Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zymöl Tyre zagościł już u mnie i muszę przyznać, że o takie coś mi chodziło :good: Ładnie odżywia opony i nie nadaje zbędnego - w mojej ocenie - połysku. Po tygodniu od aplikacji widać, że jeszcze się trzyma choć trochę "tłumi" go brud zebrany głównie podczas jazdy w deszczu.

Bardzo dobrze odżywił również gumowe ramki wokół szyb, jednak po jednym deszczowym dniu nic po nim nie zostało, przynajmniej wizualnie.

Opublikowano

Ostatnio nalozylem Nielsen Brillance na opony ktore chyba nigdy nie byly czyszczone, doszorowanie ich to byla katorga. Nielsen nadal im początkowo lekkiego polysku ale po pierwszym deszczu zrobil się ladny matowy kolor, jestem z niego zadowolony, dobry stosunek cena / jakość a tego wlasnie oczekiwalem.

Opublikowano

Memo, do tak zapuszczonych opon (jak i innych) polecam Duraglossa #701/#703. Czyści bardzo dobrze, nie namęczysz się a dressing "posiedzi" dłużej.

Z resztą, było pisane wcześniej ;)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzisiaj przygotowałem letnie koła do założenia. Umyłem je Nielsen Cyclone i nałożyłem jeden z moich ulubionych kosmetyków Surf City Garage Beyond Black Tire Pro.

Środek jest rzadki, ale nie wsiąka w gąbkę i jest bardzo wydajny - taka ilość jak na zdjęciu spokojnie wystarcza na 1/4 opony.

P1000733.jpgP1000734.jpg

Tutaj porównanie opony umytej APC i świeżo po nałożeniu środka.

P1000742.jpgP1000756.jpg

Efekt końcowy całkowicie mi odpowiada, tzn. opona nie błyszczy się przesadnie, ani nie robi się nienaturalnie czarna, dostaje za to ładny "new look".

P1000768.jpgP1000769.jpg

Po nałożeniu Beyond Black woda ładnie spływa po oponie. Środek trzyma się wystarczająco długo. Używałem go już w tamy roku i wiem że jazda w deszczu go nie rusza, nawet po myciu jeszcze jest, co widać właśnie po kropelkowaniu.

Tak jak napisałem wyżej jest to jeden z moich ulubionych kosmetyków samochodowych, który zagościł już u mnie na stałe.

Opublikowano
po co pytasz o to samo w 2 wątkach?

bo nie każdy czyta wszystkie tematy

czyta czy nie za takie rzeczy można dostać nagrodę :song:

Opublikowano

Jako że jestem świeżym nabywcą auta (mija juz 2 rok) od momentu zakupu dokonałem kupna kompletu nowych opon letnich Uniroyal Rain Expert i alusków Advanti.

Do rzeczy. Kiedy nadchodził okres zimy miałem na myśli raczej konserwację opon aniżeli ich typową kosmetykę. Zastosowałem do tego preparat Protectol polecany na forum mojego auta. Okazało się że owy środek nie dość że nadał przez całą zimę koloru oponą (nie zmienił sie prze kilka miesięcy) to do tego uważam, że dodatkowo upiększył oponki bo wyglądają na prawdę ładnie.

Jedynym minusem tego preparatu jest: smród. Bez maseczki zawroty i ból głowy gwarantowany. Dodatkowo jako że preparat musi "wyschnąć na oponie" w garażu śmierdzi, aż ciężko wywietrzyć.

Wczoraj zdemontowałem opony zimowe (również nowy komplet Semperit Grip 2) na felgach stalowych. Nie będę stosował już tego Protectolu chodź mam jeszcze całą buteleczkę.

Czytałem temat ale nikt nie pisał czy jakiś preparat dodatkowo konserwuje opony. Nigdy żadnego nie używałem oprócz Plaka i Protectola więc proszę was o radę co dobrego nałożyć na oponki zimowe, abym po letnim sezonie wyciągnął je z pokrowców ładnie lśniące i przygotowane na sezon.

Opublikowano
misoch, :good: :good:

a jak z zapachem tego specyfiku?

Zapach jest słabo wyczuwalny, ale przyjemny. Kojarzy mi się z jakimś mleczkiem... :o

Czytałem temat ale nikt nie pisał czy jakiś preparat dodatkowo konserwuje opony.

Chyba każdy preparat w jakimś stopniu konserwuje oponę, póki na niej jest ;)

Takim typowym środkiem zabezpieczającym jest 303 Aerospace Protectant. Jak podaje producent, chroni on przed promieniowaniem UV oraz ozonem, dwoma głównymi czynnikami powodującymi starzenie się gumy.

Ja po zdjęciu zimówek planuje właśnie nim pociągnąć opony.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a ja szukam czegos 2 w 1 zarówno do opon jak i zewnętrznych plastików. Bo i opony za dużo do smarowania nie mam i plastików duzo tez nie więc nie chce kupować 2 osobnych specyfików. Do tej pory uzywałem PB Trim Restorer ale właśnie mi sie kończy i zastanawiam się czy brac kolejna butelke czy może przesiąść się na cos innego. Oczekuje fajnego satynowego wykończenia bez jakiegoś mega połysku. Używał ktoś może AF Revive Trim Dressing ??

Opublikowano

Powiem szczerze, ze trochę drogi w porównaniu do PB czy AF. Zastanawiam sie jeszcze nad Endurance bo wiele osób chwali ale nie wiem czy nie zostawia za mocnego połysku i czy nadaje sie też do plastików zewnętrznych.

• Moderator
Opublikowano

Pływak, o finansach, wiadomo ;)

O Endurancie mogę Ci tylko powiedzieć, ze koło jakiejkolwiek satyny to on nawet nie stał :P

AF Revive Trim Dressing nie używałem :dontknow:

Opublikowano

Od roku użytkuję Auto Finesse Satin i muszę coś tu napisać o tym produkcie, bo dziś już doprowadził mnie do szału :-] Zawsze bardzo dokładnie szczotkuję opony przed nałożeniem dressingu, potem kładę satina i niestety on nigdy nie wytrzymuje dłużej niż kilka godzin, deszcz go zabija, nawet niewysuszona felga podczas jazdy, kiedy woda z niej ucieka pozostawia na powierzchni dressingu ślady. Poza tym jest jakiś dziwnie klejący, spróbowałem odrobinę (tak , wiem, to chore :D ) i słodkie to jak cholera. Ogólnie do endurance'a się nie umywa :x

Opublikowano

Pływak spróbuj SmartGel albo Smartdressing. Ten drugi tańszy i bardzo fajny w pracy, niewiele się używa bo wydajny i zapach podczas pracy super. Możesz go na opony, plastiki na zewnątrz i wewnątrz także masz "uniwersalny" środek. Z trwałością na oponach nie jest źle.

Żeby nie robić śmietnika dużymi zdjęciami masz linki:

http://www2.picturepush.com/photo/a/5480545/1024/Alfa/DSC05060.jpg

Na świeżo po położeniu bez przecierania:

http://www5.picturepush.com/photo/a/5295738/1024/Alfa/DSC05022.jpg

http://www3.picturepush.com/photo/a/5480476/1024/Alfa/DSC05053.jpg

Na oponie jest nie umytej bo to było na szybko i jak wyschnie to ładnie wygląda

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

V0mtRxJ.jpg?1

HlLCxoH.jpg?1

YExMA5U.jpg?1

hNoSwnD.jpg?1

Mały teścik rzekłbym "dawida z goliatem" chociaż kto tu jest kim? Zdaję sobie sprawę, że zdjęcia zrobione bojlerem, natomiast różnicę ciężko było dostrzec zarówno wieczorem jak i dziś z rana, zapewniam. Zobaczymy czy AF zmiecie rywala trwałością, po cichu na to liczę, bo blag długo mi na oponach nigdy nie leżał a GlosTire aplikowane na zimówki pare miesięcy temu, długo dzielnie siedział.

Podsumowując po lewej Auto Finesse Glos tire a po prawej Blag Autolanda, opony wyczyszczone apc megsa (1:4)

Opublikowano

co byście polecili do pielęgnacji opon za ok 50 zł? zależy mi na tym żeby po zaaplikowaniu opony nie błyszczały jak psu...... tylko żeby nabrały ładnego czarnego koloru. fajnie jakby ten środek był też odpowiedni do konserwacji uszczelek, chociaż niekoniecznie:)

i czym nakładać środek na oponę?

Opublikowano

Ja tam do felg kupiłem VP Blue Gel a do opon Megsa Endurance, z Blue Gel'a jestem zadowolony, Endurance jeszcze nie używałem