Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Przez zimę będzie nowy lakier na aucie (LC6P) zielona butelka. Auto zlotowe, garażowane typowo hobbystycznie wyjeżdża. Praca typowo ręczna. Myślę, że wosk jaki będzie nakładany to PB NB, a przed nim PB BH jaki proponujecie proszę cleaner pod te kosmetyki?

Oczekiwany efekt to dobra głębia koloru, jeżeli mogę to tak określić.

Opublikowano

Jeżeli jeszcze fizycznie nie kupiłeś Nattys'a i Black Hole'a to bardziej polecałbym Ci zestaw Prima Amigo (cleaner + odżywka w jednym) + CG Butter Wet Wax (ewentualnie Natty's).

Jeżeli zaś już masz Nattys'a i Black Hole to jako cleaner polecam Duraglossa #652, PB PP2, R222, lub coś podobnego. W zasadzie jakiego byś nie kupił - efekt powinien być bardzo zbliżony - na nowym lakierze cleaner niewiele zmienia ;)

Opublikowano

ktm950, na tą chwilę czytam, piszę, orientuje się w temacie więc nie jest nic zakupione:) Aczkolwiek, czy mógłbym Cie prosić o uzasadnienie takiego wyboru ;>

Opublikowano

Maciuś, prewash, mycie, smoła, mycie, ironX, mycie, glinka, mycie, zmywacz silikonowy, ładnie wypracuj BH i kładź Nattysa. Powinno wystarczyć.

Opublikowano

Dzizas po jaki czort robić to wszystko na nowym lakierze?? Wystarczy sam cleaner i na to jakiś dobry wosk lub sealant i tyle.

Opublikowano
Dzizas po jaki czort robić to wszystko na nowym lakierze?? Wystarczy sam cleaner i na to jakiś dobry wosk lub Sealant i tyle.

:good:

+1

Opublikowano

bienek, Dodo Juice + Nattys?

Nie mam zamiaru podnosić ciśnienia, jeżeli na tą chwilę miałbym do tego odpowiednią wiedzę, nie zadawałbym głupich pytań :) Pozdrowionka!

Opublikowano
bienek, Dodo Juice + Nattys?

Może być :good:

Dodo bardzo fajny cleaner pod naturalne woski, Natys bardzo mało wytrzymały wosk, wygląd nie najgorszy ;)

Opublikowano
Auto zlotowe, garażowane typowo hobbystycznie wyjeżdża
Wystarczy sam cleaner i na to jakiś dobry wosk lub Sealant i tyle

Dlatego właśnie poleciłem Buterr'a i Prima Amigo. Rozważ jeszcze Cquatza UK + Reload.

Poczytaj, a sam sobie wyrobisz zdanie. Chociaż, wg mnie tylko metodą próbowania dojdziesz do tego, jakie siuwaxy najbardziej Ci pasują :)

Opublikowano

Dodo bardzo fajny cleaner pod naturalne woski, Natys bardzo mało wytrzymały wosk, wygląd nie najgorszy ;)

Bardzo mało wytrzymały? Nie zgodzę się z tym- leży śmiało koło 2 miesięcy lub dłużej. Ja używam do niego Lusso Revitalizing Cream, a jak jeszcze nie miałem polerki to ręcznie SWIRLX od Meguiars i na to bez wymywania Nattys Red i trzymał się naprawdę długo :good:

Opublikowano

Dzieki za szybka odpowiedz. A jesli chodzi o cleaner ktory wypelnil by swirle i usunal delikatke zmatowienia, co bylo by odpowiedznie pod FK w tym przedziale cenowym ?

Opublikowano
A jesli chodzi o cleaner ktory wypelnil by swirle i usunal delikatke zmatowienia, co bylo by odpowiedznie pod FK w tym przedziale cenowym ?

Jeżeli liczysz na trwałość FK to nie idź powyższą drogą i zrezygnuj z "wypełniania swirli". Lepiej moim zdaniem jest zrobić chociażby "korektę" Megsem UC ręcznie i stracić na to trochę czasu (później oczywiście cleaner i opcjonalnie IPA - to wersja fetysz) niż wypełnić rysy i osłabić FK :)

Opublikowano

UC robilem latem, powiem szczerze ze ciezko bylo mi tym zamaskowac rysy. Moze dlatego ze uzywalem zwyklego pada megasa a nie tricolor ;/ Trzeba bedzie w niego zainwestowac na wiosne. Teraz przed zima chcialbym troche przykryc delikatne rysy i nalozyc 2 warstwy FK. Czy moge pod FK nalozyc to: ,,Auto Finesse Tripple - All In One Polish,, ?

Z tego co widze to robi porzadna robote i powierzchnia swietnie przygotowuje sie pod wosk, tylko czy pod selant fk sie nada.

Wiem ze te wypelniacze zejda, ale mam nadzieje ze chociaz polowe zimy by przetrwaly, po myciach bede stosowal cudownego QD SONAXA.

Opublikowano

kamil2963, Po co maskować rysy na zimę?

Zaczekaj z tym do wiosny, chociaż wtedy najlepiej znaleźć czas i postarać się usunąć jak najwięcej niedoskonałości.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Krylu, W zależności od lakieru może być zbyt twardy. Na Touranie mi się świetnie spisywał, na Galancie - fatalnie (hologramy).

Opublikowano

chciałem go nałożyć na czanego forda s-maxa z 2007 roku. Jak nie tym padem to recznie czym bedzie najlepeij aplikowac?

Opublikowano

Krylu ręcznie śmiało sobie możesz trocolorem, ja u siebie do tego cleanera używam bardzo fajnej czarnej gąbki od Urbana z plastykowym mocowaniem .

Jest bardzo miękka i znakomicie się sprawdza :)

Opublikowano

Chciałbym nałożyć 4nano Sapphire na prawie nowe auto (1 miesiąc po odbiorze).

Rozumiem, że są różnie opinie na temat stosowaniem cleaner'ów przed syntetykami, ale z tego co zrozumiałem to odpowiedni cleaner + IPA nie zaszkodzi.

Czy w takim wypadku DG #652 + IPA będzie OK? Czy powinienem jeszcze użyć #101?

Czy może lepiej AUTO FINESSE TOUGH PREP + IPA?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie do osób mających doświadczenie z woskami Swissvaxa. Czy dedykowany cleaner pod SV będzie dużo lepiej się sprawdzał niż np Prima Amigo, R222 czy HD cleanse?

Lubie nakładać cleanery na DA i nie wiem czy jest sens inwestowania w któryś z cleanerów SV czy to co mam będzie dobrze współgrało z SV. Głównie chodzi mi o to czy jakoś znacząco nie pogorszą się właściwości wosku (sziting, biding czy trwałość ;) po zastosowaniu np Prima Amigo.

Opublikowano

bienek, taka moja mała wzmianka odnośnie Amigo.

Cleaner świetnie współpracuje z naturalnymi Victoria Wax, jest więc szansa, że zagra do jednej bramki z woskami SV.

Myślę, że warto spróbować taką kombinację, tym bardziej, że na DA fajnie się z nim pracuje.