Pajko Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Dawidwml, kurde czytałeś o co pyta AdrianZ ? Dlaczego ludzie z tak małym stażem starają na siłę być mądrzejsi niż stare wygi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpyrek Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 krd, jadąc na bezdotyk np z marolexem z jakimś snow foam'em jest sens potem nakładać QD? Ja akurat nie mam możliwości pod chaupom umyć samochód z dwoma kiblami jedynie zostaje mi właśnie typowa myjka. Rozumiem mycie od detalingu ale jeśli chce żeby samochód wyglądał dobrze to chce to uzyskać dostępnymi środkami.. btw. Na niektórych myjkach są szczotki do mycia z której leci poleku woda z płynem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pajko Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 dostępnymi środkami.. btw. Na niektórych myjkach są szczotki do mycia z której leci poleku woda z płynem. Matko boska ty tak na poważnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpyrek Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Zdarzyło się ze samochód mylem taka szczotką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pajko Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Ja na szczęście byłem świadomy tragedii jaką takie wynalazki tworzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidwml Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Dawidwml, kurde czytałeś o co pyta AdrianZ ? Dlaczego ludzie z tak małym stażem starają na siłę być mądrzejsi niż stare wygi ? Czy ja napisałem że musi tak zrobić, co wiem to powiedziałem, ważne chyba to że chciałem pomóc, nigdzie nie użyłem słowa że nie wiadomo ile wiem w tych tematach i że ma tak zrobić, a skoro będzie to robił to na pewno nie będzie brał pod uwagę tylko jednej wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael MSTP Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Zabierz te 2 kible na myjke i wypucuj go tam. Ja tak robiłem , zazwyczaj wieczorami jest tam mniejszy ruch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpyrek Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Będę tak robił.. Ale wszystkiego na raz nie mogę pozwolić sobie kupić. Pajko, Bede już pamiętał by unikać tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbieniek Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Ocho, zaczyna się. Chrystus Detailingu zostanie postawiony właśnie w Polsce, koło tego w Świebodzinie. Niech wskazuje drogę, tym zagubionym, do poprawnego mycia. Czy auto czyste czy brudne, suche, mokre, czy może jest -140°C i kilometr śniegu spadł. nie ma znaczenia, masz lecieć na 3 wiadra! Nawet jeśli miałbyś samochód do domu wnosić! A dla tych co mają jeszcze resztkę chęci, proszę zajrzeć na DW, gdzie to użytkownik z ilomaś tysiącami postów pisał, że jak ma auto tylko zakurzone, to zlewa je tylko wodą ze szlaucha, i wyciera. Proste. A nawet jak podrapie, to przecież jego? Czy znajdzie się jakis autorytet tutaj z jajem co napisze w końcu jakiś merytoryczny komentarz? Np: "Nie należy wycierać auta bez poprawnego mycia, ale w życiu zdarzają się różne sytuacje i jeśli masz awarię tzn musisz i zdajesz sobie sprawę z ryzyka, go for it. To Twój samochód i Twoje pieniądze." Albo "po wytarciu zamieść zdjęcie fibry potomnym na przestrogę" Ciekawe co by było jeśli auto rzeczywiście tylko się zakurzyło i fibra byłaby czysta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter007i Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Czytacie forum, a przecież wystarczy sięgnąć po instrukcje jednego z bardziej znanych producentów kosmetyków samochodowych: Meguiars " Produkt Quik Detailer jest brakującym ogniwem między jednym a drugim myciem. Po prostu rozpyl i przetrzyj szmatką Ultimate Wipe albo 100% bawełnianym ręczniczkiem. Quik Detailer bezpiecznie usuwa zabrudzenia bez ryzyka zarysowania lakieru. Nic więc dziwnego, że Quik Detailer szybko staje się ulubieńcem właścicieli najlepszych samochodów." Jeszcze gdzie indziej napisane " , idealny do usuwania kurzu i odcisków palców. Pozostawia wyjątkowo śliską powierzchnię i niebywale ciemny lakier. Jest bezpieczny w użyciu na wszystkich typach powłok lakierniczych." Tak więc jak zwykły Kowalski myje auto co 2 tyg., to spokojnie w sobotę bez mycia może po całym tygodniu przeleciec auto samym QD a co dopiero po myciu na bezdotyku. Co do sczotek na myjniach. Czasem myje tymi szczotkami ubłocone opony i progi od samego spodu. Pozdrawiam tych którzy mają tym później swoje 4 letnie audi. A znam takich - nie widzą w tym nic złego (; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 AdrianZ - masz w ogóle możliwość umyć auto "zgodnie ze sztuką" ? Wiem, że dla chcącego nic trudnego - można na bezdotyku, ale trzeba chcieć Jeżeli masz możliwość i ochotę umyć auto porządnie (ręcznie), a nie czujesz się na siłach, aby oczyścić lakier glinką, możesz: a) porządnie, przed myciem, potraktować je chemią (p-ko smole i p-ko lotnym metalom) - nie zastąpi to w 100% glinkowania, ale z grubsza oczyści lakier; b) nie robić nic poza porządnym myciem - ale wtedy lakier nie będzie na pewno oczyszczony. Z Twojego posta wnioskuję, że nie bardzo widzi Ci się również użycie cleanera i nakładanie ręcznie, metodą tradycyjną wosku/sealanta...? Możesz pójść na totalną łatwiznę - po porządnym umyciu "położyć" środek do bezdotykowego zabezpieczenia lakieru - np. Gyeon WetCoat, lub TacSystem Water Glass. Co prawda trochę kosztują (cena-wydajność/zużycie) - w porównaniu do tradycyjnych produktów, ale są totalnie proste w stosowaniu i zabezpieczają lakier na pewien czas. Po prostu będziesz musiał, mniej więcej co 3-4 tygodnie, powtarzać proces mycia i aplikacji środka. Nie wiem co prawda, jak te produkty zachowują się podczas aplikacji w obecnych temperaturach (stosowałem Gyeon'a latem) - myślę jednak, że (o ile nie będzie mrozu) nie powinny sprawiać problemów. Mimo to jednak polecałbym znaleźć jakieś miejsce, gdzie będziesz mógł umyć porządnie auto, przygotować lakier i położyć ręcznie trwały wosk, lub sealant - koszt niższy i efekt zabezpieczenia będzie lepszy i dłuższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertras Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Co do sczotek na myjniach. Czasem myje tymi szczotkami ubłocone opony i progi od samego spodu. Pozdrawiam tych którzy mają tym później swoje 4 letnie audi. A znam takich - nie widzą w tym nic złego (; Z tego co pamiętam to na większości myjni jest informacja - zakaz mycia szczotkami opon. Właśnie po to, że niektórzy tymi szczotkami dotykają lakier. Możesz podać adres tej myjni gdzie tego zakazu nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz87 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 To ja zmienię temat Do kolegów z większą wiedzą czy po na smalcowaniu na zimę Fusso od razu np. po 8h można nałożyć jakiś reload ? W tym przypadku była by to Silica. Czy dopiero po którymś myciu ręcznym ? ( uprzedzam, nie będzie myte ręcznie przez zimę i tylko dla tego o to pytam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzechowy Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 To ja zmienię temat Do kolegów z większą wiedzą czy po na smalcowaniu na zimę Fusso od razu np. po 8h można nałożyć jakiś reload ? W tym przypadku była by to Silica. Czy dopiero po którymś myciu ręcznym ? ( uprzedzam, nie będzie myte ręcznie przez zimę i tylko dla tego o to pytam) Nic stać się nie powinno, ale dla pewności lepiej umyć ręcznie a dopiero potem nałożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpyrek Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Mocniejszy apc jest od Nielsena czy adbl green'gine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manio49 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 adbl, ale to raczej nie jest typowe APC tylko killerek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter007i Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Z tego co pamiętam to na większości myjni jest informacja - zakaz mycia szczotkami opon. Właśnie po to, że niektórzy tymi szczotkami dotykają lakier. Możesz podać adres tej myjni gdzie tego zakazu nie ma? Ok, masz rację, napisałem to celowo, że myję brudne opony/koła, progi chcąc jedynie uwypuklić to ile syfu, piasku i różnych innych ustrojstw może znajdować się w tego typu szczotkach i odradzić temu kto czyta to forum włąśnie ten sposób mycia. Najprawdopodobniej w regulaminie jest jeszcze napisane, ze nim dotkniemy lakier szczotką powinno się dokładnie przelecieć samochód programem nr "XY" z dodatkiem środka myjącego, ale niestety nie wiem,bo korzystam z samoobsługowych myjni tylko do kontrolnych oprysków samochodu demineralizowaną, gdy robię jakieś zdjęcia/film do wykonywanego testu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad.am Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 viewtopic.php?t=9316 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianZ Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Eidos71 wielkie dzięki za odpowiedź To nie jest do końca tak że mi się nie chce, auto myję przynajmniej raz w tygodniu, staram się robić to jak najdokładniej (płuczę wstępnie, odstawiam na chwilę żeby "odmiękło" ,płuczę raz jeszcze, myję na dwa wiadra,dach-szyby-przód-tył-boki do listwy-boki poniżej-felgi-progi, wycieram do sucha, płukanie myjką ciśnieniową, nie posiadam spieniacza) Trochę poczytałem na forum i wiem że auta nigdy nie umyję dokładnie a zimną glinką mogę narobić sobie biedy, wiem że do ciepłej wody itd.i gdybym robił to już wcześniej pewnie nie miałbym oporów jednak nie robiłem i nie wiem kiedy glinka stanie się za zimna, poza tym mam wrażenie że mimo iż ją ogrzeje to jednak gdy przyłożę do zimnej blachy momentalnie zrobi się zbyt twarda. Stąd moje obawy przed glinką. Co do wosku i politury to w zbyt chłodnym otoczeniu trudniej je dopolerować tak(polerka ręcznie)? Nie chcę się napracować i uzyskać efektu auta bardziej pomazanego niż było lub co gorsza uszkodzić lakier. Nie wiem, może moje obawy są nieuzasadnione-sprostujcie proszę. Ile czasu może zejść glinkowanie, nałożenie politury i wosku komuś niedoświadczonemu? Jeśli chodzi o zestaw to myślałem o: BILT HAMBER AUTO CLAY SOFT, POORBOY'S WORLD BLACK HOLE, Collinite 476 ze strony ShowCarShine. Czego brakuje? Dzięki za odzew . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
397 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Witam przeglądając ostatnio sklep internetowy znalazłem "powloke" która działa na całe autko tj lakier szyby i felgi. Czy testowal już ktoś ten wynalazek o nazwie TK Car cosmetic exclusive paint protection. Zaciekawila mnie ta oferta bo jezdze około 200 km dziennie a ochroną lakieru do 12 miesięcy bardzo do mnie przemawia gdyż i tak codziennie jestem na bezdotyku a zbliża się zimą i tak trzeba jakoś zabezpieczyć samochodzik. Co o tym myslicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W1Michal Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 zna ktoś może firme która produkuje "naklejki" reklamowe na magnes na auta ? chodzi mi np o logo firmy które można umieścić na aucie bezinwazyjnie na silny magnes i w razie czego łatwo odkleić, widziałem kiedyś coś takiego w jednej z firm, gość przed wyjazdem w trase obklejał nowego Mercedesa logo firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
397 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Możesz zamówić naklejki i nakleic je na taka folie magnetyczna: http://sklep.lambda.pl/mobile/pl/c/Folie-magnetyczne/7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 zna ktoś może firme która produkuje "naklejki" reklamowe na magnes na auta ? chodzi mi np o logo firmy które można umieścić na aucie bezinwazyjnie na silny magnes i w razie czego łatwo odkleić, widziałem kiedyś coś takiego w jednej z firm, gość przed wyjazdem w trase obklejał nowego Mercedesa logo firmy Magnesów nigdy u Niego nie robiłem, ale naklejki kilka razy i zawsze były bardzo dobrej jakości. Wysyła szybko, nie ma żadnych problemów z kontaktem. http://pire.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W1Michal Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpyrek Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 manio49, odpowiednio go rozcienczajac mogę użyć jako apc? W ogóle szukam jakiegoś skoncentrowanego i zastanawiam się nad którymś z nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi