Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@poncio to bardzo dobre ręczniki i mam ich z 30-40, do opon, dywaników 😉

Do wnętrza nie musisz kombinować. Podstawowa dobra fibra to wspomniany waxpro no limit. Tych dokupiłem na zapas bo się nadają do lakieru. Prane już z 10 razy i dalej jako nowe.

Grubsze ręczniki to carpro boa (woski) i ew. niedrogi k2 king do mokrej roboty przy lakierze (ipa czy wipeouty)

Do prania fiberek warto jednak kupić dedykowany płyn. Nawet te stare odżywają.

Opublikowano

Dzięki 🙂

Wspominałem odnośnie problemu z przednią szybą...

wiecie jak temu zaradzić?

6aa7a149cf00.jpg 827e4004a9b2.jpg 5e4f4f4d2a54.jpg  d63472f9f2d1.jpg 83f6aefd695d.jpg ed4b4e75b13f.jpg 

Jest to widoczne pod światło, w nocy i oczywiście podczas deszczu

Mycie szyby płynem i porządne wytarcie nie pomaga

Nie mam żadnego specyfiku położonego na szybie

Opublikowano

Może fotki wyjaśnią co do compound z. 

To były zacieki po płynie od spryskiwaczy, pierwszy raz szyba porządnie wyczyszczona od nowości, 6 lat.  Zeszło praktycznie wszystko, poza śladem po wycieraczce widocznym na 1wszej fotce. Jest mniej widoczny Ale pozostał.  Zacieki zniknęły, osad z szyb też.  

Ogółem z aplikacją NW wyszła godzina roboty na 1 auto. Compound Z starczył na 4 przednie szyby + 1 tylną, i 4 boczne.  I jeszcze pewnie na 1 przednią, moze więcej wystarczy. Super produkt, przy takich zaciekach musiałem trochę go wypracować, przy samych osadach na bocznych szybach wystarczy rrozłożyć go na szybie i odczekać 2-3 minuty. Później wg producenta trzeba to wodą opłukać lub na sucho, ja użyłem glass cleanera od GS. Na to poszła NW ultra glaco + na wycieraczki tak by nie stawały na szybie. 

20200105_114301.jpg

20200105_114228.jpg

20200105_114325.jpg

Opublikowano

Super! dziękówa 🙂

Robię sobie większe zamówienie w sklepie internetowym i przy okazji bym wziął coś do felg... wiele osób polecało Vampire - ale są 3 różne opcje... Zwykła, liquid i light

Czy one tak na prawdę się różnią poza ceną? 😉

Opublikowano

Excede Ultimate wheel cleaner dodany, spokojnie 😉 tylko chciałbym wiedzieć jaką wersję Vampire powinienem zakupić

Opublikowano

Różnią się gęstością a co za tym idzie czasem, jaki mogą leżeć na feldze. Liquid jest najbardziej płynny, ale też czas "leżakowania" ma najkrótszy, z kolei Vampire gęsty, ale może dłużej leżeć, sprawdzi się gdy pracujesz na zewnątrz/ przy wyższej temperaturze otoczenia, Light tak samo. Dodatkowo Light z założenia ma nie śmierdzieć jak typowe deirony, ale jak dla mnie to śmierdzi 😉

I to co koledzy pisali wyżej, nie traktuj felg za każdym razem deironem. Ja tak robiłem (po części dlatego, że na zaciskach był mały nalot) ale na dłuższą metę tylko pogorszyło.

Powodzenia, odkrywaj, baw się a na końcu podziwiaj efekt 😉 

Opublikowano

Light to bdb produkt, ale stosując go co mycie zajedziesz tarcze hamulcowe. Nie ma sensu.

Opublikowano

@poncio a ja Excede UWC nie polecam wcale, wolałbym kupić Tenzi Detailer Czysta Felga lub zaryzykować Tenzi En-Jee koncentrat, bo prawdopodobnie ma identyczny skład jak Czysta Felga a spisuje się o niebo lepiej od UWC 😉 

Opublikowano

Zamówione, pochwalę sie jak przyjdzie 🙂

Przy okazji zapytam...

Czy przy aktualnej pogodzie, żeby nie wyciągać myjki wiader etc. chcąc dobrze umyć auto "bezdotykowo" na myjce, użycie PRE-WASHA ma sens? patrząc na filmiki na YT to bardzo dużo osób zachwala i ponoć lepsze od aktywnej piany

@Malwin41  czy do Pre-Washa opryskiwacz 1ltr będzie ok czy lepiej brać 2 litrowy?

Opublikowano
1 minutę temu, Malwin41 napisał:

Pre Wash to ogólnie nazwa pian aktywnych i innych chemi luzujacych brud

Ok, już sie poprawiam... miałem na mysli właśnie Citrus Oil 😉

2 minuty temu, Malwin41 napisał:

Ja na Octavi 3 kombi litra mam tak bardzo ma styk. Lepiej wes 2 litrowy opryskiwacz. 

To wezme 2ltr

Masz Kwazara? czy może Marolexa?

Opublikowano
10 godzin temu, poncio napisał:

Ok, już sie poprawiam... miałem na mysli właśnie Citrus Oil 😉

To wezme 2ltr

Masz Kwazara? czy może Marolexa?

ja mam półtora litrowy opryskiwacz firmy "xxx" daje sobie rade , najważniejsze są proporcje rozcieńczenia oraz ciepła woda ! mam octavie sedana i "chlapie " obficie przygotowuje około litra roztworu 

Opublikowano

Mam mały problem... nigdzie nie mogę dostać opryskiwacza Kwazara 360... wszędzie brak? 😮

Napiszcie mi proszę jak najlepiej odświeżać plastiki po nałożonym dressingu ADBL WOW? czy za każdym razem od nowa myć cleanerem i nakładać WOW'a?

Opublikowano
3 godziny temu, Streat napisał:

mozesz po prostu kupic QD do wnetrza i nim odświeżać dressing 

Nie ściągnie mi dressingu??

Opublikowano
21 minut temu, poncio napisał:

Nie ściągnie mi dressingu??

Teoretycznie nie powinien ale testy @rygryss pokazały, że np IQD od ADBL ściąga FW Modemoiselle 😜 

Opublikowano

Perla zabija momentalnie. Sprawdziłem w dwóch autach.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To może jakiś inny środek który mi nie ściągnie WOWa ;)?

Choć patrząc na to jak długo się utrzymuje zapach WOWa (jutro będzie już 7 dzień) to chętnie bym go co trochę ponownie nakładał 😉

Opublikowano

Zamawiam w takim układzie QD od ADBL

Bardzo mi się podoba w WOW to, że tak fajnie przyciemnia plastiki. Każdy kto wejdzie do mojego auta od razu zwraca uwagę jak świetnie wyglądają

Poza tym jestem zaskoczony jak długo utrzymuje się zapach... już zaraz mija tydzień od nałożenia a dalej go czuć 🙂

Przyjdzie QD to sprawdzę sam i dam znać czy QD ściąga WOW'a

Opublikowano

Mi IQD nie przypasował właśnie ze względu na nieadekwatną i niepotrzebną moc. Do przecierania kurzu możesz sobie zrobić lekki roztwór ech2o z deminerałką. Nic nie ściągnie.