5413.jpg 
IMG-5415.jpg

Wesołych Świąt 🙂 

• Lubię to 9

8 godzin temu, lukeu napisał(a):

@Qlimaxss Dzięki za przemiły feedback 😉 

Myślę, że jedna z ostatnich aktualizacji.

W sobotę po przedświątecznym rinselessie przeleciałem te porysowane lampy na szybko Neoxalem Primerem na czerwonej gąbce. Większość rysek zeszła, powłoka (ADS Wheel Coat) pewnie też słabo siadła patrząc na plastiki lusterek więc nie było mi jej szkoda. 

IMG-5407.jpg
IMG-5408.jpg
IMG-5409.jpg
IMG-5410.jpg

Po kilku bezdotykach samą wodą i jednym/dwóch rinseless powłoka (ADS Wheel Coat) widocznie zjechała z plastików. 

IMG-5376.jpg

Reaplikowałem Dluxa po odtłuszczeniu (najpierw ADBL Wipe Out, potem jeszcze FX Protect) na lampy, plastiki itp. Zobaczymy co z tego będzie 😉 

IMG-5416.jpg

Najpierw lusterka, a potem idąć za ciosem listwy, relingi itp. 

IMG-5417.jpg

A na lakier zarzuciłem sobie prezent świąteczny - 3D Bead IT UP. 
IMG-5412.jpg
IMG-5413.jpg 
IMG-5415.jpg

Wesołych Świąt 🙂 

I jak ten 3D Bread It Up? Polecasz?