xxManiekxx Posted May 15, 2014 Report Share Posted May 15, 2014 Nie znalazłem nigdzie tematu o najlepszych oczywiście waszym zdaniem mikrofibr w danych kategoriach przeznaczenia. Same tematy o budżetowych itp. a takie według mnie to nadają się tylko do wnętrza, wnęk drzwi itp. Nie chodzi tu o jakość/cena, a tylko JAKOŚĆ! Co raz więcej nowych lakierów jest coraz gorszych i o powstanie swirlii jest nie problem przy wycieraniu pasty czy docieraniu wosku czy QD dlatego zdecydowanie stawiam na jakość! Nie wiem jak Wy ale ja wolę raz wydać więcej ale na dobry produkt. Bo wiem, że zaprocentuje to przyjemnością i łatwością pracy. Mikrofibry podzielił bym na takie kategorie i prosił bym w takiej kolejności wpisać tylko te, które waszym zdaniem z PRAKTYKI nie ze słyszenia są najlepsze. Oczywiście jeden model może być w kilku kategoriach jeżeli jest waszym zdaniem najlepsza np. do docierania wosku i QD. 1. Korekta lakieru - docieranie reszty pasty szczególnie wykańczającej 2. IPA, Zmywacz silikonowy itp. 3. Woski, sealenty, kwarc, ceramika 4. QD 5. Osuszanie Może waszym zdaniem kategorie te wydadzą wam się bez sensu jednakże jak dla mnie do każdej z tej kategorii nie nadaje się jedna fibra. Jeżeli macie jakieś sugestie jak zmodyfikować te kategorie to śmiało pisać Mam nadziej, że temat nie poleci do kosza bo myślę że wielu osobą może się przydać Link to comment Share on other sites More sharing options...
malypb Posted May 15, 2014 Report Share Posted May 15, 2014 Moje typy (po testach wielu rożnych MF): 1 i 2. CG Chubby (zaokraglone rogi) - cięcie i wykończenie na twardych lakierach, CG Elite Blue - do miększych lakierów lub do wykończenia 3 i 4. CG Elite Blue/Yellow, Eurow Double Density 'Shag' 5. CG FLUFFER BLUE/RED i także CG THE WORKHORSE TOWEL i Sonus Der Wunder Polishing Towel (green/yellow) do wnęk, okien, felg i także twardych lakierów na etapie cięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
impex Posted July 13, 2014 Report Share Posted July 13, 2014 Mogłby ktos wyrazic opinie na temat mikrofibr firmy swissvax?http://sklep.swissvax-detailing.pl/index.php/akcesoria/r.html Czy np taka http://sklep.swissvax-detailing.pl/inde ... white.html bedzie dobra do wycierania resztek pasty itd? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barista Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 1. Tym docieram pastę Monster Shine Big Blue Mikrofibra 60/40cm i uważam, że dobrze daje radę, nie zauważam nowych swirli. 2. nie pamiętam skąd mam, ale jakaś taka bardziej zwykła 3. Chemicals Guys Ultra Plush, bardzo fajnie dociera woski naturalne i sealanty 4. Liquid Elements LE MAD MAX UltraSoft Blue 60x40 - bardzo fajnie spisuje się przy końcowym osuszaniu z pomocą Pro Detailera 5. CHEMICAL GUYS MIRACLE DRYERjednego używam, więc nie mam porównania przy osuszaniu. Skubany jest tak chłonny, że przy osuszania auta prawie nie ma co z niego wyciskać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cubstone Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Może więcej osób wypowie się na temat najlepszego ręcznika do docierania wosków? Właśnie stoję przed wyborem tego typu ręczników i nie wiem na co się zdecydować. Do tej pory używałem WWL Alladina oraz MM Summit 800, ale po kilku użyciach i praniach obydwa zupełnie nie sprawdzają się w tej roli. Jakie są Wasze numery 1 w tej kwestii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator krd Posted September 24, 2014 Moderator Report Share Posted September 24, 2014 http://sklep.swissvax-detailing.pl/inde ... -blue.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
capricorn Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 http://www.shineon.pl/sklep/microplus-f ... 40-cm.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
cubstone Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Widzę, że są bardzo podobne do siebie bądź identyczne. Porównywał je ktoś z Was bezpośrednio? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek_K Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 1) i 2) CarPro BOA/ Poorboy's World Deluxe Mega Towel 3) woski i sealanty - Cobra Purple, ceramika - CarPro Suede 4) Dooka Plush Microfibre 5) Dooka Uber Drying Towel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Miyagi Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Piotrek_K, cool ale gdzie dostać dwie ostatnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatthewG Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Piotrek_K, kilka z tych fibr rzeczywiście bardzo fajna Szymon tylko w uk, dooka to studio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek_K Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Tak jak mówi Mateusz - fibry ściągane z UK ale nie ma problemu z przesyłką do Polski. W razie czego pisz na prv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARTBRABUS Posted April 20, 2015 Report Share Posted April 20, 2015 Mam pytanko. Jakiego ręcznika używacie do wymywania pasty, chodzi mi o jak najdelikatniejszy ręcznik. Nie chce pisać jakich teraz używam, ale nieraz mam problem, kiedy lakier mam wyprowadzony, a wymycie pasty robi następne rysy. Szukam ręcznika który sobie z tym poradzi, wiem że to nie wina ręcznika, nieraz są lakiery tak kiepskie, ale ponowie pytanie : czego używacie do tego typu roboty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
escimo Posted April 20, 2015 Report Share Posted April 20, 2015 Dawno mnie tu nie było i możliwe, że jestem old schoolowy (muszę nadrobić zaległości na forum) W każdym razie ja używam do wymywania past niebieskiego Urbana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator psemo Posted April 20, 2015 Moderator Report Share Posted April 20, 2015 Ja jestem chyba bardziej oldschoolowy... Dla mnie niezastąpione są Megsowe Supreme Shine. Delikatne fibry, które długo i dużo wytrzymują. Poza tym w najbardziej poręcznym rozmiarze 60x40 cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xxManiekxx Posted April 20, 2015 Author Report Share Posted April 20, 2015 Artur sprawdź flexipads białe z czerwonym obszyciem. Słyszałem że najlepsze do odtluszczania pod powłokę. Ja już kupiłem i na dniach sprawdzę jak się sprawują Link to comment Share on other sites More sharing options...
SJake Posted April 20, 2015 Report Share Posted April 20, 2015 Mam pytanko.Jakiego ręcznika używacie do wymywania pasty, chodzi mi o jak najdelikatniejszy ręcznik - ProfiPolish Terry / Gyeon Terry i dużo'wymywacza' po starciu pierwszej fazy pasty. Ręczniki używałem na uniblack i jak się nie postarasz to nie porysujesz. Nie wolno ich zapchać, ani przemoczyć. Flexipads z czerwonym obszyciem nie są złe, ale nie są tak dobre jak wyżej wymienione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maybach_exelero Posted October 17, 2019 Report Share Posted October 17, 2019 Bardzo fajny temat typu 1 2 3 4 5 szkoda żę umarł Link to comment Share on other sites More sharing options...
blazej Posted December 21, 2022 Report Share Posted December 21, 2022 6. Jaka najlepsza mf do wnętrza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alexander.p Posted December 21, 2022 Report Share Posted December 21, 2022 26 minut temu, blazej napisał(a): 6. Jaka najlepsza mf do wnętrza? waxpro, 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
V1RU$ Posted January 9, 2023 Report Share Posted January 9, 2023 W dniu 21.12.2022 o 11:31, blazej napisał(a): 6. Jaka najlepsza mf do wnętrza? allegro 7224048775 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts