Jump to content

Porównanie past tnących (cutting)

ghost

Recommended Posts

Tym razem osobnik z Forensic Detailing Channel postanowił porównać kilka past tnących. Przepisałem pomiary ręcznie gdyby film kiedyś zniknął.

Jego ranking siły cięcia od najmocniejszej:

1. Koch Chemie 8.2

2. Meguiar's 105

3 Menzerna FG400

4. Scholl S3

5. DK 1.1

6. Sonax FS 05-04

Pomiar połysku po cięciu (Gloss Units):

1. Megs 105 - 94.2

2. Koch 8.2 - 93.9

3. S3 - 93.5

4. DK 1.1 - 93.4

5. FS05-04 - 93.1

6. FG400 - 92.4

Jako ciekawostka: można porównać z wynikami pomiarowymi past wykończeniowych, ale nie należy tego traktować jako ostateczne porównanie, bo oba testy mogły mieć inaczej skalibrowane urządzenie pomiarowe. Prowadzący wspomniał, że kalibracja była w ramach testu, ale nie wiem czy drugi test odbył sie z tymi samymi ustawieniami:

więcej pod linkiem:

• Lubię to 1

• 3 weeks later...

Kolejny test past tnących, tym razem wykonany przez Car Craft Auto Detailing

Ciężko powiedzieć na ile wiarygodny ale wyniki są następujące w 10 stopniowej skali.

Produkt - siła cięcia :: wykończenie

CarPro Clear Cut - 10 :: 5

Scholl S2 - 9 :: 6

TLD The Last Cut - 8 :: 8

Menz FG400 - 8 :: 7

Concours Precision - 7.5 :: 7.5

PolishAngel Master Compound - 7 :: 9

Scholl S20 - 6 :: 10

dQV8HyYr.png

Fajny ranking podzielony na konkretne etapy :good:
szkoda tylko ze nie dali wcześniejszego zwycięscy od Forensic Detailing czyli Koch Chemie Heavy Cut H8.02 oraz Megsa 105/101. Ciekawy jestem jakby tutaj wypadli :o

• 8 months later...

Jedyne polerki jakie robiłem to tylko swojego własnego auta i było ich w sumie 3. Za każdym razem innymi pastami. Ale z listy wrzuconej przez @ghost mam teraz porównanie Mizernej 400 i Clear Cuta. I z wykończeniem nie mogę się zgodzić. Po FG400 konieczne były poprawki czymś mniej tnącym. Clear Cut zrobił na mnie mega wrażenie. Zrobiłęm nim co prawda tylko maskę ale łatwość i szybkość wypracowania + efekt finalny jest mega. Błyskawiczna pasta na one stepy

Kazdy lakier reaguje inaczej. Na poprzednich 3 Autach, GTD, Tiguanie  und T6 (biale uni) Menzerna 400 najlepiej wykaczala, clearcut byla za mocna, a koch h8 podobnie do menzeny. Pady RR Customs biale, niebieskie i szare od nanolex. Na XFE. Ja mam 4 Pasty tnace, 4 srednie i 3 finishowe...

EX 04/06 lub Menzerna 2200. Zrobilem 5 roznych octavii. Czarny metalic x2,  szary metalic, biale mwtalic i niebieski metalic.

Taki porzadny one step, czasem.po dwa przejazdy tej samej pasty. Na czarnym warto przejechac jakims finishem.

Ostrego ciecia nie bylo, bo lakiery fajne i nie trzeba bylo. Jeden etap i tyle, zrzeszta za tyle bylo placone. 🙂

• Lubię to 1
  • Okay 1

• 2 weeks later...
  • 7 months later...