marcelus Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2024 Skończyła mi sie formuła 90 z chemspeca, potrzebuje cos nowego do plukania, nie wiem czy zostać przy formule czy jednak isc w cos innego? Ktos sie przesiadal z formuły na cos lepszego? Zastosowanie typowo domowe, samochód kanapa jakis dywan od swieta.
karacz Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia Chciałbym wypożyczyć odkurzacz do prania. Chciałbym ogarnąć budżetowo wypranie kanapy, materaca i fotela. Jakie jest minimum? Pre wash np. ADBL + potraktowaniem szmatką lub szczotką i potem odciągnięcie + ewentualnie impregnacja da radę czy muszę przejść cały proces prania? W ofercie wypożyczenia odkurzacza jest "OTRZYMUJESZ GRATIS Profesjonalny Proszek Pioracy firmy" czy coś oprócz tego bym musiał mieć do prania? Czy tylko jakiś impregnat by się przydał?
MMCzysci Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia Szmatka to dużo za mało. Najlepiej mieć szczotkę na wkrętarkę, albo chociaż sztywną ręczną, Vikan np. Prespray, wypłukiwanie, odessanie jak największej ilości wody. Tak wygląda poprawny proces ekstracji - impregnować możesz, nie musisz Jeżeli wypożyczasz odkurzacz DO PRANIA, a nie tylko sucho/mokro, to po opryskaniu presprayem odczekujesz jakiś czas (zimą spokojnie 10-15 minut) wsysasz ten brudny roztwór, aż nie będzie się pojawiać w ssawce, WTEDY rozpoczynasz ekstrakcję, czyli jednoczesne natryskiwanie i odciąganie płukanki. Kiedy będziesz już tylko wciągać czysty/prawie czysty płyn bez brudu i piany, wyłączasz natrysk i odciągasz ile się da pozostałej w tkaninie wilgoci. Na ogół w poradnikach każdy po prostu leci z ekstrakcją po presprayu i to też jest akceptowalne, ale mieszając brudny prespray z płukanką dodatkowo go rozcieńczasz i jest więcej namaczania, zanim poleci czysta woda, a potem, co logiczne więcej suszenia. Lepiej jest najpierw wstępnie zebrać syfek, a potem namaczać.Jeżeli mimo długiej ekstrakcji w ssawce ciągle będzie dużo piany (co mi się często zdarzało na początku) to albo przesadziłeś z ilością prespraya, albo sama płukanka się pieni - wtedy trzeba spróbować z czystą wodą. Generalnie woda "nie jest zgodna ze sztuką", bo bardziej penetruje - moczy materiał, poza tym płukanka ma jeszcze jakieś dodatkowe właściwości czyszczące. Budżetowo można zrezygnować, ciepłą wodą też chłopaki piorą i wychodzi, ale na dłuższą metę ja stosuje płukankę, tylko w niskim stężeniu.Chemia zostająca w materiale = twarda, przyjmująca brud tapicerka i zacieki - niestety. Dlatego ważne jest porządne wypłukanie wstępnego oprysku i możliwie rzetelne wysuszenie odkurzaczem. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka 4
Rekomendowane odpowiedzi