impex Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 To samo co z mikrofibrami. Wszystko czym dotykasz lakieru musi być czyste. Mikrofibry,aplikatory,pady do maszyny polerskiej,papiery ścierne,gąbka/rękawica do lakieru. Na chropowate tworzywo sztuczne czy gume nie musisz zwracać takiej uwagi. Najlepiej jak masz lakier świeżo po korekcie i latarke LED przy sobie z dobrymi bateriami.Wtedy sam się nauczysz co powinno być czyste i delikatne,a co nie musi być takie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michulek Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Hehe, mogę to wszystko poprostu po użyciu wrzucić do pralki i prac w temp 20-30 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impex Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Tutaj masz osobny temat dotyczący prania mikrofibry: viewtopic.php?t=2180&start=600 Możesz prać w takiej temperaturze,a nawet i ciut wyższej. Po praniu zawsze musisz każda strzepać żeby włoski wróciły do pierwotnej pozycji. Do prania masz różne dedykowane preparaty.Jak nie chcesz z nich korzystać to wystarczy proszek do prania i odrobina octu do zmiękczenia. Nie używaj płynów do płukania.Susz normalnie jak ubrania,nie kładź ich bezpośrednio na grzejnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michulek Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Aplikatory z gąbki i bawełny mogę razem z mikrofibrami prac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impex Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 W sumie możesz,ale czasem aplikator może sie postrzępić zahaczając o coś ostrego w pralce. W tych bawełnianych często sama bawełna zmienia swoje połozenie względem tej "gąbki"/stelaża w środku.Cięzko to potem ustawić żeby było tak jak wcześniej. Ja preferuje ręczne pranie takich aplikatorów,chociaż jak nie mam czasu to zdarza mi się je wrzucić do pralki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1993 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Panowie, wiem że jest o tym temat ale ile ludzi tyle opinii Przymierzam się do zakupu maszyny DA , posiadam już rotację . Zajmuję się tym hobbistycznie ale od czasu do czasu trafiają się jakieś auta znajomych . I teraz pytanie kupować DA o skoku 8mm czy lepiej 15 ? Zależy mi żeby było dobre wykończenie bo wiadomo na rotacji bez mega doświadczenia nieraz jest problem i tu przemawia 8mm, chociaż mając 15 można by się też pokusić o jakieś małe cięcie a zarazem dobre wykończenie . Myślałem nad DAS6 LUB Lare, chociaż w niedługim czasie ma być premiera nowej linii Lare pro może nad tym warto się zastanowić ? Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dante05 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Czy Zymol Detail lepiej zabezpieczy plastikowe elementy typu: przedni zderzak, lusterka, chromy itp. niż Fusso Coat? Czy dłużej też będzie leżał ten wosk niż ten syntetyk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W1Michal Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 detail chyba mistrzem trwałości nie jest z tego co sie orientuje i raczej fusso dłużej poleży, Apropos ktoś wyjaśni po co stosować specjalny wosk do detali ? nie można oblecieć wszystkiego woskiem do lakieru ? on ma skład inny przygotowany pod lakierowane tworzywa aby im nie zaszkodzić czy po prostu ot tako sobie wymyślono dla "entuzjastów" osobny wosk ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidziak888 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Jaka jest średnica filców do glorii??? potrzeba mi wiedzieć. Byłbym wdzięczny jakby ktoś dokładnie sprawdził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpp Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Czy taki filc z Casto będzie dobry do szyby i tlenku ceru ? http://www.castorama.pl/produkty/narzed ... ch-product Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek94 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Witam czy to jest lotna rdza? jeśli tak to mam pytanie - ściągnie to polerka mechaniczna? czy trzeba użyć jakiegoś irona? jeśli tak to Shiny Garage V3/V4 czy Iron-X od CarPro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mav Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Tak, to jest prawdopodobnie lotna rdza. Spolerujesz to natomiast te cząsteczki metaliczne nie wyparują- wbiją się w gabkę polerska. Użyj jakiegoś deirona, potem glinka i wszystko puści. Moim zdaniem od SG wystarczy, nie musisz przed korekta w iron-x inwestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek94 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Mav, ok dzięki, w takim razie kupię SG, tylko V3 czy V4? samochód pewnie jakoś w okolicy świąt będzie polerowany i potem Colli 476s więc jakieś mam nadzieje zabezpieczenie przed taką rdzą będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbieniek Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Na pierwszym zdjęciu widać że jest tam mały purchel [na drugim zresztą też]. Jak zaczniesz tam grzebać może się okazać że dziura urośnie do rozmiaru 1cm2. V3 czy V4 prawdopodobnie bez różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek94 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 mbieniek, no jest jest... niestety tył auta był robiony i to wychodzi a taki deiron może temu zaszkodzić tzn. "rozgrzebać" te purchle? to, że polerka może to uszkodzić to zdaje sobie z tego sprawę.. no ale cóż... ryzyk fizyk trzeba będzie po prostu delikatnie polerować, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dante05 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Mam u siebie takie "pruchle" one są na ori lakierze grubość to około 100-95um. Lakiernik stwierdził, że to rdza wychodzi spod lakieru. Auto przeszło grube cięcie i nic z prychlami się nie działo, aby na jednym na czubku zeszło do podkładu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek94 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 W takim razie zamawiam deirona bo ten nalot usunąć trzeba, nawet żeby pada nie niszczył... A środek na pewno przyda się również do felg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpyrek Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Mam takie pytanko. Rozcienczyłem RD 1:10 i mam go 500ml ile musiałbym dolać wody żeby wyszło z tego 1:20? Natomiast EF wheeler mam 1:4 i chciałbym zrobić 1:2 ile dolać koncentratu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor 29 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 1:10= 45/455,1;20=25/475. 1;4=100/400,1:2=167/333 Kiedyś latała po forum tabelka,wydrukowałem i mam ,może ktoś ja odnajdzie ?podepnie i będzie wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpyrek Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Tabelka jest na 383str tego tematu. Ale troszkę nie zrozumiałeś mnie. Nie chodzi mi ile czego wlać żeby otrzymać 1:10 tylko jak z takiego rozcienczenia otrzymać 1:20 i odwrotnie.. jak zmniejszyć taką mieszanke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Tabelka jest na 383str tego tematu. Ale troszkę nie zrozumiałeś mnie. Nie chodzi mi ile czego wlać żeby otrzymać 1:10 tylko jak z takiego rozcienczenia otrzymać 1:20 i odwrotnie.. jak zmniejszyć taką mieszanke http://chemia.zadaniagimnazjum.pl/artykuy/220-mieszanie-roztworow-regua-mieszania-krgua-krzya-regua-w-andrzeja-kwadrat-rozciecze.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek94 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 W jakim stosunku mieszać IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor 29 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 50/50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek720 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Czytam o plastikach bo mam zamiar niedługo się za nie zabrać, ale nie wiem co wybrać. Myślałem na CarPro Cquartz Perl, PB NL (podobno może zostawiać białe smugi), SG Apple Plastic Dressing, ZYMÖL Vinyl Conditioner. Co do efektu to zależy mi "odżywionym plastiku", nie takim który się świeci jak psu torba, ale na takim który odzyskał swój dawny wygląd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cptolgierd Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 A może Koch Chemie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi