Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja też w końcu się dorabiam garażu, w miarę standardowe 15,6 m2 w którym chce zrobić porządne oświetlenie. Metraż nie za duży ale jakoś trzeba będzie sobie radzić, głównie zwykły maintenance ale od czasu do czasu jakaś korekta czy powłoka wpadnie.

Macie jakieś rady ile tego światła i jak rozmieścić? Hexy czy jednak zwykłe oprawy? 

Opublikowano

@Pulse mam takie wrażenie że hexy to dobrze wyglądają na fotkach 😉

Wpuściłbym chyba oprawy na listwy ledowe w tynk. Dookoła auta. Wrzucił paski z możliwością sciemniania i temperatury, wysokim cri, mocą. 3-4 paski pewnie pozwolą ci łapać bezpośrednie odbicie na lakierze

Trochę to jednak kosztuje. Rozkmjnian coś takiego ;).

Na podstawowe oświetlenie styknie ci lampa na sufit z 20-30w. Lepiej dwie słabsze. 

Tanio i dużo to bierzesz floodlighty koszt to kabel plus 500zl i masz 200w ledow. 

Popatrz na starsze filmiki tego gościa 

https://youtube.com/@matzedeluxedetailing?si=ITl8vjLouklxH5w_

Fajnie i prosto to rozwiązał. Haczyki na ścianę kilka niedrogich lamp na przewodzie i możesz to sobie wieszać tam gdzie chcesz i gdzie ci jest potrzebne a potem zdjąć i schować.

Opublikowano

@analyzator koszt jest na dalszym miejscu, ma być cacy, w granicach rozsądku rzecz jasna. I tak będzie dorabianie gniazdek więc w sumie wpuszczenie opraw nie będzie kłopotem w razie czego.

Tak sobie zerkałem na hexy i wydaje mi się, że może i fajnie to wygląda ale na dużej powierzchni a nie w jednostanowiskowym garażu. Tez myślałem właśnie o czymś na górę (2x20W?) plus coś na ścianach tylko muszę dobry koncept sobie wypracować. Jakieś propozycje co do producentów? Widzę, że tutaj w wątku pojawia się chyba Ledvance najczęściej

Opublikowano
2 godziny temu, analyzator napisał(a):

@Pulse mam takie wrażenie że hexy to dobrze wyglądają na fotkach 😉

To tylko błędne wrazenie. 

Dużo zależy od pomieszczenia, koloru ścian, ilości okien itp.. U siebie miałem kiedyś tanie świetlówki na suficie (8szt) + halogen do korekty. Wydawało mi się, że jest super. Po zakupie hexagonow dopiero zobaczyłem co to znaczy oświetlony garaż. . . Co nie zmienia faktu, że nadal wspieram się dodatkowym światłem przy polerce samochodu 😉

Opublikowano

@zeea dokładnie, do polerowania światła z halogenów nic nie zastąpi... Nie czaje jak na rolkach polerują auto bez czołówki albo doświetlenia panelu,  chyba w ciemno schematem 😆

Opublikowano

Osram ledvance Philips. Ma to sensowną jakość i wiesz że nie zacznie mrugać i nie zepsuje się zaraz. 

Podstawowe oświetlenie - plafon/y na sufit najlepiej z czujnikiem ruchu żeby się samo wyłączyło. 

Dużo światła do wszystkiego - floodlighty 

Ale jakbyś kombinował hexy.. to może niepotrzebne. Oświetli ci to w miarę równo cały garaż. Wiesz chcesz umyć porządnie podłogę to zapalasz bo widzisz 😉

Przy 200w floodach i tak do polerki wyciągam mocną czołówkę 😉

To może walnij sobie hexy plus wpuść w tynk listwy na boki. Będzie raczej luksusowo jeśli chodzi o ilość światła plus ilość źródeł więc odbić na lakierze.

Fajne mamy rozkminy co? Problemy pierwszego świata i do tego umówmy się niszowych hobbystów 😄

Floodlighty świeca bo w przerwach między seriami poszedl szybkimrinsless

IMG_20250130_214105.jpg

A tu nie świeca

Aparat ustawiony na Fix. Na suficie 3x30 i w rogu 1x50

IMG_20250130_214119.jpg

• Super 2
Opublikowano

Najlepszy rodzaj problemów 😄 w głowach i nie tylko nam się poprzewracało, rozwiązujemy niszowe problemy, niezbyt istotne z życiowego punktu widzenia a na koniec i tak będziemy za chwile robić kolejne iteracje i poprawki 😉

dobrze to u Ciebie wygląda z tymi floodlightami choć ja się obawiam, że w małej przestrzeni wypalą oczy. Na razie chyba opcje są dwie, no trzy, w każdej jako podstawowe oświetlenie dwa plafony na sufit po 20W, z czujnikiem ruchu plus albo:

- 2 floodlighty na boki 2 połowie/2 floodlighty cofnięte w kierunku bramy i jeden na ścianie naprzeciwko bramy, wszystkie po 20W, włączane oddzielnie

- listwa w tynk na oba boki, tu jeszcze nie wiem jak mocowo, pierwszy rzut oka pokazuje jakieś sensowne taśmy 40W na 5 metrów, jak ma ktoś polecenie dobrego producenta to chętnie przyjmę 

jakieś reakcje odnośnie tych propozycji?

Opublikowano

@Pulse imo gitara będziesz miał dużo źródeł wiatła. 20floodligha mam nad biurko i na podjazd. Może zamów 20 i 50 po sztuce i poświęć na przedłużaczu. Jeden odeslesz. Domówisz resztę.

Gdzie montować listwy żeby to fajnie świeciło na auto tj żebyś na zaparkowanym mógł łapać odbicie. To chyba trzeba protestować u mnie jest problem bo nie mam dużo opcji do wyboru 😉 przestrzeń jest częściowo otwarta.

Taśmę rozważam taka https://www.eled.pl/Tasma-LED-COB-CCT-640-chips-24V-16W-89lm-W-2700-6500K-CRI90

Regulowana jest i moc i temperatura plus wysokie cri.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Gdybyście chcieli i szukali co można wrzucić to mógłbym odpalić program do projektowania oświetlenia i wrzucić jakieś oprawy w projekt pomieszczenia i by było wiadomo jaką moc oprawy wziąć 😉