Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy megsowym słoneczkiem do wosków można bez obaw przez dłuższy czas machać na szybie z użyciem CGP? Czy lepiej użyć jakiegoś dedykowanego aplikatora/pada do polerki ręcznej?

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Megsowe słoneczko się szybko zużyje przy takiej operacji, lepiej użyć filcu do polerowania szkła.Cena zbliżona, a starczy na dłużej.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę powłokę ochronną na plastikowych reflektorach, jakie jest zalecane stężenie APC (Nielsen itp.) do ich solidniejszego oczyszczenia/pędzelkowania?

Opublikowano

Przedwczoraj polerowałem autko, po roku wyjąłem maszynkę Krauss DB i co mnie zdziwiło z maszyny wypłynęło trochę smaru (oczywiście nie w trakcie używania :D), czy to normalne ? Czy powinienem go uzupełnić ?

Opublikowano

Mam pytanko o kolejność

mycie wstępne

mycie właściwe,

usuwanie smoły

dekontaminacja

spłukanie

osuszenie

cleaner

wosk

Czy to dobra kolejność czy najpierw dekontaminacja, a potem usuwanie smoły. Mam iron X i prickborta. pomijam glinkowanie po tych zabiegach bo to logiczne.

Opublikowano

Procent - ja proponuję inny układ prac:

- mycie wstępne

- dekontaminacja lakieru

- usuwanie smoły

- mycie własciwe

- glinkowanie

- spłukanie, lub ponowne mycie

- osuszenie

- cleaner

- wosk/sealant

Jeśli auto nie jest bardzo brudne/zabłocone, to mycie wstępne przenosisz z 1-szej na 3-cią pozycję.

Opublikowano

Na suchym będzie lepiej działać, a trzymać w tyle ile będzie chciało krwawić, albo jak się nie będziesz mógł doczekać następnych etapów, jednocześnie nie pozwalając na zaschnięcie ;)

Opublikowano
Procent - ja proponuję inny układ prac:

- mycie wstępne

- dekontaminacja lakieru

- usuwanie smoły

- mycie własciwe

- glinkowanie

- spłukanie, lub ponowne mycie

- osuszenie

- cleaner

- wosk/sealant

Jeśli auto nie jest bardzo brudne/zabłocone, to mycie wstępne przenosisz z 1-szej na 3-cią pozycję.

Czy mycie, usuwanie smoły, glinkowanie itp.to nie jest ogólnie dekontaminacja lakieru? ;)

Opublikowano

Cześć. ;)

Zachciało mi się prania tapicerki w samochodzie- opłaca się kupować chemię i wypożyczyć odkurzacz (nigdy wcześniej nie prałem tapicerki) czy lepiej oddać gdzieś żeby wyprać fotele?

Opublikowano
Czy mycie, usuwanie smoły, glinkowanie itp.to nie jest ogólnie dekontaminacja lakieru? ;)

Częściowo masz rację. Mycie nie jest procesem dekontaminacji. Użycie deironizera, glinki i środka usuwającego asfalt i smołę - to rzeczywiście ogólne pojęcie dekontaminacji lakieru.

Opublikowano

@toster- też wyznaje taką zasadę- najbardziej pasowało by mi jeżeli ktoś z Krakowa lub okolic posiadający odkurzacz mógłby się podzielić doświadczeniem i pomóc w praniu a ja bym oddał kasę za fatygę.

Opublikowano

Czy po przepolerowaniu (ręcznym) reflektorów przy użyciu DG 681, warto nałożyć FK 1000p? Czy jest to przerost formy nad treścią z racji tego, że 681 zawiera dodatki zabezpieczające?

Opublikowano

Powoli szykuję auto do jazdy, obmyśliłem kanapeczkę na początek:

Lusso RC

CG Black Light

Zymol Carbon

Mam tylko dylemat, czy wymyć RC IPĄ, wszak BL to jakaś nanotechnologiczna mikstura, czy kłaść bezpośrednio na cleaner?

Opublikowano

krótka piłka z mojej strony , co dużej poleży Titanium na HDC czy Carbon na HDC ? Oczywiście przy zachowaniu podręcznikowego mycia itp .

A drugie co da lepszy look Titanium czy Carbon ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.