Wenega Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 no to na srebrnym może być nie widać holsów pod normalnymi kontami "paczenia" przyglądnij się jeszcze, przy oświetleniu tylko z jarzeniówek jak najbardziej równolegle do powierzchni lakieru. Niemniej jednak i koch antiholo i megs 205 bardzo dobrze wykańczały zaraz po 101, wg mnie nie było różnicy czy zastosowałem pomiędzy 2500 czy nie (bawiłem się takimi kombinacjami na lakierze grande punto czarnym)
Dante05 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 W słońcu nie byłem w stanie zobaczyć hologramów, na pewno coś jest ale wielkiego bałaganu nie ma. Zrobię dłuższy finisz na Kochu i powinno starczyć.
booohal Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 619427 Aż trudno mi uwierzyć że po M101 nie ma hologramów. Ja jestem skłonny uwierzyć. Pomijając nawet fakt srebrnego lakieru. 101 zostawia pod koniec taki niewidoczny film, na którym można faktycznie wykończyć niektóre lakiery przy odpowiedniej technice. Oczywiście na DA. Miałem tak na Peugeocie 307 i C-Max'ie. Inspekcja standardowo 2x zmywacz silikonowy i 1x IPA. Naturalnie liznąłem finishem żeby była ''iskierka'' jak to ktoś trafnie kiedyś opisał (chyba bienek, albo kubik)
Mateusz_1991 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 A ja mam pytanko Nie wiem czy dobrze trafilem bo nowy jestem :-) Wytlumaczy mi ktos dlaczego polerka podskakuje na lakierze ? Mega mnie to drazni, a dopiero zaczynam przygode :-)
serath Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 A pracujesz na rotacji czy DA (i ew. na czym dokładnie)? Oraz na jakim lakierze?
ostryziom Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 Z ta 101 potwierdzam. Na Da idzie niezle wyprowadzic. Ja pod koniec robie jeszcze strzal wody na pada i takim wykanczam bez docisku i z małymi obrotami
Mateusz_1991 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 Robie na polerce rotacyjnej, lakier to zielony metalik Dodane po 44 sekundach: Aha no na gabce twardej oraz srednio twardej mi podskakuje
siwy1988_88_88 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 Mateusz_1991, podstawa na rotacji to dobrze dolegający pad do polerowanej powierzchni oraz nie można być spiętym ( walka z maszyna dziala na ne korzyść) no i moze jeszcze byc zbyt suchy pad. Proponuje rownierz poczytac o technice pracy na rotacji
Mateusz_1991 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 Dzieki za odpowiedzi i pomoc Delikatnie go zwilzam tzn jedno psikniecie z atomizera
konopa Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2016 Witam, mam problem podczas polerki. Otóż podczas korekty maski maszyna polerska strasznie podskakuje, nie da się nad nią zapanować Polerka K2, pad polerski biały Royal Pads o średnicy 135mm na rzep, pasta Menzerna Heavy Cut 400, lakier Z20R Opel. Wydaje mi się, że wszystko zgodnie ze sztuką : powierzchnia odpowiednio przygotowana, wydzielone pole 40x40 cm, pasta - dwa ziarenka grochu, no i obroty 1500-2000. Pad nie był zapchany pastą. Czy ktoś ma jakieś rady ?
/miodu/ Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2016 Popracuj wpierw na niższych obrotach, daj więcej pasty , staraj się trzymać gąbkę równolegle do powierzchni lakieru, nie przechylaj maszyny na boki, wyczuj jak maszyna się zachowuje na lakierze, w którą stronę jedzie, musisz takie rzeczy nauczyć się wyczuwać. Potem zwiększaj docisk, obroty i powoli będziesz dochodził do wprawy.
konopa Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 / miodu /, dzięki za rady, będę walczyć !
pawelpp Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Popróbuj miększą gąbką. Albo małą 80ką...mi dużymi się też jakoś kiepsko robi. Małe fajnie się prowadzą. Potestuj, poucz się może na małej a potem skocz na dużą.
konopa Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 pawelpp, lakier jest mocno zniszczony, dlatego zdecydowałem się właśnie na twardy biały cutting, bo na żółtym mało co schodziło. Zacząłem się zastanawiać czy nie kupić futra od flexipads, czy to dobry pomysł ?
/miodu/ Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Z pewnością szybciej cięcie będzie szło.
pawelpp Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Ale ja pomijam sprawę dopasowania pada do twardości lakieru. Chodzi mi o nabranie wprawy. Mi tak samo na dużym, twardym Flexi słabo szło. Na małych ok. (nie jestem fachowcem jak inni tutaj) Pilnuj jak miodu pisał "staraj się trzymać gąbkę równolegle..." i mocniej docisnąć, żeby się trochę gąbka ugięła. Oczywiście z czuciem ! I oby lakieru nie przypalić.
boT Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Robie na polerce rotacyjnej, lakier to zielony metalik Dodane po 44 sekundach: Aha no na gabce twardej oraz srednio twardej mi podskakuje Jakiej polerki uzywasz ? jaki zakres obrotow posiada ?
Dante05 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 Nurtuje mnie zagadnienie hologramów po cięciu MF + 101 Megsa. Na dachu oraz masce u swojego passata (srebrny) udało mi się dostrzec holosy na srebrnym po tym cieciu. Generalnie większość zeszła po finiszowej Royal plus SF4000. Miejscami zostały więc 5 wolnych, wypracowanych przejazdach na średnim Royal z PF 2500 i tak jeszcze zostały a powinny zejść , po 4 przejazdach na finiszu zeszło. Dziwi mnie fakt, że po średniej mieszance to nie zeszło. Jeden przejazd dałem duży docisk i wolne przejazdy ale od tego mogły zostać holosy? Czy za wolne przejazdy bo robiłem tak jak przy cięciu? Robione na DA 8mm.
WaxItCar Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 Nurtuje mnie zagadnienie hologramów po cięciu MF + 101 Megsa. Na dachu oraz masce u swojego passata (srebrny) udało mi się dostrzec holosy na srebrnym po tym cieciu. Generalnie większość zeszła po finiszowej Royal plus SF4000. Miejscami zostały więc 5 wolnych, wypracowanych przejazdach na średnim Royal z PF 2500 i tak jeszcze zostały a powinny zejść , po 4 przejazdach na finiszu zeszło. Dziwi mnie fakt, że po średniej mieszance to nie zeszło. Jeden przejazd dałem duży docisk i wolne przejazdy ale od tego mogły zostać holosy? Czy za wolne przejazdy bo robiłem tak jak przy cięciu? Robione na DA 8mm. Rozumiem, że maszynka DA? Po padzie z mikrofibry + 101 załóż jeszcze dodatkowo białego Royala i dopiero później wykańczaj Mi często po MF zostają hmm takie świńskie ogonki widoczne w dobrym świetle, po krótkim cięciu gąbką znikają i dopiero wykańczam
nowyyy Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 Czy po Manzerna PG1000 na twardym i średnim lepszy będzie KCh Antihologram czy FF3000/SF4000
Dante05 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 622473 Rozumiem, że maszynka DA?Po padzie z mikrofibry + 101 załóż jeszcze dodatkowo białego Royala i dopiero później wykańczaj Mi często po MF zostają hmm takie świńskie ogonki widoczne w dobrym świetle, po krótkim cięciu gąbką znikają i dopiero wykańczam Tak DA. Też słyszałem od kogoś, że po MF robią się właśnie takie rzeczy i taka jakby mgiełka. Na srebrnym nie potrafię tego dostrzec to ciężki kolor do inspekcji. Same hologramy dopiero zobaczyłem po latarce ledowej w całkowitej ciemności pod ostrym kątem.
WaxItCar Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 Czy po Manzerna PG1000 na twardym i średnim lepszy będzie KCh Antihologram czy FF3000/SF4000 jedni napiszą Koch drudzy Menzerna Anihologram fajnie się sprawdza przy bardzo miękkich lakierach, jako pasta szybko się wypracowuje więc podatny lakier na zarysowania jest bardziej bezpieczny przy usuwaniu resztek pasty gdzie przy twardych ja osobiście wolę SF4000
uczeń_1001 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Mam pytanie o produkt Meguiar's SwirlX[REGISTERED SIGN] - jakiego pada użyć to polerowania auta. Chciałbym żeby auto wyglądało lepiej jak dotychczas i nabrało połysku bez robienia pełnej korekcji lakieru. Średnio twardy czy może całkiem miękki? Miał ktoś porównanie z tego typu gąbkami?
Berd Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Ja ten produkt używałem na żółtym padzie (polishing)Meguiars.
uczeń_1001 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2016 Ciężko taki dostać, a cena nie jest niska. Czy żółte z innej marki będą podobne twardością?
Rekomendowane odpowiedzi