Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Partner forum
Opublikowano

@Domel ONR Yellow być może nawet jeszcze mam , sprawdzę.

Optimum No Rinse Hyper Foam: na pewno kwestia czasu aby dotarło. Śmieszne jest to że jeszcze kilka miesięcy temu Optimum w USA łącznie z Panem Sz. widząc, że szampon DIY można aplikować z pianownicy i daje lekkie spienienie to był tylko śmiech że jak szampon Rinseless może się pienić? Jeżeli pienie się tzn, że ma w sobie mydło i nie jest to już Rinseless, czy jakoś tak... za bardzo w to nie wnikałem. A teraz proszę słynny OPT ma swój produkt Rinseless który pienie się i to bardzo mocno 🤪

• Lubię to 4
  • Moderator
Opublikowano
52 minuty temu, CAR CRAZY napisał(a):

daje lekkie spienienie to był tylko śmiech że jak szampon Rinseless może się pienić? Jeżeli pienie się tzn, że ma w sobie mydło i nie jest to już Rinseless, czy jakoś tak... za bardzo w to nie wnikałem. A teraz proszę słynny OPT ma swój produkt Rinseless który pienie się i to bardzo mocno 🤪

Ale Frothe  od AMMONYC było już wcześniej 🙂 Gdyby nie te ceny dawno to chciałem sprowadzić... Pytanie tylko czy to podobna technologia.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziś odbieram z paczkomatu rrw to zobaczę na etykiecie. Ale chyba z tego co gdzieś mi mignęło w jakimś zagranicznym filmie na yt to chyba połączenie jednego i drugiego. Wyjdzie w praniu bo chyba z tego co zauważyłem te rw, które mają w sobie surfaktanty poprostu nie brudzą gąbek 

• Lubię to 1
Opublikowano

@RAZERS na opakowaniu jest napisane że ma w składzie poniżej 5% surfaktantow, o polimer ach nic nie widzę. Znalazłem na jednej że stron :

Rapid is packed with polymer lubricants and cleaners that help you not only perform rinseless washing, but also can be used as a quick detailer, clay lubricant as well as an interior detailer. 

Czyli wychodziło by że ma jedno i drugie 

• Lubię to 1
Opublikowano

@analyzator niestety ostatnio uświadomiłem sobie że już nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać , tylko to hamuje mnie przed zakupami . Nie zawsze skutecznie

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

• Super 1
  • Haha 1
Opublikowano

Btw. Wczoraj szybki rinsless wolfgangiem. Na wilgotny w nim lakier dwa lekkie strzały quick detailerem sonus. 

Dotarcie śliskość look. Najprzyjemniejsze ever.

Opublikowano

Dobra, to ja z pytaniem który szampon będzie dawał najlepszy poślizg/największe bezpieczeństwo?

Nie musi wspaniale domywać (od tego mam DIY albo klasyczne mycie), nie musi też niesamowicie podbijać wyglądu (od tego mam pół szafki qd-kow wszelkiej maści). Do tej pory w tej kwestii stawiałem na echo ale może jest cos ciekawego o czym nie wiem 🙂

Opublikowano

@michal123 wiadomo, tu jest znośnie, może nie bezpośrednio po dekontaminacji ale żaden gruz

@Adaszek96 spoko, no właśnie j.w. Absolute jakoś nie urzekł (miałem szczerze mówiąc odczucie, że śliskość nie jest wcale lepsza niż w DIY) ale stężenie było standardowe 1:256

Opublikowano

No i u mnie np poczułem różnice jak zrezygnowałem z zamienników gabek, np softa tylko kupiłem porządna gąbkę diy, później BRS i mackkes gold sponge i wtedy zrozumiałem o co chodzi w przyjemności mycia metoda rinseless. Przy softowej gąbce była lipa do kwadratu 

• Lubię to 2
Opublikowano

@Pulse stężenie w wiadrze standardowe dla absolute czyli 1:256, ale w oprysku na panel dajesz 1:128 lub 1:64 przez co zwiększysz poślizg pod gąbką. Czy mniej rozcieńczony oprysk ma jakieś wady oprócz zwiększenia poślizgu i w niższych temperaturach lepiej odparowuje ? Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Napewno przy myciu szyb rozcieńczenie 1:256 dawało dłuższy czas pracy, a mniej rozcieńczony produkt szybciej odparowywał.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzisiaj pierwsze mycie RRW. Prewash zrobiony w zeszłym roku, ale na mycie czasu nie starczyło

Atak gąbką mckees - według mnie najlepsza gąbka. Nie tylko do testowania, ale ogólnie do mycia. Raz, że jest mięciutka (jak potrzebuję trochę więcej pałera np. na owady to biorę jakiegoś pluszaka składam na 4 i „tre”) a dwa, że widzę co robię. Czy już czas wypłukać czy można jeszcze jechać, czy się dobrze wypłukała i czy nie ma jakiegoś „żwiru” itp.

Pierwsze wrażenia baaaardzo pozytywne, na co składa się kilka czynników. Poślizg powiedziałbym w połowie stawki, trochę powyżej przeciętnego chociaż w miarę mycia jakby się polepszał. Co do zasady przy wszystkich rinseless robię 2x mocniejszy oprysk, tutaj zdecydowałem się zrobić zgodnie z procedurą i może to efekt. Domywanie i uwalnianie brudu z gąbki top class, nie ma się do czego przyczepić, bardzo podobnie do DIY/mackees. Za to zachowanie na lakierze bardziej jak Absolute/ONR/ADS, maksymalny rozjazd tafli jak typowy „polimerowy”. Taka trochę jakby hybryda hybrydy.
Domywanie bardzo fajne, zdecydowanie lepsze niż np. Absolute, ale za to Koch na moje oko jeśli coś wniósł do wyglądu to niewiele, a w każdym razie ja nie zauważyłem. Dla zachowania synergii do osuszania wpadł FSE i całkiem przyjemnie pracowało się tym zestawem chociaż warunki na hali dzisiaj okropne bo siąpi cały dzień więc było chłodno i na maksa wilgotno. Szampon nie przysychał mimo że umyłem całe auto, na spokojnie ogarnąłem felgi i dopiero zabrałem się za wycieranie. Dla czystego sumienia po wytarciu elementu ręcznikiem oblatywałem go jeszcze dodatkowo małą mf. Lakier super śliski, ale to głównie zasługa FSE zapomniałem sprawdzić docierania bez QD a FSE wleciał ze względu na prewash dzień wcześniej w razie jakby demi na myjni nie była do końca demi żeby nie szargać nerwów
No i finalnie cena - biorąc pod uwagę, że parametry szamponu są w zupełności zadowalające/bardzo dobre przy tej cenie i ilości produktu jaki dostajemy myślę, że jest to chyba najrozsądniejszy wybór w tej chwili na rynku.

Zdjęć za bardzo nie robiłem, ale mam takie żeby zobrazować wypłukiwanie gąbki - zaciągnięty syf spod progów obustronnie 996fac743e73c9170614a5175b60e93a.jpg
7e614d732aad84dab0dddb6c00021ca5.jpg

67f82b1b8c2f946c2d6d3c2ebbe93da5.jpg
fde8fab06647618d300cc724bf3f2215.jpg

@michal123 P&S myłem wczoraj, wszystko spoko ale żeby było jakoś wybitnie ślisko to nie mogę powiedziec

A czym myjesz? U mnie pod gąbkami subiektywnie chyba właśnie Absolute jest najbardziej śliski, Griots na drugim miejscu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Lubię to 4
Opublikowano

Cześć.

Do tematu dopiero zaczynam się przymierzać i arsenał już mam kompletny ale zastanawia mnie kwestia opony/felgi.

Pre wash wiadomo ale on wszystkiego z opon/felg nie zdejmie i się zastanawiam jak u was to wygląda.

U mnie koła bez zabezpieczenia.

Pozdrawiam