Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czy mogę stosować denatural, czyli denaturat bezbarwny jako ipa? W składzie ma 90% izopropylenu. Tylko chciałem się upewnić.

W sumie to ciekawe zagadnienie sam z chęcią poznałbym na nie odpowiedź.

A tak czy inaczej, najlepiej sprawdzić własnoręcznie. Tylko gdzie tu oszczędność?

Na lakierach bez ziarna bym się bał, albo na akrylach, no ale to z innych względów.

Czy mogę stosować denatural, czyli denaturat bezbarwny jako ipa? W składzie ma 90% izopropylenu. Tylko chciałem się upewnić.

W sumie to ciekawe zagadnienie sam z chęcią poznałbym na nie odpowiedź.

A tak czy inaczej, najlepiej sprawdzić własnoręcznie. Tylko gdzie tu oszczędność?

Na lakierach bez ziarna bym się bał, albo na akrylach, no ale to z innych względów.

Z tego co mi wiadomo uzywaja/uzywali/mozna uzywac bialego denaturatu do odtluszczania skory przed malowaniem.

Witajcie w jakże pięknym dniu.

Chciałbym sie Was zapytać jak sobie radzicie z myciem (zgodnie ze sztuką) podczas jesieni, a później zimą. Wiadomo woda szybko zamarza, nie zdąże wytamponować całego auta a będzie juz się pojawiał lód na masce. Coś polecicie, poradzicie?

Oj czepiasz się szczegółów. Chodziło mi o mycie na dwa wiadra, glinkowanie

Dodane po 1 minucie 50 sekundach:

A wytamponowanie to chodziło mi o pozbycie się resztek wody po umyciu i spotkaniu auta wodą. Może to inaczej sie zwie, ale jakoś mi tak te słowo podpasowalo

W takim razie widze problemy, nie mam zamykanego garażu gdzie mógłbym sobie urzadzić myjnie, bowiem w garażu do którego mam dostep nie ma kratek sciekowych. Chyba że w inny sposób to rozwiążę, np poprzez maty na które bedzie mozna wjechać.

Malowałem zaciski farbą foliatec - NIEBIESKI GT (indeks: 2188). Chciałbym teraz kilka detali w aucie dać do lakiernika lub samemu polakierować w tym samym odcieniu, jaki to jest kolor który mogę podać aby zrobić puszkę tego same odcienia? ktoś się orientuje jak to się przekłada na normalne ogólne oznaczenia

Zbieram się do pierwszego porządnego przygotowania lakieru przed zimą, w związku z czym mam kilka pytań:

1. W jakiej kolejności zrobić: mycie szamponem, tar&glue, deironizacja, glinka?

2. Jaki byłby dobry "domowy" lubrykant do glinki?

3. Pędzelkowanie detali robić podczas mycia szamponem, czy może podczas innej czynności i czy dodatkowo używać do detali APC?

4. Po jakim czasie od mycia zacząć osuszać ręcznikiem?

5. Przed woskiem IPA nakładać bezpośrednio z atomizera oryginalnej butelki, czy rozcieńczyć z wodą?

Z góry dzięki ;)

676931 1. W jakiej kolejności zrobić: mycie szamponem, tar&glue, deironizacja, glinka?

3. Pędzelkowanie detali robić podczas mycia szamponem, czy może podczas innej czynności i czy dodatkowo używać do detali APC?

5. Przed woskiem IPA nakładać bezpośrednio z atomizera oryginalnej butelki, czy rozcieńczyć z wodą?

1. Piana aktywna, tar&glue, deironizacja, szampon, glinka, po glince jeszcze raz mycie szamponem.

2. Zależy jaką masz glinkę, do niektórych starczy sama woda, najbezpieczniej woda z małą ilością szamponu.

3. Możesz wypędzelkować detale bezpośrednio po pianowaniu.

4. Jak umyjesz auto szamponem, opłuczesz to możesz od razu zabierać się na osuszanie.

5. Rozcieńcz z wodą 50:50.

676931 1. W jakiej kolejności zrobić: mycie szamponem, tar&glue, deironizacja, glinka?

1. Piana aktywna, tar&glue, deironizacja, szampon, glinka, po glince jeszcze raz mycie szamponem.

2. Zależy jaką masz glinkę, do niektórych starczy sama woda, najbezpieczniej woda z małą ilością szamponu.

3. Możesz wypędzelkować detale bezpośrednio po pianowaniu.

4. Jak umyjesz auto szamponem, opłuczesz to możesz od razu zabierać się na osuszanie.

5. Rozcieńcz z wodą 50:50.

Pianownicy nie mam więc piana nie wchodzi w grę... Może aby zmękczyć brud mogę najpierw spryskać auto wodą, a potem preparatem typu ADBL Green'gine? Glinka to TK Clay Bar żółta.

Panowie i Panie :)

Mam takie pytanie czym zabezpieczyć lakier na zimę, chodzi mi najbardziej o zabezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi :) Auto niestety stoi na ulicy i niestety przedewszystkim lewa strona jest mocno narażona na uderzenia soli i żwiru z solarki :/

Przepraszam za tak laickie pytanie, ale nie mam innych pomysłów niż oklejenie auta bezbarwną folią lub zabezpieczenie lakieru powłoką ceramiczną, albo kwarcową, ale pod te rozwiązania przydała by się korekta lakieru, a teraz nie mam warunków żeby to zrobić :/

Jeśli jest to auto, które tak intensywną opiekę dostanie po raz pierwszy, to ja bym jechał bez piany, z bomby antysmołę, na to antymetal, spłukać, umyć na jedno wiadro, potem dolać wody i wyglinkować tym auto.

Wiem, że to zalatuje heretyzmem, ale ludzie, czy do mycia jest wypieszczone Ferrari czy codzienny bobek?

Nie wpadaj w paranoję, lepiej mniej kroków, ale dokładniejszych :good:

Jeśli jest to auto, które tak intensywną opiekę dostanie po raz pierwszy, to ja bym jechał bez piany, z bomby antysmołę, na to antymetal, spłukać, umyć na jedno wiadro, potem dolać wody i wyglinkować tym auto.

Wiem, że to zalatuje heretyzmem, ale ludzie, czy do mycia jest wypieszczone Ferrari czy codzienny bobek?

Nie wpadaj w paranoję, lepiej mniej kroków, ale dokładniejszych :good:

Podzielam zdanie kolegi

Wysłane z mojego Tornado 348 przy użyciu Tapatalka

Malowałem zaciski farbą foliatec - NIEBIESKI GT (indeks: 2188). Chciałbym teraz kilka detali w aucie dać do lakiernika lub samemu polakierować w tym samym odcieniu, jaki to jest kolor który mogę podać aby zrobić puszkę tego same odcienia? ktoś się orientuje jak to się przekłada na normalne ogólne oznaczenia

Ktoś cos ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.