Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@superz666 Nie niszczy lakieru, możesz spłukać auto na bezdotyku po myciu szamponem Rinseless, nie ma żadnych przeciwskazań, ale sam szampon właśnie po to powstał, aby nie trzeba było spłukiwać auta. A więc - po szamponie rinseless nie trzeba spłukiwać auta, ale jakby ktoś bardzo chciał - to można, ale wg mnie - nie każdy szampon RW da się bezproblemowo wypłukać. Na przykład nie wiem czy spłukanie szamponów typu ECH2O faktycznie spowoduje ich usnięcie z powierzchni lakieru, ale szampony jak DIY czy N914 jak najbardziej do spłukiwania się nadają.

Opublikowano

Co możecie polecić, po przeczytaniu wielu stron nie mogę zebrać myśli i podjąć decyzję. Jestem na wykończeniu onr rev 5, używam rinselessa już od dłuższego czasu, przerobiłem 3 buteleczki onr, kiedyś nabyłem gyeon eco wash i małą buteleczkę echo. Szukam czegoś w zastępstwie do onr. Podoba mi się fakt, że używam go do wszystkiego, poza oczywiście normalnym myciem, przetarcia wnętrza, szyb, jak również w domu, meble, ekrany, elektronikę, wyświetlacze, w tym sprawdza mi się znakomicie, lecz po przeczytaniu forum wnioskuje, że są o wiele lepsze szampony. Trochę brakuję mi w nim śliskości podczas mycia lakieru, ale da się z tym żyć, a takto nie mam większych zastrzeżeń. Gyeon i echo wydają mi się być zbyt „tłustawe” jeśli mogę tak to określić. Może przyjemniej się myje lakier, lecz do pozostałych zastosowań nie wiem czy chciałbym ich używać. A już tym bardziej do wnętrza i nawarstwiać to co „zostawiają” po sobie, bo domyślam się że coś po nich zostaje. 

Opublikowano

@Czapa_03 jaka technika mycia? Moze rrw. Tylko moja opinia ale onr jest najsłabszy z tych co używałem. Tyle że ja myję inaczej. Pod gąbki może być nawet odwrotnie 😉 echo to dla mnie qd, dobry, ale bardziej ad niż szampon.

• Lubię to 1
Opublikowano

@analyzator @Czapa_03 też bym szedł w RRW, ewentualnie DIY ale tu musiał byś kupować baniak 1 galon żeby cenowo to miało sens. Jakościowo RRW i DIY  ta sama półka.

• Lubię to 1
  • Moderator
Opublikowano
4 godziny temu, powerf napisał(a):

@Domel chętnie zobaczyłbym kartę charakterystyki tego produktu, co to za wynalazek 

No to trzeba walic do producenta 🙂 

Opublikowano
Godzinę temu, Mumins napisał(a):

Budżetowo kup sobie Qjitsu i już, bardzo lubię nią myć metodą rinseless lub klasycznie. 

Na samym początku był to mój pierwszy wybór, ale zdania w internecie i na forum są mocno podzielone co do niej 😄

Nie jest to już w moim rozumieniu budżetowa, ale ciekawa propozycja. Czy ktoś używał? Połączenie Softa z pociętymi gąbkami

HONEY Combination Sponge

Opublikowano

Używał, ktoś Kocha RRW do wielu zadań typu płyn do szyb, płyn do spryskiwaczy, wycieranie kurzu z plastików lub inne i się wypowie?

Ponoć się do tego nie nadaje ale wole spytać co by się upewnić, bo ostatnio ONRem nawet tapicerkę materiałową przeleciałem i nic się jej nie stało ale cena jest tragiczna (około 100 zł za 950ml) a szukam produktu jak najbardziej uniwersalnego.

Opublikowano

@Tomaszmasz używałem RRW jako płyn do spryskiwaczy przy stężeniu 1:250 z wodą demin, całkiem spoko, będę używał ponownie. Do szyb też używałem, też spoko, do wnętrza też. To samo rozcieńczenie.

Wg mnie przy takim stężeniu do wszystkiego można go użyć.

• Dziękuję 1
Opublikowano
6 godzin temu, karacz napisał(a):

Czy ktoś używał? Połączenie Softa z pociętymi gąbkami

Z szamponem DIY Rinseless używałem gąbek soft99 qjutsu, pure chemie zielona waflowana, honey'a pomarańczowa i żółta Mckees BGS.

Wnioski moje są takie, że najprzyjemniej myje się stroną płaską ponacinaną, niezależnie od producenta gąbki. Natomiast strony waflowane mają zauważalnie mniejszy poślizg. 

Mam duże dłonie i przyjemnie trzyma się BGS, natomiast minusem jest to ze nie wejdzie w każde zakamarki. Te mniejsze również są fajne, wejdą i pod klamki jak i w szczeliny zderzaka czy grilla.
Używam ich naprzemiennie, nie mam faworyta. Aaa i wszystkie lubią się z pieniącymi szamponami. Tyle ode mnie ✌️

• Lubię to 1
Opublikowano

Mam pytanie czy taka kolejność  i takie środki moge użyć do mycia auta?

Piana
Deironizer
Suszysz
Tar glue i gabka glinka
Spłukać wodą
Odluszczanie i spłukać
Wosk

Opublikowano

A jakieś mycie w międzyczasie?

Jeżeli samochod ma na sobie coś więcej, niż kurz:

Piana, mycie, płukanie i suszenie, iron z rozprowadzeniem, płukanie i suszenie, tar and glue z rozprowadzeniem, płukanie, lubrykant i glinka/clay towel na pianie alternatywnie, suszenie, cleaner/glaze/korekta lakieru, odtłuszczenie, wosk.

Czytać, czytać, czytać

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
A jakieś mycie w międzyczasie?

Jeżeli samochod ma na sobie coś więcej, niż kurz:

Piana, mycie, płukanie i suszenie, iron z rozprowadzeniem, płukanie i suszenie, tar and glue z rozprowadzeniem, płukanie, lubrykant i glinka/clay towel na pianie alternatywnie, suszenie, cleaner/glaze/korekta lakieru, odtłuszczenie, wosk.

Czytać, czytać, czytać

Ta sama osoba zadaje po raz kolejny to samo albo bardzo podobne pytanie/pytania z całkowitych podstaw… ja już przestałem zwracać uwagę - nie trzeba przeczytać forum od deski do deski, ale naprawdę wystarczy zajrzeć w kilka tematów o podstawach detailingu plus obejrzeć kilka relacji… Dodatkowo wersja dla leniuszków - na YT jest pierdyliard instrukcji krok po kroku. W 15min można zobaczyć jak wygląda taki proces…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ja jestem wyrozumiały, bo kiedyś pytałem, że czy można robić mycie gąbką i podkładem z piany bez rozcieńczenia Natomiast faktycznie mamy tyle świetnych relacji, że kilka wieczorów czytania i podstawy już można opanować.

Opublikowano

Kiedy sęk w tym, że nie potrzebne jest kilka wieczorów Nowik rok temu wrzucił wrzucił film „Mycie auta po zimie” gdzie jest krok po kroku cały dekon pokazany przez profesjonalistę w garażowych warunkach dla amatora. I dużo się nie pomyliłem - trwa 14 minut i 48 sekund

Pomijając już fakt, że pytanie zadane w dziale szamponów rinseless, z którymi nie ma nic wspólnego - podejście całkowicie po najmniejszej linii oporu. I przez takie głupoty robi się bałagan i trudniej jest cokolwiek z czasem znaleźć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Lubię to 1