Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może sprawdzał ktoś jak współgra cleaner Muc-offa z dowolnym woskiem zymola? :) Korci mnie jego zakup po ostatnim spocie w Łodzi, a rozważam też zakup carbona/titaniuma i ciekaw jestem jak by się tu sprawdził :roll: Mam dostęp do Esclate ale jakoś mnie nie kręci...

• Moderator
Opublikowano

sinrock, wyłuszczę Ci moją ostatnią teorię i mam nadzieję, ze nie zostanę zakrzyczany :idea:

Wypróbowałem oba cleanery PA i przyznaję że są dobre albo i bardzo dobre. Ładnie doczyściły lakier i zostawiły "poślizg". Na nie poszedł częściowo Titanium i Destiny...

I tu pojawił się zgrzyt. Lakier na którym eksperymentowałem to czarna Oplowska perła (dość młoda :) ). Po nałożeniu wosku nie było oczekiwanego przeze mnie wet looku :thumbdown: I to nie brakowało tych przysłowiowych 2% tylko 20% :cry:

Dodam jeszcze że część auta wyczyściłem cleanere LUSSO REVITALIZING CREME i na tych elementach efekt też nie był zachwycający :dontknow:

Nie zrobiłem testu z innymi woskami na te cleanery.

Wniosek jaki pozwolę sobie tu przedstawić brzmi: pod woski Zymola na ciemne lakiery tylko HDC - pod srebrne i szare metaliki, białe itd - bez znaczenia.

Sądzę, że duży wpływ na to miała teoria "HDC oszusta" (nie moja), w myśl której w systemie Zymola całą robotę odwala HDC a wosk to jedynie wisienka na torcie :song:

W najbliższym czasie mam jeszcze zrobić identyczny test z cleanerem SV regular - zdam relację ;)

Opublikowano
Ktoś testował HDC vs. Cleaner Fluid Profeszynal ?

Zdaniem laika amatora:

CF Pro daje fajne lustereczko, wydobywa ziarno i pewnie na połyskomierzu wygrałby z HDC, które wydaje się dawać większą głębię i wet look. Czy tak jest faktycznie, nie dam uciąć ręki :idea:

Opublikowano

Ale ostatni bezdotyk ciągle w mej pamięci. Drąży myśli jak ręczne mycie bezbarwnik, trzeba samemu 50/50 pyknąć i się zobaczy :good:

Opublikowano
trzeba samemu 50/50 pyknąć i się zobaczy :good:

I to jest to ;)

Mam ja jeszcze jedną teorię odnośnie HDC, ale to wymaga testów ;)

Opublikowano
Zdaniem laika amatora:

CF Pro daje fajne lustereczko, wydobywa ziarno i pewnie na połyskomierzu wygrałby z HDC, które wydaje się dawać większą głębię i wet look. Czy tak jest faktycznie, nie dam uciąć ręki :idea:

Oj pany o jakich środkach wy gadacie :dontknow: co to jest? chyba z Ameryky to?!

To już jakaś magia lustereczko,głębia :dontknow: A gdzie dobre środki Tripple,Blackhole itp

Opublikowano

Eryczek, no i tu jest zasadnicza różnica między Muc-offem a PA :-] Jak już pisałem ten drugi nie zrobił na mnie jakiegoś dużego wrażenia i oszust z niego kiepski względem HDC. Na ostatnim zlocie widziałem i pracowałem przez chwilę z MO i aplikacja to pestka w porównaniu z Zymolem, a oszust z niego równie dobry (co potwierdził w teście bodajże EVO) ;) Ciekaw tylko jestem jak wygląda w realu sprawa trwałości/wyglądu np. carbona z MO względem HDC?

A gdzie dobre środki Tripple,Blackhole itp

dzinkins ale to już było... :roll:

Opublikowano
a PA

a bo Esclate to cleaner, a nie oszusto-wypełniaczo-glaze :)

Jak robisz dobrze przygotowaną maskę to nie ma róznicy w looku, ani większej w gładkości. (test CF | HDC | EL )

Opublikowano
a bo Esclate to cleaner, a nie oszusto-wypełniaczo-glaze :)

Jak robisz dobrze przygotowaną maskę to nie ma róznicy w looku, ani większej w gładkości. (test CF | HDC | EL )

A ja bym rzekł, że jest różnica, ale na niekorzyść oszusto-wypełniaczo-glaze'a. Jak jest dobrze przygotowana powierzchnia, to moim zdaniem lepiej sprawdza się czysty cleaner, bo wypełniacze "zamulają" efekt i nie ma klarowności, brak ziarna. Efekt jest taki rozmyty, niewyraźny i mi osobiście bardzo to przeszkadza.

Opublikowano

Moim zdaniem to tak naprawdę kwestia gustu, sporo też zależy od lakieru, na jednym jak to mówisz "zamulają" końcowy efekt, a na inne działają zbawiennie. Ja tam parę cleanerów już mam ale żadnego oszusta stąd moje pytania 8-)

Opublikowano

Wax Paradise, Fakt, ale przy samym HDC nie udało mi się tego zauważyć (muszę w przyszłości zwrócić więcej uwagi na ten aspekt), ale przy BH już tak - obserwując pod mocnym światłem.

• Administrator
Opublikowano

Mi się nie zdarzyło zaobserwować ani razu efektu zamulania czy prztyłumiania ziarna albo klarowności po HDC czy cleanerze MO , mimo że oba to oszuści pierwszego sortu.

• Moderator
Opublikowano

sinrock, no i przez Ciebie stanę się właścicielem "entego" cleanera - dzięki wielkie!!! (a miałem właśnie zacząć oszczędzać :D:D )

Wax Paradise, Evo, nie mam takiego doświadczenia jak Wy ale nigdy nie zauważyłem kłopotów z klarownością czy efektu przytłumienia ziarna na lakierze po HDC - zawsze "lustro" :|

SJake - nie zgodzę się - różnica między HDC, EL i Heidelberry jest i to znaczna :shock:

Ale tylko w looku - w doczyszczaniu i śliskości lakieru nie ma już takiej przepaści :roll:

Opublikowano
SJake - nie zgodzę się - różnica między HDC, EL i Heidelberry jest i to znaczna

Ale tylko w looku - w doczyszczaniu i śliskości lakieru nie ma już takiej przepaści

Eryczek, czytaj kontekst... Chodziło o idealnie przygotowaną powierzchnie. (po korekcie)

Ta róznica w looku to właśnie wynik właściwości glazowo-natłuszczających HDC.

• Moderator
Opublikowano

SJake, sooorki :oops:

ciężki dzień za mną i pojawiają się kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem a Ty jeszcze wymagasz ode mnie wyłapywania kontekstów :lol::lol::lol:

mój błąd :P

Opublikowano

Eryczek daj znać jak wrażenia po aplikacji MO z Zymolkiem :mrgreen: Też się w niego doposażę ale to za jakiś czas bo w tym miesiącu nabyłem inne gadżety... :-]

Opublikowano
Dodo Juice Lime Prime vs. Auto Finesse Rejuvenate - który lepszy pod Zymola Carbon? ;)

tyle już z nami jesteś i jeszcze nie wiesz że pod zymola tylko zymol :)

niema sensu kłaść czegoś innego, wolał bym położyć HDC i na to wosk z innej firmy niż odwrotnie

Opublikowano
Dodo Juice Lime Prime vs. Auto Finesse Rejuvenate - który lepszy pod Zymola Carbon? ;)

tyle już z nami jesteś i jeszcze nie wiesz że pod zymola tylko zymol :)

niema sensu kłaść czegoś innego, wolał bym położyć HDC i na to wosk z innej firmy niż odwrotnie

Wiem wiem, że tylko HDC i nic innego ale póki co nie mam tego cleanera w arsenale a chciałbym położyć Carbona na Toyotę tym bardziej, że za tydzień idzie w polerkę ;)

• Moderator
Opublikowano
Wiem wiem, że tylko HDC i nic innego ale póki co nie mam tego cleanera w arsenale a chciałbym położyć Carbona na Toyotę tym bardziej, że za tydzień idzie w polerkę ;)

No to faktycznie, decyzja poważna :o Trzeba dobrze wybrać cleaner, żeby wosku za szybko nie zjadło :o

Bierz Dodo :good: Do przyszłej soboty powinno dać radę :lol::lol::lol:

Opublikowano

No to faktycznie, decyzja poważna :o Trzeba dobrze wybrać cleaner, żeby wosku za szybko nie zjadło :o

Bierz Dodo :good: Do przyszłej soboty powinno dać radę :lol::lol::lol:

:D

A tak serio to takie połączenie może się sprawdzić czy szkoda Carbona? Chodzi teraz o trwałość a nie o sam look... Mam jeszcze w zanadrzu Megsa #16 i Petesa 53 i w sumie nie wiem którego położyć a mam ochotę liznąć Carbona :good: