Jump to content

Recommended Posts

• Moderator
Posted

Enzo EasyCoat vs CleanTech Cover

obraz.png.e8c73d70cb637b333b07a514b3be6498.png

Cytat

Oparta na polimerach powłoka hydrofobowa o trwałości sięgającej nawet kilka miesięcy.
Produkt idealnie nadaje się do serwisu powłok ceramicznych lub ceramiczno-grafenowych.
Instrukcja.
Nanieś niewielką ilość produktu za pomocą atomizera, rozprowadź Easy Coat za pomocą mikrofibry a następnie do poleruj do uzyskania połysku. Dla większego komfortu pracy używaj 2 mikrofibr. Oparta na polimerach powłoka hydrofobowa o trwałości sięgającej nawet kilka miesięcy.
Produkt idealnie nadaje się do serwisu powłok ceramicznych lub ceramiczno-grafenowych.
Instrukcja.
Nanieś niewielką ilość produktu za pomocą atomizera, rozprowadź Easy Coat za pomocą mikrofibry a następnie do poleruj do uzyskania połysku. Dla większego komfortu pracy używaj 2 mikrofibr. 

obraz.png.1349723f738b882e42af92c2a2e194d0.png

Cytat

CleanTech Cover - to wszechstronny produkt. Może być stosowany jako szybka i prosta w użyciu powłoka hydrofobowa o długiej trwałości, jako wspomagacz do osuszania lakieru lub jako quick detailer aplikowany na suchy/mokry lakier. Nadaje lakierowi śliskości, szlistości i podbija jego kolor. Posiada świetne właściwości kryjące, dzięki czemu doskonale nadaje się do błyskawicznego odświeżenia (kryje częściowo mikrozarysowania) i zabezpieczenia lakieru. Wysoka hydrofobowość pozwala na łatwe utrzymanie pojazdu w czystości. Produkt można aplikować na lakier, felgi, szyby i elementy plastikowe. Doskonale nadaje się także do pielęgnacji powłok ceramicznych. Trwałość produktu do 9 miesięcy w zależności od sposobu użytkowania.

Rozcieńczanie:

Gotowy do użycia

Sposób użycia:

I – trwała powłoka

Rozpyl produkt na wyczyszczoną, suchą powierzchnię oraz mikrofibrę.

Rozprowadź produkt mikrofibrą.

Drugą suchą mikrofibrą przetrzyj do sucha. W przypadku trudności w dotarciu zwilż lekko mikrofibrę wodą.

Dla najtrwalszego efektu zaleca się pozostawić auto w garażu na 6 godzin (po tym czasie następuje pełne wiązanie).

II – quick detailer/niewidzalna wycieraczka/ booster do powłoki ceramicznej

Rozpyl produkt na wyczyszczoną, suchą lub mokrą powierzchnię.

Przetrzyj mikrofibrą do sucha

III – osuszacz

Rozpyl produkt na mokry pojazd

Następnie spłucz auto wodą

Dotrzyj/osusz mikrofibrą do sucha

Dodatkowe zalecenia:

Nie używaj na słońcu oraz na rozgrzanej powierzchni

Dla uzyskania lepszego i trwalszego efektu zalecane jak najlepsze przygotowanie powierzchni oraz odtłuszczenie

UWAGA:

H319: Działa drażniąco na oczy

P101: W razie konieczności zasięgnięcia porady lekarza należy pokazać pojemnik lub etykietę

P102: Chronić przed dziećmi

P264: Dokładnie umyć po użyciu ręce oraz ubranie robocze.

P280: Stosować rękawice ochronne/odzież ochronną/ochronę oczu/ochronę twarzy

P305+P351+P338: W PRZYPADKU DOSTANIA SIĘ DO OCZU: Ostrożnie płukać wodą przez kilka minut. Wyjąć soczewki kontaktowe, jeżeli są i można je łatwo usunąć. Nadal płukać

P337+P313: W przypadku utrzymywania się działania drażniącego na oczy: Zasięgnąć porady/zgłosić się pod opiekę lekarza

P501: Zawartość/pojemnik usuwać do zbiorników do segregacji odpadów obecnych w swojej gminie

Piktogram:

GHS07

Pojemność: 200 ml

Coś już grzebałem w tym temacie w zeszłym roku ale pandemia wszystko psuła. Dla przypomnienia:

Ale najwyższy czas obudzić się z letargu i coś po testować konkretnie.

Pacjent Renault Clio. Odszczurzony po zimie.

Pełne mycie, dekontaminacja, clay pad, Meg's Car Wash Plus, pomiędzy bawiłem się 2x piana zasadowa i 2x piana kwaśna (testowe) a na koniec przed aplikacją produktów testowych, IPA 1:1.

Lakier bez cleanera ale uważam, że dobrze przygotowany pod te powłoki.

2021-03-13-17-13-01.jpg

Dziś testy jako samodzielne LSP.

2021-03-13-17-25-03.jpg

Aplikacja: 13.III.2021

Przebieg przy aplikacji: 323499km

2021-03-13-17-58-31.jpg

Aplikacja:

Na tym lakierze bez problemowa i szybka dla obu produktów. Ale nie czarujmy się, co to jest za lakier ? Tutaj nie trzeba docierać pod ledem. Hazy, swirle od produktu ? Nie widoczne. Na tym lakierze spray & wipe and forget, więc nie ma co ciągnąc tego tematu dalej 😉 Trzeba sprawdzić na innych kolorach i pod ledem.

Efekt:

Definitywnie zauważyłem po aplikacji Enzo wzmocnione szklenie i odbicie.

Widzicie jakby bledszy lakier po stronie Cover ale tutaj jeszcze przed aplikacja Covera lakier jest jałowy i zauważam różnicę w odcieniu.

2021-03-13-17-18-20.jpg

Tutaj po aplikacji Covera, "szkiełko" jakby się wyrównało.

2021-03-13-17-21-50.jpg

Szaruga nie wspomagała odbioru efektu, ale definitywnie lakier zeszklił się.

2021-03-13-17-22-22.jpg

2021-03-13-17-22-39.jpg

Widzę, że każdy panel inna barwa 😉
2021-03-13-17-22-43.jpg

2021-03-13-17-22-49.jpg

I tutaj na tym zdjęciu i w realu - mam właśnie wrażenie, że Enzo mocniej szkli a lakier po stronie Covera jakby leciał w przyciemnienie (moje oko odbiera jakby barwę brązową po stronie prawej). Inny odcień szkła.
2021-03-13-17-22-59.jpg

No ale może to tylko subiektywne spostrzeżenia - generalnie ten lakier jest bez korekty więc ciężko tu mówić o jakimkolwiek efekcie WOW - ale na pewno trochę odzyskał życia 😉 Będziemy badać trwałość, hydro, krople i inne szmery bajery 😉

Krótki filmik. Przebieg spisany i zaczynami zabawę.

• Lubię to 8
  • 3 months later...
  • Moderator
Posted

Aplikacja: 13.III.2021 Przebieg przy aplikacji: 323499km

Pierwsze mycie: 18.VI.2021 przy przebiegu: 326876km czyli 97 dni co stanowi 3 miesiące i 5 dni oraz 3377km dalej

Stan auta przed pierwszym myciem po aplikacji:

2021-06-18-18-26-57.jpg

2021-06-18-18-27-00.jpg

2021-06-18-18-27-11.jpg

2021-06-18-18-27-13.jpg

2021-06-18-18-27-17.jpg

2021-06-18-18-27-18.jpg

2021-06-18-18-27-21.jpg

2021-06-18-18-27-45.jpg

Lakier wymyty dwukrotnie ADBL Acid Foam.

Maska i dach kaplica ale boki jeszcze reagują. Najlepiej strona prawa czyli strona CleanTecha. Krople fatalne ale zrzut widoczny i osuszanie. Definitywnie coś jeszcze siedzi na bokach.

Enzo trochę gorzej ale skłamałbym gdybym powiedział że umarł na bokach definitywnie.

• Lubię to 3
  • Moderator
Posted
7 godzin temu, Domel napisał:

2021-06-18-18-26-57.jpg

Musze zacytować to zdjecie. Fajnie tu widać że miejsce bez zabezpieczenia jest ewidentnie czystsze od tych z LSP. Musze kiedys zrobic test brudzenia sie LSP i samooczyszczania 

Posted
8 godzin temu, Streat napisał:

Musze kiedys zrobic test brudzenia sie LSP i samooczyszczania 

Testowałem i lakier po korekcie bez zabezpieczenia najczystszy, test robiony przez rok.

Niestety taka jest prawda i podobnie jest z NW😉

• Lubię to 1
  • Moderator
Posted
16 minut temu, DZIADZIA napisał:

Testowałem i lakier po korekcie bez zabezpieczenia najczystszy, test robiony przez rok.

To mnie właśnie męczy od kilku lat. Auta pod blokiem godzinę po deszczu suche a moje całe w kroplach - potem krople łapią kurz a po kilku godzinach całe auto w makabrycznych kurzo water spotach ;/ A wszystkie obok "czyste" ...

• Haha 1
Posted

Zaobserwowałem, że LSP taflujące zbierają mniej syfu. Potwierdzacie czy obalacie?

Muszę zrobić kiedyś test takich QD, np. SSW kontra SG ceramic detailer. 

• Moderator
Posted
2 godziny temu, bonderez napisał:

Zaobserwowałem, że LSP taflujące zbierają mniej syfu. Potwierdzacie czy obalacie?

• Lubię to 1
Posted
W dniu 19.06.2021 o 16:50, DZIADZIA napisał:

Spotkałem się również z tym że auto z zaniedbana powłoka po jakimś czasie wyglądało gorzej niż jak samochodu bez powłoki, mówię o okropnych wżartych waterspotach. Sporo produktów to jest wręcz lep na brud, na felgach to można łatwo zauważyć. 

Posted

Dlatego, zawsze uprzedzam właścicieli aut, że kłopoty po powłoce/wosku dopiero się zaczną 😊

• 2 weeks later...
Posted
W dniu 20.06.2021 o 21:51, Gardor napisał:

Spotkałem się również z tym że auto z zaniedbana powłoka po jakimś czasie wyglądało gorzej niż jak samochodu bez powłoki, mówię o okropnych wżartych waterspotach. Sporo produktów to jest wręcz lep na brud, na felgach to można łatwo zauważyć. 

Idealny opis powłoki jednego z Polskich producentów