Skocz do zawartości

Powłoki, supersealanty etc...

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

Na logikę biorąc.. Powłoka lakier przed drobnymi ryskami a nie samą siebie. Powłoka będzie się rysować jednakże zmniejsza ryzyko rysowania się lakieru który jest nią przykryty. Jeżeli przed położeniem faktycznie była powierzchnia bliska ideału i te ryski są faktycznie drobne to wystarczy odświeżenie i ponowna aplikacja.

Dzieki Maniek za odpowiedz miejmy nadzieje ze te ryski sa na tej powłoce , troche czego innego sie spodziewalem :( no ale cóż . Co byś mi polecił do odświeżenia tej powłoki ? niewiem czy kłaść na to to samo czy coś innego? z góry dzieki

Nie wymyślili jeszcze takiej powłoki by chroniła przed takimi ryskami codziennej eksploatacji. A nawet jak by byla to by kosztowała pewnie z 10-15 tys. Sam prowadzę studio i nigdy nie mówię klientom że powłoki ich przed tym uchronią. Mają zmniejszyć ryzyko zarysowań. Bo pewnie w tym momencie bez powłoki był by już bardziej porysowanay bo trudniej by się domywał. Powłoki chronią głównie tak naprawdę przed czynnikami takimi jak ptasie odchody, utlenianie, water spoty itp. I to też nie jest tak że nie zrobi się wrzer na powłoce. Zrobi się ale uchroni lakier. A trafiają się tacy co słyszeli że jak jest powłoka to można drapać i się nie rysuje bo na YouTube facet uderzał zapalniczką i nic nie było.

• 4 tygodnie później...

Kolor głównie pod kątem rys, na czarnym widać wiele, na białym bardzo mało. A co do producenta lakieru, jak to mówią z g** bata nie ukręcisz :kox: Więc takie japończyki można jako tako podratować, a niemieckie wozy uczynić jeszcze bardzie pancernymi. Dzisiaj z rozmawiałem z jednym użytkownikiem forum, który mówi, że po dwóch różnych powłokach chwilowo odpuszcza sobie tego typu produkty na swoim aucie bo lakier jak się rysował tak dalej się rysuje i on woli od czasu do czasu oblecieć auto cleanerem i mieć spokój ;)

• 2 tygodnie później...

Witam

Mam u siebie położoną powłokę gyeon q2 mohs + na to cure'a, moje pytanie jest następujące: Auto jest myte najczęściej na bezdotyku (co 1-2 tygodnie, chyba że się porządnie ubrudzi to wtedy ręcznie) czy jest sens podczas mycia na bezdotyku używanie gyeon wet coat? Zależałoby mi na maksymalnym podbiciu koloru, połysku itp. Wiadomo że na bezdotyku nie użyje QD, dlatego też pomyślałem o wet coat.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Właśnie to mnie zastanawiało, bo wiadomo że po bezdotyku nigdy nie będzie auto w 100% czyste, a odniosłem wrażenie (pewnie mylne) że wet coat jest właśnie dedykowany do takiego użycia na szybko.

W takim razie czy istnieje jakiś środek, który jeszcze bardziej by podbijał połysk w moim przypadku?

Podczas wiosennego czyszczenia postanowiłem dać drugą szansę powłoce Duragloss Ceramic Coating z której nie byłem zadowolony w poprzednim sezonie. Gdzieś tu już pisałem i wrzucałem porówania. W dużym skrócie co mi się nie podobało to bardzo słabe krople i moim zdaniem krótka trwałość.

Pojawiły się głosy, że powłokę należy aplikować "na grubo", bo ten typ tak ma. Zatem zabrałem się do roboty. Oczyściłem lakier, menzerna 2500 na średnim urbanie, dużo zmywacza silikonowego i nakładamy. Maskę podzieliłem na pół. Po lewej strony SONAX PNS w formule profiline, po prawej Duragloss Ceramic Coating. Do każdej powłoki nowa, nieużywana fibra i aplikacja za pomocą płatka kosmetycznego. Odczekałem kilka godzin z wyjazdem na zewnątrz. Po wczorajszych opadach widok jaki zastałem był następujący

lewa strona SONAX , prawa Duragloss

1_zpsnmnpwmc6.jpg

Duragloss Ceramic Coating

2_zpsny55lkh6.jpg

Sonax PNS profiline (czerwono/czarna puszka)

3_zpsz9eka0hs.jpg

Sonax nakładany w tym samych warunkach kropelkuje świetnie i z moich poprzednich obserwacji leży dłużej niż "powłoka ceramiczna" :o

Póki co, oprócz maski, zrobiłem też auto pół na pół i zobaczę jak się sprawa rozwinie. Postaram się uaktualnić zdjęciami po jakimś czasie.

EDIT

Zdjęcie sprzed kilkunastu minut

4_zpsrbqcx5bd.jpg

i moja mina kiedy to zobaczyłem :

7kZ562z.jpg

Wygląda jakby spłynęło z pierwszym deszczem....

MatthewG Zgadzam się,że powłoka jest dużo bardziej śliska już "po" w odróżnieniu od sonaxa pns.

Jednak z aplikacją nie jest już tak różowo, bo znalazłem wątek na autogeek'u http://www.autogeekonline.net/forum/product-reviews/78587-official-duragloss-enviroshild-review-thread-everyone-32.html

na dole jest post cardaddy i trochę oficjalnych informacji od gościa z Duragloss'a. Generalnie wygląda na to, że produkt wymaga specjalnego traktowania. Po przeczytaniu kilkudziesięciu postów mam wrażenie, że nie tylko mnie nie pykło podczas aplikacji...

Spróbuję w wolnym czasie ściągnąć powłokę ( o ile cokolwiek tam jeszcze jest) i nałożyć raz jeszcze.

Dziwne, kładłem ją na dwóch autach i wszystko trykło zgodnie z założeniem ... po 2 miesiącach wyglądała podobnie jak w dniu aplikacji - później już nie miałem z autami do czynienia.

Swoja drogą z tego co wiem, Duragloss szykuje dwie nowości w segmencie "kwarcy".

Jedną z nich ma być "v.2" powyższego produktu ...