Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę zrobić sam finish Antihologramem. I pytanie, czy po skończeniu wymywać go IPĄ, zmywaczem silikonowym lub może myc ludwikiem czy mogę nałożyć od razu na to cleaner i wosk?

Opublikowano
To jest ten moment w którym pasta osiąga stan w którym należy zakończyć polerowanie i ją zetrzeć. Zależy to od charakterystyki danej pasty w połączeniu z rodzajem maszyny, pada, lakieru i techniki polerowania.

Jaki to stan pasty kiedy należy zakończyć polerowanie?

Opublikowano

dawid.zu, ja osobiście użył bym IPY , umył auto na (pre-wash i 2 wiadra) cleaner i wosk .

Opublikowano
To jest ten moment w którym pasta osiąga stan w którym należy zakończyć polerowanie i ją zetrzeć. Zależy to od charakterystyki danej pasty w połączeniu z rodzajem maszyny, pada, lakieru i techniki polerowania.

Jaki to stan pasty kiedy należy zakończyć polerowanie?

To zależy od charakterystyki pasty.

Np. na Menzernach, w których cząsteczki ścierne rozpadają się na mniejsze podczas pracy, pracuję się dotąd aż rozpadną się na najmniejsze. Polerując metodą zenitu dochodzisz do max obrotów i pracujesz dotąd aż pasta zacznie robić się klarowna, co będzie oznaczać, że się rozbiła na tyle, że można schodzić z obrotów i zmniejszać docisk, aby wykończyć. Pracując w ten sposób np. PF2500 daje bardzo dobre efekty i można robić fajne one-stepy.

Są też pasty SMAT jak Meguiars m105, m205, które mają stałe cząsteczki ścierne i nimi pracuje się trochę inaczej.

-- 29 maja 2015, o 22:14 --

Chcę zrobić sam finish Antihologramem. I pytanie, czy po skończeniu wymywać go IPĄ, zmywaczem silikonowym lub może myc ludwikiem czy mogę nałożyć od razu na to cleaner i wosk?

Antihologram ma bardzo fajne właściwości - naturalne woski się go trzymają, w tym Zymole. Można zatem używać go jak cleaner w niektórych przypadkach.

Opublikowano

zegarek, Czy masz doświadczenie z pracy manzerną ip2000?

Dla mnie ta pasta po chwili robi się niewidoczna na lakierze i ciężko stwierdzić,ile należy nią pracować. Daję przeważnie 3 większe groszki pasty na obszar ca 40x40

Opublikowano

Witam wszystkich.

Posiadam Renault Megane II 2003. w kolorze czarnym metalik. Autko posiada masę rys na lakierze mniejsze większe ogólnie są wszędzie.

Od miesiąca śledzę ostro forum czytam czytam czytam co mogę zrobić. Dodatkowo mam brata który już zachorował na detaling aut :)który też mi trochę o tym opowiada.

Posiadam polerkę silverline 264569 do tego dokupione gąbki firmy BOLL biała/pomarańczowa/czarna

Chciałem odnowić lakier brat kupił dla mnie Menzerne FG400 oraz SF4000. Auto umyte (co ciekawe po kazdym myciu pojawia się coraz wiecej rys, myte rekawicą Megsa)

Po przejechaniu FG400 lakier złapał błysk ale rysy dalej sa, po SF4000 nadal rysy sa cała masa.

Widziałem mase zdjęc na tym formu jakie cuda robicie z lakierem na ktorym sa rysy a po polerce 99% znika. Co robie źle ? złe pasty złe pady a może po prostu Renault ma tak zje...... lakier albo ja nie umiem tego robic :>/

Proszę o porady i wyrozumiałość.

Opublikowano
zegarek, a mogę położyć na niego Amigo i wosk?

Już bym nie robił takiej kanapki, tylko od razu wosk.

Opublikowano
Ok a jakie pady bo moze te BOLLA sa kiepski po prostu

Wybor masz ogromny, od Natow po Lake Country przez Royal Pady i Flexi dla kazdego cos dobrego. Najlepiej do kazdej pasty miec ten 1, i teraz w zaleznosci na jaki zestaw past sie zdecydujesz to pod niego pady.

Opublikowano
zegarek, Czy masz doświadczenie z pracy manzerną ip2000?

Dla mnie ta pasta po chwili robi się niewidoczna na lakierze i ciężko stwierdzić,ile należy nią pracować. Daję przeważnie 3 większe groszki pasty na obszar ca 40x40

Kiedyś raz spróbowałem, ale nie zapadła mi w pamięć. Możliwe, że jest bardziej sucha i szybko znika. Spróbuj trochę więcej dać na pad.

Opublikowano

Ja osobiście bardzo miło wspominam ten lakier , tnie się go bardzo łatwo i przyjemnie . Używałem Manzerny 400 do cięcia a do finish'u Kocha AntiHologram'a .

Opublikowano

Jestem w takcie pierwszej korekty. Próbuje na razie na masce opla astry h. O ile fg400 na białym flexi robi bardzo dużo , tak po pf2500 i ff4000 na pomarańczowym i żółtym nie widać żadnej różnicy. Na słońcu widać duże koliste rysy, dlatego ma pytanie o odcisk. Pracując na rotacji K2 dociskam ją lekko, na wykończeniowych pastach staram się jeszcze mniej dociskać a wręcz pracując tylko pod ciężarem maszyny. Może tutaj robię błąd ?