Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem sobie Shiny Garage Jet-Black Exterior Trim. Przetestowałem go dzisiaj używając takich gąbeczek (odpowiednio przycięte):

http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka ... bkowy.html

Gładkie klamki wyszły całkiem nieźle, ale lekko chropowate podszybie już nie - mam problem z równomiernym rozprowadzeniem. Czym i jak najlepiej go aplikować?

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Dzieki wielkie. Dzisiaj jeszcze przelece auto glinka. Strasznie szura lakier pod palcami. wstawie pozniej pare fotek jak niby dziala carnauba w QD+. milej niedzieli!

Opublikowano

szybkie pytanko:

korzystając z odrobiny wolnego czasu dzisiaj wymyłem autko DG #901 (bardzo przypadł mi do gustu ten szampon) potem glinka VP zółta, jeszcze raz mycie, po wyschnięciu poleciał Pre-Cleaner DG#652 na czarnym nacie (starałe się go wypracować prawie do zera), po nim DG#601 i zaraz poźniej D#111 :) po niecałego godzince dotarłem go mikrofibrą. skończyłem ok godziny 16

i znowu mam chwilę czasu i tak sobie myślałem czy na dobry sen nie było by dobrze zapodać jeszcze jednej warstwy DG#111 ?? co myślicie ?

Teoretycznie po #601 mogę kłaść 2 warstwy wosku jedna po drugiej więc teraz tez powinno być ok, czy może teraz wrzucić Aquawax ??

Opublikowano

mkbewe - teoretycznie, po użyciu #601, już po nawet godzinie można kłaść kolejną warstwę #111. Ale w praktyce "duraglossowcy" zalecają, aby i tak z kolejną warstwą odczekać przynajmniej te 12 godz. bez kontaktu lakieru z wodą.

Co do DG Aquawax - bez problemu możesz kłaść zamiast kolejnej warstwy #111 (na pewno trochę szybciej i wygodniej), choć lepiej chyba dla trwałości będzie warstwować #111.

Opublikowano

Cześc

Panowie mieszka ktoś ,może w okolicach KROSNA?

Chciałbym sprawdzić pianownicę PA i magifoam bo u mnie na Karcherze k7 robi mleko

Opublikowano

Koledzy kojarzycie czy w ktorym kolwiek sklepie w wiekszym miescie mozna kupic szampon Nigrin ten co nie sciaga wosku :?: Kiedys byl w Auschan, ale juz przez dluzszy czas go nie ma na polkach.

Opublikowano

Maciek1993, to zależy jak zniszczony lub nie jest lakier i co chcesz z nim zrobić. Czy ma być mocna korekta czy tylko odświeżenie.

Opublikowano

Żeby wiedzieć jaka jest bezpieczna granica to musisz najpierw miernikiem zobaczyć ile masz lakieru. Jak masz załóżmy 120-180 mikronów i więcej to spokojnie możesz polerować i nawet jak zjedziesz 10-15 mikronów to strasznej tragedii nie będzie, ale dobry detailer powinien się starać ściąć jak najmniej lakieru.

Jeżeli masz ok 100 mikronów i mniej to trzeba już uważać i czasem nie starać się na siłę usunąć wszystkiego. Dobrze, jest też dokładnie pomierzyć każdy element bo czasami np. w jakimś rogu ktoś próbował usuwać rysy i lakieru może być bardzo bardzo mało.

Opublikowano

Czyli np. Jeżeli lakier ma grubość w przedziale 90-110, to można usunąć około 2-4 mikronów ?

A jeżeli wiadomo że element był wcześniej lakierowany i ma grubość około 130 to można "zdjąć" w razie potrzeby ciut więcej ? Czy raczej na elementach które wiadomo że były lakierowane trzeba bardziej uważać z ilością ściąganego lakieru ?

Opublikowano

zaraz zaraz... powłoka powyżej 100 czy 120 w nowych autach zazwyczaj oznacza powtórne malowanie(świeże auta to zazwyczaj 70 - 90). i co zakładacie że ta grubość lakieru to jest tylko "nowa" warstwa? a co ze szpachlą, drugim podkładem i cholera wie czym jeszcze znając naszych lakierników :)

Zdejmować jak najmniej... i sprawdzać jaki jest efekt, nie możesz sobie założyć że jak zdjemiesz 2 4 czy 15 to załatwi to sprawę.

Choć... mi się zdarzyło zdjąć 40 mikronów i bezbarwny nadal jest :evil::-]:D

Opublikowano

nie wiem :) nie mam miernika, ale subiektywnie nie dużo, dalej została delikatna mora, a do cięcia poszły papiery później 4xfg400, 2xpf2500 i wykończone sf4000 kilka głębszych rys pozostało ale większość udało się wyciągnąć

może jak będę robił drugą stronę w tym tygodniu to skombinuje/kupie miernik to pomierzę tylko pytanie czy PRODIG-TECH GL-6S jest coś wart?

Opublikowano

miernik kup koniecznie bo naprawdę można sobie zrobić kuku...

wyobraź sobie że robisz takiego meśka e... oczko w głowie właściciela, jedziesz futrem, mierzysz drzwi a tam 30 mikronów :)(jeszcze przed pierwszym przejazdem) i co nie bałbyś się zdjąć 8 mikronów? :)

druga sprawa to poziom lakierników. strach się dotykać czasem po nich z maszyną.

miernik powinien być tak samo podstawowym wyposażeniem jak maszyna :!:

Opublikowano

Auta z roczników ok 2000 spokojnie miały ok 150 mikronów a np mojej laski fabia ma ok 200 na całości i nie była powtórnie malowana, chyba że w fabryce.

Generalnie lakieru bezbarwnego jest ok 50% z całości. Czyli jeżeli mamy 150 mikronów to ok 75 z tego to jest sam bezbarwny. Podkład, baza itd mają drugie 75 mikronów. W praktyce np na golfie 5 którego robiłem, ktoś wcześniej się przetarł i jak w tym miejscu mierzyłem to było właśnie ok 65-68 mikronów czyli tyle ile teoretycznie być powinno.

Te oszczędności na nowych autach to jakaś masakra... nie ma z czego polerować, to kolejny fakt potwierdzający regułę, że nowe auta mają być na kilka lat i potem złom :P

Opublikowano

a jeżeli dany element jest mocno złachany i robimy go na mokro papierem 2000/2500 to wtedy dalej robimy futrem i np 3m zielony korek lub fg500 czy już coś słabszego, np. pomarańczowy pad Flexi ?

Opublikowano

Lucky Luck,

polecam LAKE COUNTRY 100% Twisted Wool Cutting Pad 165mm , drapie tym mesie i bmw

Maciek1993,

wyciągasz futrem bądź białym, wiesz mam wrażenie że musisz więcej forum poczytać

Opublikowano
wyciągasz futrem bądź białym, wiesz mam wrażenie że musisz więcej forum poczytać

+100

Opublikowano

Takie pytanie z innej beczki - najpierw kupiłem pianownicę Glorii, wszystko ok. Dla jaj, bo był tani kupiłem używany opryskiwacz Marolexa przerobiony na pianownicę, dołożyłem wkładkę z Glorii, dokupiłem dyszę 15 cm i tym oto sposobem mam dwie pianownice. Tylko teraz się zastanawiam, na kij mi dwie pianownice. A może tak trzeba, tylko ja jeszcze o tym nie wiem ;-) ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.