Skocz do zawartości

Powłoki, supersealanty etc...

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

XGrzesX przecież kolor dobiera się po tablicce to jak mogą dobrać nie prawidłowy,nikt tego na oko nie dobiera więc co ma tu powłoka

jakiej tabliczce ?

Nie znam się na dobieraniu lakieru ale wydawało mi się, że lakier dobierają komputerowo przykładając "coś" do karoserii co odczytuje odcień.

Po tabliczce dobiera się tylko nazwę koloru, dalej kolorysta fiszkami wspomaga przy doborze odcienia. Gdy jest odcień wykonuje się recepturę i wykonuje wstępny natrysk na blaszce celem sprawdzenia barwy, ilości pigmentów, wielkości i rodzaju ziarna, itd.

A na oko to u nas już kilku lakierników umarło, zazwyczaj przez ten sam błąd sprawdzaniu koloru na zewnątrz przy świetle dziennym, zachmurzone niebo często również uważają za odniesienie poprawności koloru :zly: A potem takie kwiatki się zdarzają

1656352_10201512509763098_1016836133_n.jpg

Nie znam się na dobieraniu lakieru ale wydawało mi się, że lakier dobierają komputerowo przykładając "coś" do karoserii co odczytuje odcień.

Jest coś takiego jak chromavision w dupont, ale to nie działa tak pięknie jak jest reklamowane, ponieważ polityka takich firm jest taka, że po pierwsze jest to naprawa refinishowa, więc musi się różnic od fabryki, a po drugie jak to dupont belgia stwierdził jest coś takiego jak cieniowanie i praktycznie powinno się to robić przy każdym aucie, choćby z powodu że samochód jest lakierowany strefami, (nawet głupi biały kolor w yarisie mam 3 strefy na każdej jest inna grubości bazy, więc w praktycznie inny odcień) i najważniejsze każdy bezbarwny nie jest idealny i on też potrafi zmienić odcień.

Jest coś takiego jak chromavision w dupont, ale to nie działa tak pięknie jak jest reklamowane, ponieważ polityka takich firm jest taka, że po pierwsze jest to naprawa refinishowa, więc musi się różnic od fabryki, a po drugie jak to dupont belgia stwierdził jest coś takiego jak cieniowanie i praktycznie powinno się to robić przy każdym aucie, choćby z powodu że samochód jest lakierowany strefami, (nawet głupi biały kolor w yarisie mam 3 strefy na każdej jest inna grubości bazy, więc w praktycznie inny odcień) i najważniejsze każdy bezbarwny nie jest idealny i on też potrafi zmienić odcień.

Z dobieraniem koloru to jest temat rzeka, można mieć idealnie dobrany kolor, a i przy malowaniu zepsuć odcień, wystarczy że mamy ustawione złe ciśnienie na wyjściu.

Dlatego dobierając kolory w Lechler jest dodawana nalepka "Reklamacje uwzględniane wyłącznie przy okazaniu natrysku próbnego"

Z bezbarwnym owszem bywa tak że zmiana odcień jeśli używamy dziadostwa, dobrej klasy bezbarwny nie ma praw robić takiego numeru

kanar, jak tam idzie porównane C1 i CQUK ?

Powłoki już zdjęte, aktualnie siedzi Wolfs. Obydwie powłoki siedziały przez prawie 4 miesiące jak nowe. c1 po stronie pasażera cquartz po stronie kierowcy https://www.facebook.com/kanarcustoms/p ... =1&theater

Na moim aucie c1 lepiej zrzucało brud za to kropelki dla mnie ładniejsze po uk. Dla każdego coś miłego, obydwie powłoki działają trochę inaczej i ciężko wyłonić "zwycięzcę", zależy jakie kto ma wymagani odnośnie produktu.

Wszystko zgodnie z instrukcją producentów czyli Reload i C2 poszły po aplikacji. Tutaj foty z mycia https://www.facebook.com/media/set/?set ... 903&type=3 przez cały czas trwania testu było praktycznie tak samo.

Cóż mogę powiedzieć, teraz mam wosk jeśli tak można nazwać Wolfa i auto się brudzi i mocniej kurzy więc już myślę o następnym porównaniu powłok ;)