Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie, takie pytanie:

wczoraj prałem MF Białym Wielbładem ;)

Po wypłukaniu później w czystej wodzie i wyschnięciu (nie na słońcu) ..jest ona taka jakby delikatnie lepka/tłusta .. nie czuje się idealnie suchej ściereczki. Za słabo wypłukałem, czy po prostu taka jej właściwość?

• Administrator
Opublikowano

Za słabo wyplukałeś.

Ja mam teraz nie lada problem. Mam remont w domu i brak pralki, więc oddaje wszystko siostrze.Oddałem jej do prania cały zapas moich mikrofibr,mówiąc na jakim programie prać itp. Szkoda tylko że nie wiedziałem że do prania używa płynu a nie proszku...Generalnie mówiąć wszystkie MF zrobiłe się mega miękkie i nie chłoną wody...

Ide zaraz je ratować w szarym mydle, może to coś da.

Opublikowano
o wypłukaniu później w czystej wodzie i wyschnięciu (nie na słońcu) ..jest ona taka jakby delikatnie lepka/tłusta .. nie czuje się idealnie suchej ściereczki. Za słabo wypłukałem, czy po prostu taka jej właściwość?

a poza tym na szmatkach zostało jeszcze odrobinę produktu, za słabo je wyprałeś

Opublikowano
Ide zaraz je ratować w szarym mydle, może to coś da.

Da ;) Tylko trzeba je porządnie wymyć w szarym mydle i powinny wrócić do poprzedniego stanu.

Opublikowano

Wczoraj zrobilem pranie w 60 odwirowanie standardowo na 1200. MF wyszla fajna, wydaje sie bardziej miekka niz na 40stopniach. Dla ciekawostki odwirowalem sobie osobno tez pady, min piankowe jak i z mf, nic im sie nie stalo :)

Opublikowano

Wg mnie odwirowywanie na takich prędkościach może w końcu coś uszkodzić - np. ręczniki do osuszania mogą być na to bardziej wrażliwe. Ja tam zawsze odwirowuję na niewielkich prędkościach - i tak trzeba potem to rozwiesić do wyschnięcia więc po co odwirowywać na maksimum i ryzykować uszkodzenie rzeczy.

Opublikowano

Lukasz no to teraz trzymaj sie krzesla :] Odwiedzilem swoich staruszkow, poniewaz niedanow kupili jakas kosmiczna pralke to ja wyprobowalem. Pranie 60st i odwirowanie UWAGA 1800obr ;) Nic sie nie stalo, przegladalem co 2-3 recznik i wszystkie do osuszania. Zero jakiejs wady na recznikach. Wielki plus to to ze byly one prawie suche :mrgreen:

Opublikowano
odwirowanie UWAGA 1800obr Nic sie nie stalo,

Ja i tak nie dam się przekonać do odwirowywania mikrofibr "na prędkościach" powyżej 400 obr/min. Tak jak już pisałem, kiedyś prawie straciłem Water Magnet'a przez szybkie wirowanie. W tej kwestii w 100% popieram Łukasza:

i tak trzeba potem to rozwiesić do wyschnięcia więc po co odwirowywać na maksimum i ryzykować uszkodzenie rzeczy.
Opublikowano
a czy rękawicę i pady pierze się tak samo jak mf ?

Rękawice piorę tak samo jak ręczniki i aplikatory. Padów (do maszyny) nie wrzucam do pralki tylko piorę w rękach szarym mydłem.

Opublikowano

a ja ostatnio pady też wrzucam do pralki, scholla trzymają się idealnie, monster schine czy jak im tam delikatnie się zaczął rozklejać po 3 praniach

Opublikowano
Owszem, trzeba rozwiesic ale taki po odwirowaniu na 400obr schnie dlugoi bo ma w sobie b duzo wody

Wystarczy ręczniki wykręcić w rękach i problem znika.

Opublikowano

ja zauważyłem że mikrofibry lepiej znoszą odwirowanie niż wykręcanie, po tym drugim robią się bardziej zbite i mniej puszyste

Opublikowano
Ronin to ja wole jednak odwirowac, bo wykrecajac moga sie porwac ;)

Zależy ile masz pary "w łapach". :D Dyskusję o wyższości odwirowywania nad wykręcaniem lub odwrotnie można prosto zakończyć - każdy robi jak lubi. :)

Opublikowano
ja zauważyłem że mikrofibry lepiej znoszą odwirowanie niż wykręcanie, po tym drugim robią się bardziej zbite i mniej puszyste

Dlatego najlepiej odwirować na max. 400-500 obr. delikatnie strzepnąć i rozwiesić. Wyschnie i nie uszkodzi materiału.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Producent podaje 1 uncję (30 ml) dla lekko zabrudzonych do 2 uncji (60ml) do mocno zabrudzonych, więc dla średnio zabrudzonych wychodzi 45ml. U mnie to się sprawdza i daję zwykle 50 stopni.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja wczoraj wrzuciłem wszystkie mikrofibry, pady i ręczniki na 60stopni i wirowanie na 1000obr. Wszystko elegancko i dobrze, żadnych uszkodzeń, przesadziłem z proszkiem bo za ładnie pachną:)