Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dniu dzisiejszym przyszła mi nowa paczka z scs a w niej mckees v2. Poślizg lepszy podczas mycia niż w v1 natomiast przy osuszaniu stawia opór i czuć że mocno wyjalawia lakier, pokusił bym się że podobnie do żółtego odtluszczajacego fx. Wydaje mi się że suszenie przy tym szamponie lepsze będzie fluffy niż twisted pile. 🖐🏻

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Można myć bez obaw rinseless (po wcześniejszym prewashu na bezdotykowej) samochód bez powłoki i wosków? Bezpieczne? 

Opublikowano
Można myć bez obaw rinseless (po wcześniejszym prewashu na bezdotykowej) samochód bez powłoki i wosków? Bezpieczne? 

Jak najbardziej. Czasem jak nie ma dramatu, błota i piachu, to można nawet bez prewashu. Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to głowa na karku i technika

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano
37 minut temu, Adrian89 napisał(a):

Jak najbardziej. Czasem jak nie ma dramatu, błota i piachu, to można nawet bez prewashu. Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to głowa na karku i technika emoji2.png

Dzięki 😊 temat przeleciałem od deski do deski, studiuję też filmy na yt. Gdyby ktoś miał cenne poradniki /rady, bardzo chętnie się dowiem jak najwięcej. 

Opublikowano

@michal123 Nie ma potrzeby wydawać 160 zł na gąbkę DIY czy inne tego typu, tak samo dobrze robotę zrobi gąbką od Pure Chemię za niecałe 30 zł, albo rękawicą chenille. I gąbką i rękawica chenille z szamponem DIY się bardzo fajnie wypłukuje z brudu.

No ale jak kto woli, kto bogatemu zabroni 🙂

• Lubię to 2
  • Super 1
Opublikowano

Ja akurat przerobiłem gąbkę softa, pure chemie ta zielona z wypustkami, scs czerwona i w końcu kupilem diy i twierdzę że te inne o kant dupy się nadają, ale tu każdy ma swoje odczucia i techniki a forum jest do wymiany zdań i doświadczeń także kto jak woli 🙂

Opublikowano

@michal123 A tak z ciekawości (bez złośliwości, czysta ciekawość), to w czym gąbka DIY jest dla Ciebie lepsza od gąbki Pure Chemie?

Pytam, bo może faktycznie gąbka od DIY to jakaś kosmiczna technologia a nie zwykła, ponacinana pianka poliuretanowa.

Opublikowano
2 minuty temu, #kris napisał(a):

A może jakieś zdanie na temat gąbki od Mckees macie??

Korzystam od około roku, ale z dedykowanych mam porównanie tylko do BBS z Opti - niebo, a ziemia, oraz Qjitsu. Miękka jak kaczuszka i również zółta, choć handlowo nazywają ją Golden 😛 wszystko na niej widać, bezbłędnie się wypłukuje, korzystałem z niej już naprawdę wiele razy i nie widać żadnych uszczerbków. Od siebie szczerze ją polecam, a z forumowym rabatem w @CAR CRAZY nie wychodzi aż tak bardzo drogo - zdarzają się okresowe rabaty po 15-17%. 

Opublikowano

@powerf Wieś co inaczej się na lakierze prowadzi i serio zupełnie inne mycie. Po pierwszym użyciu nie chce patrzeć już na inne gąbki więc szczerze polecam. Gąbka od pure chemie do zwykłych szamponów jest lux ale do rw musi być coś dedykowanego jak dla mnie 🙂

Opublikowano

@Mumins to dobrze wybrałem 🥰 ale jakoś nie mogę się zebrać na pierwszy test rinseless a w ogóle to muszę odszczurzyć lakier na wstępie 😀

Opublikowano

@zeea daje rade to fakt bo na upartego wszytskie dają radę ale jest ciut za miękka i potrafi się zwijać lub lekko się odrywać od lakieru. Te dedykowane mają fajna strukturę ale w środku są sztywne przez co mega pewnie prowadzi się gąbkę przez co jest przyjemniej i szybciej. Ale to moje odczucia a najważniejsze jest żeby popróbować tego i owego i znaleźć coś co sprawia nam frajdę i daje porządny efekt 🖐🏻

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 2.10.2024 o 14:46, zeea napisał(a):

czerwoną z ShowCarShine

Też je mam, osobną do zwykłego mycia i osobną do rinselessa. Ta do zwykłego mycia ma za sobą kilkanaście myć i jak dalej tak pójdzie to wytrzyma kolejne kilkanaście i tyle. Bardzo delikatna jest. Ale lubie nią myć.

• Lubię to 1
Opublikowano

@ad.am zgadza się, delikatna fest! W jednym miejscu mi się naderwała (musiałem o coś zachoczyć), myślałem że już się posypie, ale nadal dobrze się trzyma 🙂

Opublikowano

Szukam opinii o szamponie Gyeon EcoWash. Czy faktycznie wymagana jest przy nim metoda na dwa wiadra? Jeśli na samochodzie jest coś więcej niż kurz to robię prewash na bezdotyku.

Z rinselessów przerobiłem już ONR (rev.4) i kończę Absolute - oba są OK, ale ten drugi daje przyjemniejszy poślizg. Natomiast nie przepadam za glutowatą konsystencją.

Opublikowano

W sumie nie miałoby co się dziać, każdy szampon dający poślizg jest bezpieczny. Rysy powstają przy wycieraniu, warto psiknąć coś pod ręcznik. 

• Lubię to 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Koch RRW

Jakas nowa rewizja? Bo ciekaw jestem a nie mam czasu teraz obejrzec

• Moderator
Opublikowano
2 godziny temu, michal123 napisał(a):

Ciekawe czy Koch rrw będzie dostępny na naszym rynku 

A są jakies przecieki ze nie?

Opublikowano
A są jakies przecieki ze nie?

Na świecie jest dostępny od około pół roku, więc albo nie jesteśmy zbyt ważni, albo nie było w planach wprowadzać… dlateto pytałem wyżej czy to jakaś nowa rewizja, bo produkt sam w sobie to żadna nowość na rynku…