Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja wczoraj wrzuciłem wszystkie mikrofibry, pady i ręczniki na 60stopni i wirowanie na 1000obr. Wszystko elegancko i dobrze, żadnych uszkodzeń, przesadziłem z proszkiem bo za ładnie pachną:)

Nie sa "tluste" po proszku? tym bardziej jesli ladnie pachna, wydaje mi sie ze wszystkie proszki zawieraja jakies dodatki zmiekczajace, ja wypralem w proszku raz i fibry musialy isc do kolejnego prania bo nie nadawaly sie do pracy na lakierze, byly takie ciezkie, zupelnie inne niz bo jeleniu, mazlaly zamiast wycierac

Opublikowano

Ja jestem zdania, ze fibr nie nalezy prac w proszku do prania a na pewno w srodkach zmiekczajacych. Najlepiej do tego sprawdza sie szare mydlo. Po praniu w proszku fibry bardzo szybko robia sie zbite, suche i twarde.

Opublikowano

Jeszcze ich nie testowałem ale obawiam się że Twoje obawy moga być słuszne, ponieważ fibry zrobiły się trochę miększe niż były do tej pory. Sprawdzałem i chwytają sie skóry na dłoniach a więc może nie będzie tak źle:)

Opublikowano

jesta taki jelen w plynie ,

albo wkladasz jelenia do garka z woda i na bardzo delkatnym ogniu gotujesz kilka godzin( tak robilem kilka lat temu) i powstaje ci taka glutowata masa,

dla green peace:

mowimy o mydle w kostce "bialy/szary jelen" haha

Opublikowano

Biały Jeleń dostępny jest jako mydło, płyn do prania, proszek do prania i mydło w płynie.

Opublikowano

Ja piorę w białym jeleniu płyn do prania tkanin.

Skład: 5-15% anionowe środki powierzchniowo czynne, <5% mydło, niejonowe środki powierzchniowo czynne, fosforany, enzymy.

Opublikowano

czy w trakcie prania MF nie zasyfią mi pralki? Mam nową i nie chciał bym jej zniszczyć swoim lenistwem - bo nie chciało mi się uprać w łapie . :idea:

Opublikowano

ja nie widzę możliwości wyprania dokładnie MF i ręczników ręcznie ;) też mamy nową i od roku nic się z nią nie dzieje. to jest taki sam brud jak z ciuchów tyle, że ma trochę więcej piachu.

Opublikowano

Jeśli żona spyta co to za szmatki to wystarczy powiedzieć jej ze one nawoskują pralkę od środka przez co dłużej posłuży.

Opublikowano
Jeśli żona spyta co to za szmatki to wystarczy powiedzieć jej ze one nawoskują pralkę od środka przez co dłużej posłuży

sorki ale nie mogłam się powstrzymać :lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Opublikowano
ja nie widzę możliwości wyprania dokładnie MF i ręczników ręcznie ;) też mamy nową i od roku nic się z nią nie dzieje. to jest taki sam brud jak z ciuchów tyle, że ma trochę więcej piachu.

hehe moja ma 1 mc ;)

co do prania - obawiam sie ze np. pyl po polerowaniu może mi coś tam przypachać albo uszkodzić.

Może jednak wczesniej przepłuczę w ręku a dopiero potem do pralki.

Opublikowano

sirtrojan nie panikuj to jest pralka i ma służyć do prania brudnych rzeczy. wrzucam jak leci MF brudne smarem, woskiem, po APC itp. nie ma najmniejszego problemu :mrgreen:

Opublikowano
sirtrojan nie panikuj

+1 :D

Spokojnie, pralce nic nie będzie. Zawsze możesz MF wypłukać pod bieżącą wodą przed wrzuceniem ich do pralki.

Opublikowano

Ja swoje mikrofibry i rękawice i czasami aplikatory Megsa wrzucam do pralki, leje persil w płynie i jakoś wszystko działa jak należy. Mikrofibry i rękawice piorę przynajmniej raz w tygodniu po każdym myciu auta. Proszku leje mało, pranie krótkie: 30 minut/30 stopni.

Opublikowano

Panowie jak prać rękawice Meguiar's Microfiber wash Mitt?

Dzisiaj użyłem jej pierwszy raz i jest dość brudna a na opakowaniu nie ma żadnych informacji...

Czy można ją potraktować szarym mydłem?Czy woda może być ciepła czy lepiej w chłodnej?

Opublikowano
Czy można ją potraktować szarym mydłem?Czy woda może być ciepła czy lepiej w chłodnej?

Szare mydło i letnia woda i powino być ok ;)

Opublikowano

Też mam tą rękawice i od zawsze myje w szarym mydle... co prawda po ponad dwóch latach mycia biel już nie do końca jest bielą, ale doskonale spełnia swoje zadanie :)

Opublikowano
Biały jeleń i nic innego :) do mikrofibr oczywiście bo aplikatory doprałem niestety tylko płynem do mycia naczyń :zly:
:good: Mam dokladnie takie same doswiadczenia. Fibry tylko i wylacznie szarym mydlem. Natomist jesli mydlo nie ruszy aplikatorow to niestety ludwik, z tym, ze jak juz aplikator jest doczyszczony na koniec przemywam go szarym mydlem. Wydaje mi sie, ze w ten sposob nie twardnieja.