Skocz do zawartości

Mycie parą wodną

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a dla mnie myjka parowa to szit i więcej czasu bierzesz niż na myjce bezdotykowej/ręcznej. Myjąc chemia spłukujesz, ściągasz wodę i mikrofibra docierasz a na parówkę musisz z 4 szmatki zmarnować, takie są uwalone... sam chciałem otworzyć taką myjkę jednak ktoś mnie wyprzedził a z drugiej strony nie mam zaufania do tego jak o tym pomyślę, to samo z praniem tapicery, para ma sporą temperaturę co szkodzi lakierowi, a weź miej wosk nałożony...

• Odpowiedzi 337
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
na parówkę musisz z 4 szmatki zmarnować, takie są uwalone...
wydaję mi się, że parówką zrobisz dużo szybciej, a to że szmatki są brudne to norma bo słuszą do zbierania brudu więc nie wiem czego się spodziewałeś?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

chciałbym zakupić parownice ale tylko do mycia plastików wewnętrznych, nadkoli i silnika,

czy parownicą umyje spokojnie wyżej wymienione elementy ?

czy taka parownica do tego celu wystarczy ?

USUNIĘTO ZE WZGLĘDU NA NARUSZENIE 17. PUNKTU REGULAMINU

Opublikowano
chciałbym zakupić parownice ale tylko do mycia plastików wewnętrznych, nadkoli i silnika,

czy parownicą umyje spokojnie wyżej wymienione elementy ?

czy taka parownica do tego celu wystarczy ?

http://allegro.pl/niemiecka-myjka-parow ... 41668.html

Jak najbardziej się nadaje do tego i wielu innych zastosowań ;)

300ml to jest tak śmiesznie mało,że nie polecam,poza tym tego typu maszyny to jest czajnik ze zwężką na wylocie i brud to bardziej pomuskasz jak usuniesz :dontknow:

Opublikowano

co polecicie taniego a skutecznego ?

coś koło 300 zł ?

zaznaczam że nie będę mył nią karoserii.

Parownicą myję się w ten sposób że dmucha się parą na dany element a następnie zbiera brud szmatką?

Opublikowano
co polecicie taniego a skutecznego ?

coś koło 300 zł ?

zaznaczam że nie będę mył nią karoserii.

Parownicą myję się w ten sposób że dmucha się parą na dany element a następnie zbiera brud szmatką?

Jakąś używaną w tym budżecie ;)

Nie nadaje się do mycia karoserii,choć mam zamiar przeprowadzić testy nt.wymywania wypełniaczy przy korekcie ;)

Tak ew.psikasz najpierw chemią ;)

Opublikowano

No to ja następny. Właśnie jestem na etapie zakupu Optimy DMF myślę że na przełomie tygodnia dotrze do mnie z PL... Czytając Wasze opinie to jest widzę różnie ale trzeba chyba testować i nabierać doświadczenia. żadnej chemii do mycia nie mogę używać... niestety przepisy Niemieckie są rygorystyczne.

Opublikowano
żadnej chemii do mycia nie mogę używać... niestety przepisy Niemieckie są rygorystyczne.

No to latwo nie masz.

Kiedys bardzo sie tym interesowalem, ale kolega kaliber441 opisal mi jak to wszystko wyglada "od kuchni" i skutecznie sie wyleczylem z dosc drogiej zachcianki. :song:

Opublikowano

Musze jeszcze pogadać, bo faktycznie kasę wydać a zadowolonym nie być to dość poważna sprawa. Może są jakieś inne myjki parowe, które spełnią moje i klienta oczekiwania. Jeśli może cie coś zaproponować i czekam na wasze propozycje i doświadczenie. :o

Opublikowano

GUCIO-59, nie chodzi o myjke.

Raczej o sam proces ktory jest dosc trudny do wykonania jesli ma byc bezpieczny dla lakieru.

A do tego energozerny i pochlania wiele czasu.

Widzialem jak to robili na dwa pistolety na parkingu sklepowym.

I nie bardzo przejmowali sie lakierem.Mialo byc czysto :wallbash:

Oczywiscie wszystko podlewane chemia :song:

Dodatkowo dochadza koszty pralni, odbior brudow i stosy szmatek :-]

Reszta ok.

Zima rece rozgrzejesz .............. :song:

Opublikowano

Dokladnie tak. Proces mycia para pochlania zbyt duzo energii. Ja tam wole nadmiar swojej energii pozytkowac gdzie indziej :evil:

Dlatego dzisiaj "parowka" sluzy mi glownie do czyszczenia boczkow, wnetrza i silnika. A i felg.

Opublikowano

Para jest ok,ale jeżeli przy tym szorujemy/trzemy itp.na lakierze i elemetach lakierowanych nie możemy sobie na to pozwolić :dontknow:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dodanie odrobiny chemii na pewno pomoże i tak też zakładam, a o tarciu czy rysowaniu lakieru nie ma mowy... :ad:

Jeżeli mogę coś Ci podpowiedzieć odnośnie maszyny proponuję abyś zapoznał się z ofertą firmy Menikini, od dwóch lat prowadzę myjnię parową jak coś napisz na pw

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
bartk-k, Próbowałem napisać do Ciebie pw, ale nie idzie :( Nie zablokowałeś czasem tej opcji? A mam parę pytań

doszło i poszło nie codziennie tu jestem

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

przeczytałem cały temat i tak na prawdę ciekawi mnie jedna sprawa: czy mycie parą usuwa twardy wosk? W międzyczasie było kilka odpowiedzi na temat sprzecznych ze sobą. Pytałem się też w myjniach parowych i każdy mówi co mu wygodne...

Opublikowano

Myślę, że nie, o ile nie używa się hardcorowej chemii na samym początku jako preclean czy prewash czy jak się to zwie. Sama para raczej nie szkodzi woskom, tak samo jak woda z karchera też raczej nie robi peelingu. Ale to moje dywagacje na ten temat :)

Opublikowano

Z moich obserwacji wynika, że jeśli lancę trzyma się w odległości 8-10cm od lakieru to para wosku nie rusza, jednak jeśli się zbliży lancę do lakieru na te 2-3cm to wosk osłabia się dość znacząco. Testowane na kilkudniowym Natty's Blue. Jak czas mi kiedyś pozwoli to odpalę swoja myjkę w celach testowych i zamieszczę jakiś filmik na forum odnośnie mycia parą;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czytając ten wątek, czułem się jakbym mango_tv oglądał, dopiero pan kaliber441 sprowadził temat na ziemię.

Zakładam, że entuzjaści tych nowinek, sami się tym również myją, bo w 0,5 l wody się wykąpać to jest dopiero oszczędność.

Chyba jedyną tego zaletą jest to, że nie ma problemów formalnościami urzędowymi. Rozmawiając ze sprzedacą profesjonalnych myjek, usłyszałem, że znaczna część właścicieli myjni parowych powraca do tradycyjnego mycia i mając wszelkie pozwolenia na myjnie parowe, dokupuje po cichu myjkę ciśnieniową :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Siema !

Zauważyłem na forach i zdjęciach że coraz więcej detailer'ów używa myjek parowych.

Nie do lakieru oczywiście. :D

Chciałbym mieć takie urządzenie parowe do takich spraw jak elementy silnika, dach cabrio, szczeliny przy drzwiowe, plastiki, podsufita, felgi, nadkola, grill, sprężyny itd. (trudno dostępne miejsca)

Jakie urządzenie byście wybrali

IMEX SC11 typowa myjka 8 bar z możliwością detergentu (ma bardzo dużo końcówek) cena około 7-8 tyś jak się dobrze poszuka

czy np urządzenie wielofunkcyjne typu 2 in 1

LAVOR ETNA 4000 - odkurzacz parowy ekstrakcyjny plus myjka 7 bar cena też podobna.

( natomiast ma fatalne uchwyt strasznie duża rękojeść) i nie ma za dużo szczelinówek do pary.

Jakieś opinie byłbym wdzięczny.

4255193422.jpg.25474acae57d4a302f8e8589b3b0497c.jpg

4255193422.jpg.1b3970b0893674b15ab130ade0f0bdf8.jpg

4255193422.jpg.6edd87f7ae77466cba9ae4e502ec4939.jpg

Opublikowano

Witam.

Może wyjaśnię kilka rzeczy. Co do usuwania wosku sama parą naprawdę ciężko to zrobić chyba, że ktoś używa mocnej chemii wtedy go osłabia albo może zmyć. Ale tak samo może być na tradycyjnej myjni a sam to wypróbowałem jadąc na tak zwana bezdotykową myjnię brudnym autem nawet bardzo ale wcześniej odświeżyłem lakier i nawoskowałem go coli 476. Goście nałożyli aktywna pianę woda i super im szło było gorąco szybko woda wysychała aż zostawały białe plamy po zmytym wosku, potem powycierali irchą i tyle. Wosku po jednym myciu nie było mieli tak mocną chemię, na innej słabsza chemia ale za to gąbki nie najświeższe co było widać potem na lakierze.

Dalej czytając posty, że ktoś coś zakłada czy usłyszał lepiej żeby chyba nic nie pisał. Gdyby nie było nowinek żyli byśmy w jaskiniach. Moja rada dla osób które chcą mieć zawsze czyste i ładne auto to zrobienie profesjonalnej korekty lakieru a potem mycie go samemu. Mała pianownica delikatna aktywna piana myjka samoobsługowa potem delikatne wycieranie ręcznikiem i jakiś detailer.

Do Adama, życzę powodzenia w myciu miękkiego dachu cabrio czy podsufitki parą. Co do urządzeń sam je wypróbuj ale według mnie nic nie warte na pewno nie do pracy na większą skalę.