cannonn Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Zużyłem narazie 2l i nie miałem nigdy żadnych smug czy nalotu.
mario704 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 U mnie też brak niepowołanych zjawisk
adek1983 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 Również nie mam z nim żadnych problemów. Podstawa, to porządne spłukanie.
funkoval Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 Spłukanie lub wytarcie - inaczej odparuje i zostawi po prostu smużki brudu. Testowane wczoraj, a właściwie dziś, na plastikach pod maską.
pawelpp Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 A czy to nie jest tak, że częściowo jest to osad z wody kranówki ? Z deminarelizowaną też to się dzieje ?
funkoval Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 Rozrabiałem filtrowaną o ile mnie pamięć nie myli.
tOmki Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Jak to jest z tym stężeniem Nielsena, większość sklepów podaje tak: od 1:10 jako bardzo silny środek do mycia np silnika, felg itp, 1:50 do średnich zabrudzeń we wnętrzu, 1:100 do lekkich zabrudzeń wnętrza, oraz elementów lakierowanych itp. Większość z Was używa 1:10 do wnętrza.
Moderator krd Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Nielsen Cyclone jest raczej mało agresywnym APC, stężenie 1:10 powinno do wszystkiego wystarczyć nie robiąc biedy
viechooo Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Moim zdaniem to co podaje producent jest sporo zawyżone. 1:10 jest ok do wnętrza. Z mocniejszymi zabrudzeniami nie daje rady w takim rozcienczeniu a wg producenta powinien być bardzo silny :-)
sardzent Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 ja zazwyczaj stosuje 1:8 do wiekszosci w tym wnetrza i plam na tapicerce
gemaro Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 Niemal wszyscy rozmawiają o wnętrzu albo komorze silnika. A jak u Was wypada rozcieńczanie do lakieru? Chodzi mi przede wszystkim o chromowanie znaczki, grill, zawiasy wewnętrzne. Czy 1:15 nie będzie zbyt silny i nada się również do odświeżenia plastików w środku?
damian Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 Ja tak używam zawiasy itp. 1:10, a do środka 1:15.
gemaro Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 Dwie sprawy. 1. Zrobiłem dziś 1:15, czyli na 0,5l wody wyszło ok. 30ml. Fajnie wyczyścił zawiasy, smar ale miałem problem z felgami. Mam czarne cętki na aluminiowych felgach - pewnie asfalt. Czy mocniejsza koncentracja Nielsena może złapać to g*wno? Ktoś próbował? Może bezpośrednio na ścierkę dać trochę i przetrzeć? 2. Jutro chcę się zabrać za wnętrze. Czy jest sens spiskać cyclonem w stosunku 1:15 a potem psiknąć nielsenem finesse, czy od razu jechać finesse?
kita33 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 gemaro, 1 do felg zrób inne stężenie 1:5. Do smoły kup sobie dedykowany produkt Pricbort 2. najpierw trzeba umyć wnętrze kokpit itd. a potem nakładać dresing bo dresingu nie nakłada się na brudne elementy
gemaro Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 Dzięki za pomoc. Jutro spróbuję 1:5 i będzie do czyszczenia felg. Może ten asfalt ustąpi przy takim stężeniu. Jeżeli chodzi o kokpit, to zależy mi na odświeżeniu, bo jest w miarę czysty. Nie ma widocznych plam. Chodzi o nadanie głębi czarnym plastikom i ładny połysk, stąd moje pytanie czy jest sens psikać cyclonem a potem finesse, czy od razu aplikować ten drugi
kita33 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 jeśli nigdy nie myłeś kokpitu takimi środkami to na pewno jest brud więc nic się nie stanie jak go użyjesz
Vespa Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 Używam stężenia 1:10, rozrabiam w butelce od Clina ze spieniaczem i cały czas działa. Uważam, że takie stężenie jest w sam raz do większości materiałów. Owszem, białe naloty mogą zostać - miałem taką sytuację we wnękach drzwi - przy zawiasach - kiedy to nie zdążyłem spłukać i APC częściowo zaschło. Jednak przetarcie czystą fibrą załatwia sprawę bez żadnego wysiłku.
gemaro Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 A jak postępujesz przy plastikach stosując takie stężenie? Po prostu przecierasz suchą fibrą, czy również jakoś na mokro to robisz?
Vespa Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 gemaro, po umyciu plastików wycieram fibrą, którą przepłukuję kilka razy żeby wymyć resztki APC i potem na sucho. Samo wycieranie wzbudzało moje obawy ale wiem, że niektórzy tak robią.
damian Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 Może ten asfalt ustąpi przy takim stężeniu. Ten produkt nie jest do tego przeznaczony...
Prze__mek Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2015 a ktos moglby doradzic jakie stezenia nielsena cyclone stosowac ? zastanawiam sie nad ... 1:15 srodek i tapicerka , da rade a moze za mocno ? Dziś postanowiłem przetestować sposób czyszczenia tapicerki, o którym już tu na forum gdzieś była wzmianka. Użyłem roztwór 1:10 Nielsen Cyclone i spryskiwacz po płynie do mycia szyb Clin. Nie zauważyłem żadnych przebarwień po wysuszeniu, więc 1:15 na pewno jest ok.
Grzechu_FH500 Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2015 Witajcie Panowie. Zakupiłem mój pierwszy w życiu APC (Nielsen cyclone). Dopiero wdrażam się w temat i raczej chodzi mi o to, żeby mieć zadbany samochód niż zgrywać cwaniaka na forum. Mam parę pytań odnośnie proporcji, wnęki drzwi, grill zderzaka plastikowy, korek wlewu, chromowane znaczki samochodu, tapicerka.. Ogólnie mam jakiś strach przed taką chemią.. Moja pacjentka to Astra J z 2010r. kolor czarny. Może ktoś doda mi wiary, że nie będzie tak źle? Pozdrawiam Serdecznie.
adek1983 Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2015 Zacznij od najniższego stężenia. Np. 1:50. Takim stężeniem można usuwać lekkie zabrudzenia. Nielsen CYCLONE APC jest preparatem średniej mocy. Do wnętrza, mycia plastików i tapicerki możesz spokojnie używać stężenia 1:20. Mocniejsze stężenia 1:10 i 1:5 to już na bardzo uporczywe plamy i usuwanie smarów i olejów. Pamiętaj o jednej podstawowej rzeczy. Nie wolno dopuścić aby preparat wysechł na czyszczonej powierzchni. Lepiej przetrzeć kilka razy mokrą MF niż raz zostawić do wyschnięcia.
Grzechu_FH500 Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2015 Bardzo Ci kolego dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Czy deskę rozdzielczą jechać pędzelkiem czy lepiej MF? Pierwszy raz dałem Dressing od SG bez APC, teraz planuję zrobić to poprawniej, dodam że deska jest zadbana.
Rekomendowane odpowiedzi