Skocz do zawartości

Powłoki, supersealanty etc...

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam przejechane 12 tyś km od aplikacji 1 warstwy LE Base 2 i działa bez zarzutów. Generalnie kładę 3 warstwy, ale chciałem zobaczyć co będzie po jednej i jestem miło zaskoczony.

Auto myte raz, dwa razy w tygodniu na bezdotyku i przez całe 12 tyś km 2 razy myte ręcznie.

Przez jakiś czas po myciu ręcznym działanie powłoki jeszcze się poprawiało, ale nie mam na to czasu.

kamilgt, a czemu nie? Ja lubię mieć full :P dzięki Exo jest piękny zrzut wody. Mariusz ma samo C więc potem ja będę mógł dorzucić dwa grosze co ewentualnie w tym porównaniu może zmienić Exo :)

BTW. Już wkrótce zadebiutuję na rynku nowy produkt od GT więc zobaczymy czy będzie to coś rewolucyjnego.

Witam. Nie miałem jeszcze do czynienia z powłokami, do tej pory tylko wosk. Jestem amatorem.

ale chciałbym się dowiedzieć co byście radzili (ile warstw i jakie opakowanie mam kupić)

przeznaczenie to pokrycie Panamery. więc raczej większe auto.

Ważna jest dla mnie aplikacja, nie mam lamp do wygrzewania itp, mam za to bardzo ciepły garaż jeśli to jest potrzebne.

Co byście polecili CQuartz UK, Gyeon Mohs kit, czy ew coś innego?

zależy mi na tym by zbytnio nie łapał kurzu i na dobrym blasku, oczywiście o hydrofobości nie mówię.

Czy jest sens nakładać później wosk (lubię to ;)

Słuchajcie, mam pytanie, bo tak czytam i czytam o tych powłokach i chciałbym wrzucić coś na swoje auto i na nic nie mogę sie zdecydować.

Moglibyście doradzić która powłokę wybrać?

Ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia w korekcie, chciałbym aby jak najbardziej maskowała (o ile jest to możliwe), coś co będzie w miarę łatwe w aplikacji i oczywiście dawało jak najlepszy wygląd.

Na początku byłem zdecydowany na Gyeon Prime (mam Trima na plastikach i jest super)

POtem zacząłem sie zastanawiać nad Opticoat 2.0, teraz w tym wątku widzę, że Cosmic nieźle działa

I już zgłupiałem

Pomożecie?:)

tukobi,silver200 wy tak na poważnie :shock: ???? Przecież do powłoki lakier musi być idealnie przygotowany! Jaki ma sens nakladnia powłoki na lakier bez kortekty... Zostańcie lepiej przy wosku, i poczytajcie info dotyczące powłok puki co, a jak nie macie o tym pojęcia to lepiej oddać auto jakiejś firmie co się zajmuje detailingiem.

Słuchajcie, mam pytanie, bo tak czytam i czytam o tych powłokach i chciałbym wrzucić coś na swoje auto i na nic nie mogę sie zdecydować.

Moglibyście doradzić która powłokę wybrać?

Ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia w korekcie, chciałbym aby jak najbardziej maskowała (o ile jest to możliwe), coś co będzie w miarę łatwe w aplikacji i oczywiście dawało jak najlepszy wygląd.

Na początku byłem zdecydowany na Gyeon Prime (mam Trima na plastikach i jest super)

POtem zacząłem sie zastanawiać nad Opticoat 2.0, teraz w tym wątku widzę, że Cosmic nieźle działa

I już zgłupiałem

Pomożecie?:)

te powloki co ja widzialem raczej uwidaczniaja bardziej rysy, na pewno nie maskuja.

O jakich hologramach mówimy ?

o czymś takim?

fk2t.jpg

czy bardziej takich swirlsach?

cfl5.jpg

Jeżeli Dlux przykrył to co na 2 obrazku to wywalam polerki i wszystkie sprzęty i kupuje Dluxa litrami.

Wszystko się da, można nawet wywalić cała strzykawkę opti Coata na auto nawet go nie glinkując ani porządnie nie myjąc. Skoro ktoś chce zabezpieczać lakier w beznadziejnym stanie to jego sprawa.

Sami producenci twierdzą, że lakier powinien być w miarę bliski ideałowi kładąc powłokę, ale Polacy jak widać mają na to swój sposób i teorie.

• Administrator

Wow, cóż za porcja sarkazmu i ironii :) Gdyby jeszcze na tych zdjęciach były typowe hologramy po polerowaniu, a nie mniejsze lub większe swirle to byłoby w ogóle super :)

ja mówie o miękkim czarnym lakierze, który został wypolerowany tylko polishem na średnio twardym padzie. Nie mam zdjęć, ale można sobie mniej więcej wyobrazić o czym mowa.

Evo, Uczę się od najlepszych na tym forum :mrgreen:

Nie miałem akurat fotki z typowym hologramem po polerowaniu czy przetarciu mikrofibrą zakurzonego auta, ale że takie dało rady przykryć powłoką to się nie dziwie bo sam wosk też da rade zakryć, a jego warstwa ma dużo mniejszą grubość niż powłoka.

To, że napisałem posta to właśnie chęć pomocy! Bo nakładanie powłoki to nie to samo co woskowanie i trochę większy skill jest do tego potrzebny, bo jest kilka miejsc gdzie można zrobić wtopę w tym procesie i szkoda wywalac kase w błoto.

Jedynie cosmic nakłada się podobnie jak wosk więc jak już to bym w tym kierunku szedł.

Dzisiaj dzwoniłem do pewnej firmy Detailingowej która ma chyba z pięć różnych powłok w swojej ofercie. Powiedziano mi, że przetestowali sporo powłok i ich zdaniem takie powłoki wystarczają na około rok i że nie ma sensu płacić za powłoki których producenci twierdzą że wystarczają na 2 czy 5 lat.

Wczoraj też widziałem kartę gwarancyjną dla Gyeon Mohs+ gdzie podobno jest gwarancja na dwa lata. W warunkach gwarancji nie ma mowy w ogóle o tych dwóch latach. Napisane jest, że powłoka powinna wytrzymać nawet 30 tysięcy ale właściwości hydrofobowe będą ulegałay zmniejszeniu. Nie wiem czemu firmy mówią o tych dwóch latach. Tam nawet nie ma że producent gwarantuje te 30 tysięcy.

Wczoraj też widziałem kartę gwarancyjną dla Gyeon Mohs+ gdzie podobno jest gwarancja na dwa lata. W warunkach gwarancji nie ma mowy w ogóle o tych dwóch latach. Napisane jest, że powłoka powinna wytrzymać nawet 30 tysięcy ale właściwości hydrofobowe będą ulegałay zmniejszeniu. Nie wiem czemu firmy mówią o tych dwóch latach. Tam nawet nie ma że producent gwarantuje te 30 tysięcy.

Cóż, na awersie karty jest dość wyraźny napis o dwóch latach:

30hy8hw.jpg

Z kolei pierwsze zdanie na rewersie mówi:

"The coating should still protect the surface of your vehicle after 30 000 km (18 600 miles) (...)"

Exo 2 jest znacznie lepsze od poprzedniego?

mam jedno i drugie V2 mi lepiej odpowiada chociaż dłużej się ja nakłada ale wg mnie wizualnie trochę lepszy efekt, mam na C1 już ponad pół roku i dalej super :)

można na Ceramishield nałożyć EXO ? czy lepiej wziąć C1 zamiast ceramishield ?